A tökéletes sült krumplinak több receptje is létezik, mi most az elősütéses módszert választottuk, és ezt tálaltuk köretként a ropogós csirkemájfalatok mellé. Savanyúsággal vagy akár majonézzel is falatozhatjuk.
A csirkemáj kedvelt és hálás alapanyag. A leggyakrabban resztelt májat készítünk belőle, de sokszor ezt használjuk a töltött csirkecomb töltelékéhez is. Sokan készítenek házi májrkémet vagy rántott csirkemájat, ami szintén finom étel, ám trükkös is, hiszen könnyű kiszárítani, a máj pedig akkor az igazi, amikor már átsült, de még puha és szaftos belül. A máj mellé legtöbbször valamilyen krumpli a köret, jól áll neki a petrezselymes burgonya, a püré, de a sült krumpli is.
A tökéletes sült krumplinak több iskoláját is ismerjük. Az egyik recept szerint a krumplit előfőzzük és aztán sütjük, míg a másik szerint alacsony hőfokon olajban kell elősütni, visszahűteni és utána magas hőn ropogósra pirítani. Mindkét verzióval finom sült krumpli készíthető, mi most az utóbbit követtük és valóban ropogós kockaburgonya lett a végeredmény. A krumpli mellé ropogós csirkemájat kínáltunk, ami egy kis savanyúsággal kiváló ebéd, amit érdemes frissen, még melegen elcsipegetni!
Sült krumpli ropogós csirkemájjal, íme a recept videón
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
2 dl tej
2 gerezd fokhagyma
60 dkg burgonya
1 l étolaj
liszt
oregánó
pirospaprika
majoránna
só
Elkészítés:
A csirkemájat megtisztítjuk a zsírtól, inaktól és az epétől, falatnyi darabokra vágjuk, és tálba tesszük. Felöntjük annyi tejjel, hogy ellepje, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük, és hűtőben pihentetjük.
A burgonyát meghámozzuk és kockákra vágjuk. Felöntjük hideg vízzel, átmossuk, majd kicseréljük a vizet. Ezt addig ismételjük, amíg a víz tiszta nem lesz.
Egy fazékban, alacsony láng felett melegíteni kezdjük az olajat. Nem kell, hogy nagyon forró legyen. A krumplit lecsepegtetjük, és több részletben belehelyezzük az olajba. 10-15 percig főzzük, majd kiszedjük.
Az olajat ezután felhevítjük, majd több részletben visszatesszük az olajban előfőzött burgonyát, és addig sütjük, amíg aranybarna színt nem kap. Papírtörlőre szedjük, és hagyjuk lecsöpögni a felesleges olajat.
A májat lecsöpögtetjük és lisztben megforgatjuk. Az olajat, ha kell, akkor a krumpli után átszűrjük, majd melegíteni kezdjük, és beletesszük a májat. 10-15 perc alatt ropogósra sütjük. Ha durrogni kezd a máj, akkor biztosan jó, átsült. Papírtörlőn leitatjuk róla a felesleges olajat.
A májra még melegen rászórjuk az oregánót, pirospaprikát és majoránnát, sózzuk, és alaposan átforgatjuk.
A krumplit tálalás előtt sózzuk, és összeforgatjuk a ropogós májfalatokkal. Savanyúsággal kínáljuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.