Almás pite - a hagyományos recept
Dödölle - az eredeti recept
Babgulyás
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Körömpörkölt csülökkel
Madártejszelet
Az eredeti Baklava
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Epres blondie
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvás gombóc hagyományosan
Amerikai almás pite sós karamellel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Vadasmártás sertéscombbal
Mirinda-szelet
Alapételek

10 perc alatt ezreket spórolhatsz: így készíts mogyoróvajat otthon!

Finom, gazdag egészséges zsírokban, vitaminokban, és tökéletesen illik például az almához, de kenhetjük pirítósra, kekszre is, süthetünk belőle süteményt. A mogyoróvaj sokak kedvence, és mivel nem szeretjük a sok hozzáadott cukrot, sót és egyéb ízfokozókat tartalmazó élelmiszereket, jobban járunk, ha otthon készítjük el. Arról nem is beszélve, hogy jóval olcsóbb!

Elsőre nehéznek tűnhet a feladat, hogy otthon állítsuk elő ezt a finom csemegét, de valójában rendkívül egyszerű: nem kell hozzá más, csak jó minőségű mogyoró és egy konyhai robotgép.

A házi készítésű mogyoróvajat ízlés szerint fűszerezhetjük: a fahéjas például nagyon finom almával / Fotó: MME
A házi készítésű mogyoróvajat ízlés szerint fűszerezhetjük: a fahéjas például nagyon finom almával / Fotó: MME

ELKÉSZÍTÉS

  1. A hámozott földimogyorót 180 fokon 10 percig pirítsuk. (Ha pörkölt a mogyoró, akkor természetesen ugorjuk át ezt a lépést.)
  2. Tegyük át a mogyorót konyhai késes aprítóba vagy robotgépbe, majd indítsuk el a gépet. Rövid idő elteltével masszává alakul az egész. Előfordulhat, hogy a textúrája nem lesz egyből a kívánt selymességű. Állítsuk meg a gépet, keverjük át alaposan egy műanyag vagy fa keverőkanállal, majd folytassuk az őrlést.
  3. Amikor a massza már vajsűrűségű, krémes, készen is van. Ekkor jöhet az ízesítés: adhatunk hozzá csipetnyi sót, mézet, de mehet bele fahéj, mazsola vagy vanília is. Különleges lesz a magvajunk, ha mikróban felolvasztott csokit adunk hozzá.

BÁRMIBŐL KÉSZÜLHET

Nem csak mogyoróvajat készíthetünk otthon: a pisztácia, a dió vagy a mandula is jó választás, ha valami igazán extra, de egészséges csemegére vágyunk. Ezeket a finomságokat ugyan magvaj néven emlegetjük, de ez megtévesztő lehet: a magvajak nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt vagy tejterméket, ezért nem is vajak, hanem selymes állagú magkrémek. Az, hogy mennyi és milyen értékes tápanyagot tartalmaz egy magkrém, attól függ, hogy melyik magból készül, de az általánosságban elmondható, hogy egészséges zsírokban, fehérjékben és rostokban gazdagok, és számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.