Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Alapételek

10 perc alatt ezreket spórolhatsz: így készíts mogyoróvajat otthon!

Finom, gazdag egészséges zsírokban, vitaminokban, és tökéletesen illik például az almához, de kenhetjük pirítósra, kekszre is, süthetünk belőle süteményt. A mogyoróvaj sokak kedvence, és mivel nem szeretjük a sok hozzáadott cukrot, sót és egyéb ízfokozókat tartalmazó élelmiszereket, jobban járunk, ha otthon készítjük el. Arról nem is beszélve, hogy jóval olcsóbb!

Elsőre nehéznek tűnhet a feladat, hogy otthon állítsuk elő ezt a finom csemegét, de valójában rendkívül egyszerű: nem kell hozzá más, csak jó minőségű mogyoró és egy konyhai robotgép.

A házi készítésű mogyoróvajat ízlés szerint fűszerezhetjük: a fahéjas például nagyon finom almával / Fotó: MME
A házi készítésű mogyoróvajat ízlés szerint fűszerezhetjük: a fahéjas például nagyon finom almával / Fotó: MME

ELKÉSZÍTÉS

  1. A hámozott földimogyorót 180 fokon 10 percig pirítsuk. (Ha pörkölt a mogyoró, akkor természetesen ugorjuk át ezt a lépést.)
  2. Tegyük át a mogyorót konyhai késes aprítóba vagy robotgépbe, majd indítsuk el a gépet. Rövid idő elteltével masszává alakul az egész. Előfordulhat, hogy a textúrája nem lesz egyből a kívánt selymességű. Állítsuk meg a gépet, keverjük át alaposan egy műanyag vagy fa keverőkanállal, majd folytassuk az őrlést.
  3. Amikor a massza már vajsűrűségű, krémes, készen is van. Ekkor jöhet az ízesítés: adhatunk hozzá csipetnyi sót, mézet, de mehet bele fahéj, mazsola vagy vanília is. Különleges lesz a magvajunk, ha mikróban felolvasztott csokit adunk hozzá.

BÁRMIBŐL KÉSZÜLHET

Nem csak mogyoróvajat készíthetünk otthon: a pisztácia, a dió vagy a mandula is jó választás, ha valami igazán extra, de egészséges csemegére vágyunk. Ezeket a finomságokat ugyan magvaj néven emlegetjük, de ez megtévesztő lehet: a magvajak nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt vagy tejterméket, ezért nem is vajak, hanem selymes állagú magkrémek. Az, hogy mennyi és milyen értékes tápanyagot tartalmaz egy magkrém, attól függ, hogy melyik magból készül, de az általánosságban elmondható, hogy egészséges zsírokban, fehérjékben és rostokban gazdagok, és számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.