Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Borok

Egri borízelítő - TÓTH ISTVÁN tradicionális pincészete

Ezt a kis családi pincészetet 10 éve még senki sem ismerte, de mára Eger egyik meghatározó kézműves borászatává vált. Tóth István szinte a semmiből az 1997-es Bikavérjével robbant be a borfogyasztói köztudatba, és azóta is tartja, tovább erősíti a helyét a nívós, kézműves egri borászok között.

Tradicionális pincészetében nem sieti el a borok készítését, hosszabb iskolázás – 1 éves nagy fahordós, utána újabb 1 éves kisfahordós érlelés – után még legalább 1 évig palackokban is érlelődnek a borai. A pincészet zászlós bora a bikavér, amely kékfrankos savgerincre épül, testességét a cabernet sauvignon adja, színét a zweigelt, fűszerességét a merlot, a lágyságát pedig a kevéssé ismert blauburger biztosítja. Pincelátogatásunk során hordós tételeket és palackérett borokat kóstoltunk a 2003-as és 2002-es évjáratból.

Felsőgalagonyási Kékrankos 2003
Élénk, édeskés, feketeribiszkére emlékeztető illata kellemes meglepetés volt a kóstolás elején. Ízében tovább vitte ezt a primőr borokra jellemző könnyedséget, ami kevés alkohollal párosulva kellemes, lágy összhatást adott, ami nem igazán jellemző más borvidékek kékfrankosaira.

Merkot 2003
Meglepetésünkre idősebb borokra jellemző animális jegyeket hordozott - mind illatában, mind ízében ez a tétel. Alkoholja 14.9%-kal rendhagyó, de éppen ennek köszönhető, hogy a fiatal borokra sokszor jellemző enyhe keserűséget kellő mértékben ellensúlyozza egy kis édességgel. Kevés fajtajelleget véltünk felfedezni benne, de hosszú utóízével és testességével mindenképpen komoly potenciált tartogat.

Cabernet Sauvignon barrique
Fajtajellegű, gyümölcsös illatok jellemzik. Ízében harmonikus, jó savegyensúllyal és kis tanninnal fűszerezve.

Blauburger 2003
Ritkán kóstolható különlegességről van szó, amely csak házasításra készül, fajtaborként kereskedelmi forgalomba nem kerül. A bikavér színét és lágyságát adja, ennek megfelelően erős, sötét színével, selymes és lágy ízével rendhagyó a kóstolt tételek között. Illata fűszeres, telt, „nagy borok”-ra emlékeztető, ezért sokan szívesen látnák palackban is.

Eged hegyi Kékfrankos 2002
Fiatalabb társához képest sokat vesztett gyümölcsösségéből, de helyette megjelentek a hordós érlelésnek köszönhető diós-mézes illatok. Íze már hosszabb, gazdagabb, és sokkal karakteresebbé vált.

Bikavér 2002
A pincészet talán legsikerültebb tétele, a kóstolókat is megosztotta, néhányan a válogatás elé helyezték. Diós-fahéjas süteményre emlékeztető illata egyedülálló volt a kóstolt tételek között. Ehhez remekül párosult a hosszú komplex izében remek összhangot alkotó tannin kis keserűsége és az alkohol likőrössége. Ez a bor már nagyon egyben van – sommázta véleményét az egyik kóstólója.

Bikavér válogatás 2002
A nevének köszönhető beharangozás ellenére nem ragyogott ki a kóstolt borok közül. Magas extraktjával, hosszú, tartalmas ízével „vette a lécet”, de nem hozott semmi különlegességet azonos évjáratú „fapados” társával szemben. Mivel még sok ideje van a bizonyításra, kíváncsian figyeljük további fejlődését.


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.