Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Vadas marha
Dubarry-csirkemell
Hagymás rostélyos
Körömpörkölt csülökkel
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus grízgaluska leves
Dödölle - az eredeti recept
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csupacsokis brownie
Mirinda-szelet
Alapételek

Pudingpor nélkül készül a legfinomabb vaníliasodó, ez megkoronázza az aranygaluskát, a mákos gubát

Vaníliasodó nélkül nehéz elképzelni az aranygaluskát vagy a mákos gubát, de sokan ezzel öntik nyakon a fahéjas kelt csigát is. A leggyorsabb sodó pudingporból készül, legalábbis ez él az emberek fejében, pedig pudingpor sem kell hozzá, sőt a végeredmény is finomabb lesz. Mutatjuk a receptet.

A vaníliasodó egyszerű, és olyan alaprecept, amit mindenkinek ismernie kell. A vaníliaöntetet olyan desszertekhez kínáljuk, mint az aranygaluska, a mákos guba, de sokan friss gyümölcsökkel együtt is fogyasztják. A menzán a piskótakockát csoki- és vaníliaszósszal is tálalták, és amilyen egyszerű volt, annyira imádtuk. A vaníliasodót rendszerint pudingporból készítik, mert gyors és egyszerű, de nem kerül sokkal több munkába házilag elkészíteni. Sőt!

Házi vaníliasodó receptje
Házi vaníliasodó receptje
FOTÓ: GYARMATI LÁSZLÓ / MINDMEGETTE

A házi vaníliasodóhoz nem kell pudingpor, sőt összesen csak egy kanál lisztet használtunk hozzá. A többi, ami belekerül az tojás, cukor, egy vaníliarúd kikapart magja, tej és egy csipet só, hiszen minden édesbe kell egy pici. Kósa Kolos, a Mindmegette maestrója videón mutatja a házi vaníliasodó receptjét, amit he elmentesz magadnak, akkor többé nem fogod porból készíteni az öntetet semmilyen süteményhez sem.

Így készül a házi vaníliasodó, íme a szuper recept videón

Hozzávalók a vaníliasodóhoz:

  • 4-5 ek. kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojássárgája
  • 1 ek. liszt
  • 0,5 db vaníliarúd
  • 5 dl tej

Elkészítés:

  1. Egy keverőtálba öntjük a cukrot, hozzáadunk egy csipet sót, két tojássárgáját, valamint egy kevés lisztet és egy fél vaníliarúd kikapart magjait, majd az egészet egy deciliter tejjel homogén állagúra keverjük.
  2. A tej többi részét egy gyorsforralóban melegíteni kezdjük, és amikor már gőzölög, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tojásos keveréket.
  3. Addig főzzük, kevergetve, amíg el nem éri a kíván krémes és sűrű, de még folyós állagot.

Vaníliasodó felhasználása, desszertek, melyekhez passzol az öntet

A vaníliasodót öntetként használjuk, így az önmagában picit szárazabb süteményeket, desszerteket lehet vele feldobni. A korábban már említett aranygaluska, mákos guba és fahéjas csiga mellett nyakon önthetjük a sodóval a legtipikusabb osztrák hüttekaját, a gőzgombócot, szuperül passzol a sütőben sült, rakott bécsi túrós palacsintához, a rizskoch-hoz és a maradékmentő koch-okhoz, ami állhat kifliből, kenyérből vagy kalácsból is. A vaníliasodó tehát fantasztikus kiegészítője a desszerteknek, aminek a pontos alapreceptjét érdemes elsajátítania mindenkinek.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.