22,5 dkg liszt + a nyújtáshoz
1 tk sütőpor
5 dkg folyékony méz
5 dkg cukor
2 db tojássárgája + a kenéshez
1 db tojás
15 dkg hideg vaj + a formához
1 kis üveg piros dzsem
1. A kimért lisztet elvegyítjük a sütőporral, majd a deszkára öntjük, és a közepébe mélyedést vájunk. Beleöntjük a mézet, és hozzáadjuk a cukrot, a 2 db tojássárgáját, valamint az egész tojást. A hideg vajat a liszthalom szélére forgácsoljuk, majd az egészet gyorsan összegyúrjuk. Ezután a tésztát cipóvá formázzuk, folpakba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük 30 percet. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tésztát két egyforma részre osztjuk, és a lisztezett deszkán mindkettőt kör alakú lappá nyújtjuk. (A lapok valamivel nagyobbak legyenek, mint a piteforma.) Az egyik lappal kibéleljük a kivajazott formát úgy, hogy pereme is legyen.
3. A dzsemet a formába öntjük, és egy evőkanál domború felével vagy spatulával egyenletesen eloszlatjuk a tésztán.
4. A másik lapból süteményszaggatóval kisebb-nagyobb szíveket vágunk ki, és a kilyuggatott lapot óvatosan a lekvárrétegre terítjük. Körben a széleket sodrófával a peremhez nyomkodjuk, majd a túllógó részeket levágjuk.
5. A pitetortát ecset segítségével megkenjük 1 db elkevert tojássárgájával, és az előmelegített sütőben készre sütjük kb. 45 perc alatt. A sütőből kivéve teljesen kihűtjük, majd cikkekre vágjuk.
- Még egyszerűbb, ha konyhakészre nyújtott, sütőpapírra feltekert friss linzertésztából készíted.
- Dzsem helyett pl. baracklekvárt, mákos, túrós vagy gyümölcsös tölteléket kenhetsz a tésztára.
- Süsd meg a kiszaggatott szíveket is! Ezeket bevonhatod cukormázzal, feliratozhatod dekortollal vagy más módon díszítheted, és pl. pohárdesszertek, fagylaltkelyhek dekorálására használhatod.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.