Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Borok

Egy igazi jolly joker a dunántúlról: a szekszárdi kékfrankos

szekszárdi kékfrankos wineglass
A kékfrankos itthon a legnagyobb felületen termesztett kékszőlő-fajta, majdnem 8000 hektárnyi található belőle Magyarországon. Ebből is a negyedik legfontosabb termőterülete a Szekszárdi borvidék. Nem véletlen, hogy az itteni borászok egyik kiemelt szőlőfajtája lett, a kadarka és a szekszárdi bikavér mellett.

A borvidék meszes talaja remek a kékfrankosnak, ami kifejezetten szereti a szekszárdi dombokat és az azokon található dűlőket. Jól közvetíti a területi és a talajadottságokat, emellett a különböző évjáratokban is mindig biztonsággal terem, ami a borászoknak nagy segítség a tervezhetőség szempontjából. A jövőre nézve pedig fontos tulajdonsága a savmegtartó képessége, főleg az éghajlatváltozás, az egyre melegebb évszakok szempontjából.

Ahogy a helyi szőlőfajták kerülnek a borpiaci trendek középpontjába, úgy lesz a kékfrankos is egyre népszerűbb, bel- és külföldön egyaránt. Pláne a magas minőségű, komoly, dűlőszelektált tételek. De a szekszárdi kékfrankos szinte minden bortípusban megjelenik a borvidéken. Készül belőle rozé vagy éppen siller, egyszerűbb, jól iható, hétköznapra szánt vörösek, valamint a már említett komoly, érlelhető, nagy fajtaborok. A házasításokban is fontos szerepet játszik, elég csak a szekszárdi bikavérre gondolnunk, amiben most már legalább 45% a kékfrankos aránya. Azaz abszolút ez a fajta az alapja ennek a cuvée-nek, de az egyéb házasításokban is egyre többször jelenik meg a világfajták mellett, akár háttérbe is szorítva azokat.

A gasztronómiában afféle jolly jokernek nevezhetjük, hiszen sokszínű stílusával és élénk savaival sok-sok ételhez párosítható. A borvidék borászai szerint kacsával a legjobb, de mivel jól ellensúlyozza a zsírosabb alapanyagokat, így májjal, libával vagy akár vadhúsokkal is kipróbálhatjuk. A paradicsomos ételek általában nem a borok barátai, de a kékfrankos itt is kivétel, úgyhogy nyugodtan nyissuk paradicsomos alapú pizzák, tészták, mártások mellé, továbbá szereti a káposztás fogásokat, a céklát, a gombát és a padlizsánt is.

Márkvárt Kékfrankos 2017

Tősgyökeres szekszárdi, sváb család leszármazottjaként borászkodik a Baranya-völgy-, a Faluhely-, a Sauli-völgy-, a Jobbremete-, a Bakta-, és a Gyűszű-völgy-dűlőn ifj. Márkvárt János. Autodidakta borász, a kezdetektől célja volt a borok gyümölcsös karakterének megőrzése, így a hordók ma már olyannyira nem játszanak fontos szerepet a pincészet életében, hogy az utolsót 2009-ben vásárolta. Ez a kékfrankos is illeszkedik ebbe a fiatalos, dinamikus trendbe. A használt nagyhordó épphogy fűszerezi a kortyot, a fókusz a meggyen és a kék virágokon van. Feszes, izgalmas és vibráló kékfrankos.

Sebestyén Nánai Kékfrankos 2018

Családi pincészetként jelenleg 13 hektáron dolgoznak a Szekszárdi borvidéken. Fő fajtájuknak a kékfrankost tekintik, nemcsak mint a bikavéreik, hanem mint önálló fajtaboraik alapanyagaként is. A két testvér, Sebestyén Csaba és Csilla remekül kiegészítik egymást a pincészet körüli teendőkben, legyen szó akár a borkészítésről vagy a stílus megtalálásáról, ami szerintük egyértelműen a burgundi borok irányába tart. Ez a Nánai dűlős kékfrankos elegáns, finom arányaival, nem tolakodó ízjegyeivel, rétegzettségével mindenkit levesz a lábáról.

Takler Szenta-hegyi Kékfrankos 2017

A Takler család az 1700-as évek óta foglalkozik szőlővel és borral a borvidéken. 80 hektáron gazdálkodnak, portfóliójukban a világfajták mellett fontos szerepe van a helyi szőlőknek is. A borokat ifjabb Takler Ferenc készíti, akárcsak ezt a tétel, ami a kedvenc bátaszéki, Szent Annáról elnevezett egykori papi birtokról lett szüretelve. Dűlős tétel, francia és magyar hordókban érett, intenzív meggyes és fekete borsos, hordófűszeres, vaníliás aromákkal bír. A komoly beltartalom megérdemli, hogy egy szépen elkészített étel mellé igyuk, de akkor is odafigyelve.

A HÁROM SZEKSZÁRDI MUSKÉTÁS >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.