Az olajban frissen kisütött, pirospaprikával és köménnyel fűszerezett fasírtnál nem sok jobb étel létezik. A külső rétege ropog, a belseje azonban szaftos marad, és a legjobb krumplipürével és egy kis franciasalátával kínálva. Nem kell azonban hús ahhoz, hogy zseniális fasírtot készíts!
A fasírt az egyik legnépszerűbb magyaros fogás, amelyet ráadásul rendkívül változatos és kreatív módokon is el lehet készíteni. A klasszikus, olajban kisütött gombócok mellett létezik az egyben sült verzió, a Stefánia, amit főtt tojással és répával is meg lehet tölteni, hogy aztán a kettő ötvözetéről, a skót tojásról már ne is beszéljünk!
A fasírt azonban nemcsak húsból, hanem zöldségből is készülhet, és ha hiszed, ha nem, ha jól van fűszerezve, szinte meg sem mondani a különbséget! Sőt, egyesek szerint a zöldségekből készített fasírozottak még jobbak is! Nos, mi most mutatunk egy olyan gombafasírtot, amit be lehet illeszteni húsmentes étrendbe is, de a húsimádoknak is ízleni fog!
Így készül a remek gombafasírt petrezselymes hajdinával
Hozzávalók:
50 dkg barna csiperke
1 db nagy vöröshagyma
1 kis csokor petrezselyem zöldje
1 gerezd fokhagyma
1 tk. szárított kakukkfű
fél db kaliforniai paprika
1 db kicsi salátacukkini
1 db tojás
zsemlemorzsa
olaj vagy zsiradék
só
bors
A hajdinához:
15 dkg sötét hajdina
1 nagy csokor petrezselyem zöldje
olaj vagy zsiradék
só
Elkészítés:
Meghámozzuk és felszeleteljük a vöröshagymát, kevés zsiradékon megfonnyasztjuk. Rátesszük a megtisztított, feldarabolt gombát, elkezdjük sütni, közben ízesítjük sóval, borssal, összevágott petrezselyemmel, elmorzsolt kakukkfűvel, zúzott fokhagymával. Nem sütjük teljesen a zsírjára, hagyunk rajta egy kevés folyadékot.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd turmixgépbe kanalazzuk, pár gombnyomással összedaráljuk. Nem kell, hogy teljesen pépes legyen, szerencsésebb, ha kicsit darabos marad. Hozzáadjuk a nagyon apró kockákra vágott paprikát és cukkinit, beledolgozzuk az egész tojást, és szükség szerint pár evőkanál zsemlemorzsával szilárdítjuk a masszát.
Vizes kézzel nagy diónyi gombócokat formázunk, és bő zsiradékban ropogósra sütjük, sülés közben időnként forgatjuk, hogy mindenütt egyenletesen barnuljon.
Sós vízben megfőzzük az átmosott hajdinát. Közben kevés zsiradékon megfonnyasztjuk az összeaprított petrezselyem zöldjét, ide szedjük a leszűrt hajdinát. Alaposan összeforgatjuk, ha szükséges, újra sózzuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.