Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Októberben akad még néhány szép hétvége, amikor igazán jólesik kimozdulni a gyönyörű színekben pompázó természetbe. A sok esőnek köszönhetően a jó erdőtalajon gazdag gombatermés várja a kirándulni, gombászni szerető vállalkozó kedvűeket.

Persze a gyűjtés eredményét minden esetben meg kell vizsgáltatni gombaszakértővel, de aki biztonsági játékos, inkább megbízható piacra megy friss gombáért, ahol nem érheti kellemetlen meglepetés.

A sárga rókagomba csapadékhiányos időszakban nagy ritkaság, ezért is érdemes ebben az évben kihasználni a kínálkozó lehetőségeket, most ugyanis gazdag a termés. A fűszeres illatú, kissé borsos ízű erdei gomba bármely erdei gombával jól harmonizál, de ragukban vagy önállóan is igen ízletes finomság!

Friss rókagomba – egyenesen az erdőből!
Friss rókagomba – egyenesen az erdőből!

Sárga színét hő hatására sem veszti el, ha pedig egy egyszerű rizottóban a színt további fűszerekkel sikerül kiemelni, sőt némi zöld is kerül mellé, nem csupán az ízlelőbimbóknak, de már a szemnek is igen kedves, az őszi tájra emlékeztető, nagyon ízletes ebéd vagy vacsora készülhet belőle nagyjából 20 perc alatt!

Az őszi erdők hangulatát idéző rókagombás rizottó
Az őszi erdők hangulatát idéző rókagombás rizottó
Rókagombás rizottó zöldborsóval

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg kerek szemű rizottóhoz való rizs (pl. arborio)
20 dkg friss rókagomba
15 dkg zsenge zöldborsó (mélyhűtött)
2 kis salottagyma
1 evőkanál olíva olaj
6 dl zöldségalaplé
1 dl száraz fehérbor
1 csapott teáskanál kurkuma
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
1 evőkanál frissen reszelt kemény sajt (parmezán típusú)
Frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítés:

A gombákat és a hagymákat megtisztítom, a gombákat nagyjából 1 cm-s darabokra, a hagymát apró kockákra vágom.

A sárga rókagombát erősen le kell dörzsölni, hogy minden szennyeződéstől megtisztuljon!
A sárga rókagombát erősen le kell dörzsölni, hogy minden szennyeződéstől megtisztuljon!

A rizst alaposan átmosom, szűrőben kissé megszárítom. Elkészítem az alaplevet. A zöldségalaplé készülhet hagyományosan, zöldségekből, leszűrve, de legegyszerűbb jó minőségű porból vagy kockából készült tiszta levessel dolgozni, amibe belekeverem a kurkumát. Természetesen, ha valakinek van a fűszeres polcán egy kevés sáfrány, máris mennyei ízek és színek gazdagíthatják a levest, de ennek hiányában a lényegesen olcsóbb és egyszerűbben beszerezhető sárga kurkuma is tökéletes. Fontos, hogy az alaplevet a rizottó teljes főzési ideje alatt melegen tartsuk! Forrnia nem szabad, de forrónak kell lennie.

A hagymákat az olívaolajon üvegesre pirítom, hozzáadom a rizst és a gombát, pirítani kezdem, majd folyamatos keverés mellett beleöntöm a fehérbort, mikor annak alkoholtartalma elpárolog, a rizs pedig magába szívta a folyadékot, ismét egy merőkanálnyi forró alaplével öntöm fel. Nagyjából 5 perc elteltével beleteszem a zsenge zöldborsót. Mivel a fagyasztott igazán zsenge zöldborsónak rövid főzési idő elegendő, pontosan egyszerre érik el az összetevők a kívánt állagot. Újabb merőkanálnyi alplét adok hozzá, és ha a folyadékot felszívták az összetevők, megint alaplével folytatom a főzést mindaddig, amíg tart a folyadék és a rizs megpuhul. A gombának és a zöldborsónak ennyi idő bőven elegendő. Nagyjából 20 perc elteltével a rizottó eléri a megfelelő állagot, kevés folyadék még marad ilyenkor az edényben, de semmi nem főtt szét.

Frissen, krémesen tálalva!
Frissen, krémesen tálalva!

Egy őszi erdei séta után a tányéron is jólesik majd visszaidézni a természet színeit!
Egy őszi erdei séta után a tányéron is jólesik majd visszaidézni a természet színeit!

