Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Míg májusban a bodzavirágot szedjük lelkesen és készítjük belőle a finomságokat, ilyenkor a bodza termése csábít. No nem arra, hogy nyersen elfogyasszuk, hiszen arra nem alkalmas, de például isteni finom lekvárt főzhetünk belőle.

A bodzabogyó a fekete bodza (Sambucus nigra) termése, amely kicsi, sötétlila vagy fekete bogyókat hoz. Ez a növény Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában őshonos, és régóta használják gyógyászati és kulináris célokra. Bár a bodzavirágok is nagyon népszerűek, különösen szörpök és teák formájában, a bodzabogyók is értékesek, különösen az egészségre gyakorolt jótékony hatásaik miatt.

A bodzabogyó értékes anyagokban gazdag, de nyersen nem fogyasztható / Fotó: Shutterstock
A bodzabogyó értékes anyagokban gazdag, de nyersen nem fogyasztható / Fotó: Shutterstock

Gyógyító erő

A bodzabogyó a nép gyógyászat kedvelt szere, különösen a téli időszakban, a megfázás és influenza kezelésében használják, nem véletlenül. A bodzabogyó ugyanis gazdag flavonoidokban, különösen antocianinokban, amelyek erős antioxidáns hatással bírnak. Ezek az antioxidánsok segíthetnek megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. Remek gyulladáscsökkentő, így segíthet egyes krónikus betegségek megelőzésében. Magas C-vitamin tartalma is támogatja az immunrendszert, de bőven van benne A-vitamin, kálium és rost is.

A bodzabogyó szedése

Ezek ismeretében természetes, ha úgy döntünk, hogy begyűjtjük az erdők, mezők szélein pompázó bogyókat. Szüretelésre a teljesen befeketedett bogyójú fürtök alkalmasak, a túlérett bodza könnyen lepotyog, a még éretlen bogyók pedig csökkentik a belőle készült étel, ital minőségét. Amire figyeljünk: nyersen nem fogyasztható, mivel az éretlen vagy feldolgozatlan bogyók mérgezőek lehetnek, és hányingert, hasmenést okozhatnak. A bogyókat mindig fel kell dolgozni, hogy biztonságosan fogyaszthatók legyenek!

A bodzabogyóból készült bor sokak kedvence / Fotó: Shutterstock
A bodzabogyóból készült bor sokak kedvence / Fotó: Shutterstock

Mi készülhet bodzabogyóból?

  • Bodzabogyószirup

Az egyik legnépszerűbb felhasználási mód a bogyók főzése, amelyből édes szirup készül. Ez a szirup téli hónapokban különösen népszerű, mivel segíthet a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésében.

  • Lekvár

A bodzabogyó dzsúzként vagy lekvárként is feldolgozható. A bogyók fanyar íze miatt gyakran keverik más gyümölcsökkel vagy édesítőszerrel.

  • Bor és likőr

A bodzabogyót gyakran használják házi borok, likőrök és egyéb alkoholos italok készítéséhez, mivel jellegzetes, fanyar íze különlegessé teszi ezeket az italokat.

Bodzabor hozzávalói:

Hozzávalók:

  • 1350 g friss bodza
  • 1350 g cukor
  • 3,78 l víz
  • 1 teáskanál citromsav
  • bor-élesztő

Elkészítése:

Villa segítségével csipkedjük le és törjük össze a bodza bogyókat, majd tegyük egy vödörbe. Adjuk hozzá a felforralt víz felét, és hagyjuk kihűlni. Oldjuk fel a cukrot a maradék vízben, majd szűrjük át szitán a bogyós vizet a cukorra, és adjuk hozzá a citromsavat és élesztőt. Öntsük a folyadékot egy hordóba, és zárjuk le légzsilippel. Tároljuk a bort meleg helyen, hogy nyugodtan erjedhessen. Miután befejeződött az erjedés, öntsük át a bort egy tiszta edénybe. Helyezzük egy hűvösebb helyre, és hagyjuk állni néhány hónapot. Szűrjük át újra, és hagyjuk, hogy a bor kitisztuljon.

  • Sütemények

A bodzabogyót süteményekbe, pitékbe is felhasználhatjuk, főleg, ha valamilyen édesítőszerrel vagy más gyümölccsel párosítjuk.

BODZABOGYÓSZÖRP>>>

Bodzabogyószörp
Bodzabogyószörp

Citromos bodzalekvár>>>

Citromos bodzalekvár
Citromos bodzalekvár

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.