Zsemlegombóc
Kijevi csirkemell rizibizivel
Kínai szezámmagos csirke
Epres blondie
Mirinda-szelet
Dödölle - az eredeti recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Dubarry-csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Szilvás gombóc hagyományosan
Körömpörkölt csülökkel
Vadas marha
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Tárkonyos csirkeraguleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Praktikus

Ezzel a módszerrel készülhet új étel a maradék főtt tésztából

Ha túl sok tésztát főztél és már unod, de nem szeretnél pazarolni, a legjobb megoldás, ha a sütéssel próbálkozol. Mutatjuk, hogyan!

Van, aki napokig elvan főtt tésztán és csak a szószokat, mártásokat váltogatja (vagy még azt sem). Más viszont úgy van vele, hogy jó lenne már valami új textúra, ízvilág. Ha te is az utóbbiak közé tartozol, mutatunk egy tuti megoldást, hogy ne legyen unalmas a táplálkozásod és a maradék tésztát se kelljen kidobni a kukába.

Serpenyőben átsütve új életre kel a tészta / Fotó: Shutterstock
Serpenyőben átsütve új életre kel a tészta / Fotó: Shutterstock

Maradékmentés felsőfokon

A maradék főtt tészta általában összeáll, megdermed, ha pedig az egészre ráöntötted a szószt, egy idő után annak nagy része fel is szívódik… Ezért ahelyett, hogy a maradékot a mikróban megmelegítve gumiszerű tésztát ennél, inkább egy serpenyőben pirítsd át vagy tedd sütőbe és süsd meg. A tésztaszószban lévő olajok a sütőben vagy a serpenyőben lebomlanak, és ízes, ropogós bevonatot képeznek a tésztán.

@the_recommendista This is the best life advice I could offer you #pasta #pastahacks #leftoverhack ♬ Che La Luna - Louis Prima

Új étel új alapanyagokkal

Jó hír, hogy nem csak ebédet készíthetsz a maradék tésztából, hanem például egy tökéletes reggelit is. Ahelyett ugyanis, hogy tésztaszószt adnál az ételhez, keress új feltéteket: jöhet rá például tojás és sajt, vagy sonka és zöldség fűszernövényekkel ízesítve – igazából csak a fantáziádon múlik, milyen étel készül. A lényeg: a felforrósított öntöttvas serpenyőbe tegyél pár csepp olajat, és hagyd néhány percig állni benne a tésztát, mielőtt megfordítanád: így kap majd egy isteni finom, barna, ropogós kérget.

Tipp:

A maradék főtt tésztát és szószt mindig külön edénybe tedd el a hűtőbe. Emellett ne felejtsd el letakarni a tésztát, nehogy kiszáradjon.

Tudtad?

Bár jó ötletnek tűnik a maradékot hazavinni mondjuk egy céges buliról, vagy akár csak egy házibuliról, a dolog nem veszélytelen. Egyrészt az ételekkel több vendég is érintkezik: megfoghatják, letüsszenhetik, leköhöghetik; másrészt az ételek több órán keresztül szoba-hőmérsékleten állnak. Bár azt gondolhatnád, hogy a svédasztalos maradékok mikrohullámú sütőben való felmelegítése elegendő a lappangó baktériumok elpusztításához, a Michigani Állami Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy az esetek többségében ez nincs így.

(Borítókép: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.