Elzárom a tűzhelyet, belekeverem a reszelt sajtot, az apróra vágott petrezselyem 2/3-át, borsozom, majd 5-6 percre lefedem, hogy a gőzben kellemesen krémes, de semmiképp sem száraz étel legyen a végeredmény. Minden esetben frissen érdemes tálalni, ízlés szerint a maradék petrezselyemmel megszórva.

A rizottót hazájában, Olaszországban is nagyon sokféleképp készítik; van, ahol szárazabbra főzik, másutt egészen sok folyadékkal tálalják. E népszerű előétel lényege, hogy ne főjenek szét a rizsszemek, de kellemesen krémes, meleg és illatos finomság kerüljön a tányérra. Ha sokáig áll, magába szívja az összes folyadékot, és elveszíti krémességét.

Kétségtelen, hogy folyamatosan kevergetni kell, de 20 perc alatt elkészül – a kurkumától szép sárga lesz a rizsétel, amiben a kis sárgásbarna rókagombák csodás illata és íze kiteljesül, a zöldborsó pedig megőrzi élénkzöld színét.

Ha friss erdei gombához nem is egyszerű mindenütt hozzájutni, csiperkét egész évben lehet kapni, de ősszel valahogy különösen jólesnek a finom gombával készült fogások. A kirándulásokra emlékeztető gombával töltött kosárkák előételként vagy könnyű főfogásként is nagyon ízletesek:

Csiperkekosárkák

Pirított, apró szemű csiperkével készülnek a kirándulásokra is ideális kosárkák!
Pirított, apró szemű csiperkével készülnek a kirándulásokra is ideális kosárkák!

Hozzávalók 12 darabhoz:

1 csomag friss leveles tészta (27,5 dkg)
30 dkg apró szemű csiperke
1 kis fej vöröshagyma
1 evőkanál olíva olaj
1 kis csokor apróra vágott petrezselyemzöld
1 kávéskanálnyi őrölt kakukkfű
1 kávéskanálnyi apróra vágott rozmaring
1 egész tojás
1 dl tejföl (tejszínnel is helyettesíthető)
Só, bors – ízlés szerint

Elkészítés:

A hagymát apró kockákra vágom, a gombát megtisztítom, kb. 1-15,cm-es kockákra darabolom. A petrezselyemzöldet felaprítom.

Egy serpenyőben az olajon megdinsztelem a hagymát, hozzáadom a felaprított gombát, sózom, fűszerezem, erős tűzön nagyjából 10 perc megpirítom.

A gomba elkészült
A gomba elkészült

A tojást kissé felverem, a felét elkeverem a tejföllel, a másik felét félreteszem a kosárkák megkenéséhez. A tojásos keveréket, valamint az aprított petrezselyemzöldet elegyítem a langyosra hűlt gombával.

A leveles tésztából 6 cm átmérőjű kerek formával kis körlapokat szúrok ki, melyeket teflonbevonatú aprósüteményformába ültetek. A maradék tésztából kis rudakat vágok, ezek lesz a kosárka „fülei”. Minden kosárkába kb. 2 teáskanálnyi csiperkés tölteléket kanalazok.

Kis füles kosárkák finom gombatöltelékkel borsozás és sütés előtt
Kis füles kosárkák finom gombatöltelékkel borsozás és sütés előtt

Előmelegítem a sütőt 180 °C-ra. A kosrákákra rábiggyesztem a „füleket”, tetejüket megkenem a maradék tojással, megszórom kevés őrölt borssal. 18-20 perc alatt aranyszínűre sütöm.

Langyosan a legfinomabb, de ha előző nap készülnek, a sütőben néhány perc alatt felfrissíthetők. Előételnek, kirándulásokra, borozgatásokhoz is nagyszerűek!

Most jöttek ki a sütőből!
Most jöttek ki a sütőből!

Az erdei séták hangulatát idéző könnyű, gombás ételek kirándulás előtt, alatt vagy helyett is nagyon ízletesek és gyorsan elkészíthetők. A finom fűszerezésnek és ínycsiklandó tálalásnak köszönhetően azok is rávehetők a kóstolásra, akik esetleg idegenkednek az erdő ezen ajándékaitól. Jó étvágyat kívánok mindenkinek!

Október 15-ig tart Habliliom Könnyed Konyhájának múlt héten meghirdetett nyereményjátéka, szeretettel várok mindenkit, aki kedvet érez hozzá!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.