Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék
Mirinda-szelet
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt
A legjobb palacsintatészta
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Amerikai almás pite sós karamellel
Vadas marha
Madártejszelet
Vadasmártás sertéscombbal
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan
Az eredeti Baklava
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Alapételek

Ettől a trükktől lesz mennyei a fasírt, alig pár hozzávalóból készül a fantasztikus étel

A fasírt közkedvelt, és méltán népszerű magyar étel, amit a leggyakrabban darált sertéshúsból készítenek, fokhagymával, pirospaprikával és köménnyel fűszereznek, zsemlemorzsába forgatnak és bő olajban kisütnek. Melegen és hidegen, körettel vagy zsemlébe téve, mindenhogy ellenállhatatlan.

Minden családnak megvan a maga kedvenc fasírtreceptje. Egyes helyeken szikkadt zsemle vagy kenyér kerül bele, persze vízben vagy tejben való áztatás után, máshol viszont zsemlemorzsát szórnak a fasírtba, vagy kevés vízzel felöntik a morzsát, amíg meg nem dagad, és ezt gyúrják a húsgolyóba. A fűszerezés is házanként eltérő lehet, ugyanis míg egyes helyeken nem maradhat ki belőle a fűszerkömény, sokan semmiképp nem tennének bele.

Klasszikus fasírt
Klasszikus fasírt
FOTÓ: MINDMEGETTE

A fasírt receptje tényleg megosztó, hiszen van, aki a felkockázott vöröshagymát és fokhagymát nyersen gyúrja a húsmasszába, míg máshol kevés olajon vagy zsíron megfuttatják. Egyes helyeken jó sok fűszerpaprika, máshol inkább több fokhagyma kerül bele, és ez lesz a meghatározó, a domináns ízt adó fűszer. A modernebb, kísérletezőbb verziókba kerülhet szerecsendió, oregánó, majoránna is, míg van, aki a fasírt állagát egy késhegynyi szódabikarbónával lazítja.

Persze már maga a sütés is vitákat szülhet, hiszen van, aki csak olajban, míg más zsír és olaj keverékében süti az ízletes, belül puha és szaftos, kívül ropogós fasírtokat. Bármelyik receptet is követjük, bármelyik verziót is szereti a családunk, a fasírt a magyar konyha örökzöld alapétele. Ha azonban te magad még nem próbáltad elkészíteni, és keresel egy remek, gyors receptet, akkor ezt neked tálaljuk.

Így készül a fasírt, íme a recept videón

Hozzávalók:

  • 40 dkg sertéscomb
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 2 db szikkadt zsemle
  • őrölt feketebors
  • 2 tk. fűszerpaprika
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A fasírt elkészítéséhez megdinszteljük olajon az apró kockára vágott vöröshagymát. Ha egy kicsit kihűlt, hozzáadjuk a darált húshoz, rányomjuk a fokhagymát, majd a tojásokat is ráütjük.
  2. A szikkadt zsemléket tejbe áztatjuk néhány percre, aztán alaposan kifacsarjuk, és ezt is a húshoz adjuk.
  3. Fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával a fasírtalapot, majd alaposan keverjük össze. Használjuk a kezeinket! Ha túl lágy lenne a massza, akkor adjunk hozzá egy kevés zsemlemorzsát is.
  4. Miután alaposan összekevertük a fasírtmasszát, vizes kézzel pici golyókat formázunk belőle, majd kevés zsemlemorzsában megforgatjuk. Így lesz jó ropogós a külsejük.
  5. Végül nem túl forró olajban, pár perc alatt kisütjük valamennyit. Krumplipürével, petrezselymes burgonyával vagy sült krumplival is tálalhatjuk. Adhatunk hozzá tejfölös-hagymás mártogatóst is.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.