Hozzávalók 8 darabhoz:
7 dkg margarin
1 teáskanál cukor
3 dkg étkezési keményítő
12 dkg liszt
4 db tojás
Elkészítés:
1. lépés: Forralás
Felforrósítunk ¼ liter vizet a margarinnal, a cukorral és egy csipet sóval. Egyszerre beleszórjuk a keményítőt és a lisztet. Az egészet mérsékelt tűzön, egy fakanállal addig keverjük-pirítjuk (kb. 2 perc), amíg a massza gombóccá összeáll, elválik az edény falától, és az edény alján vékony fehér hártya képződik. Ekkor a tészta „sercegő” hangot hallat (innen a neve).
2. lépés: Lisztpirítás
A tésztát félrehúzzuk, és azonnal beledolgozunk egy tojást. A tésztát hagyjuk teljesen kihűlni. Áttesszük egy keverőtálba, és kézi robotgéppel egyenként beledolgozzuk a maradék tojást. A következő tojást csak akkor adhatjuk hozzá, ha az előzőt már tejesen elkevertük. Ettől lesz szép üreges a megsült fánkok belseje. Akkor jó a tészta, ha szép fényes, és csak nehezen cseppen le a habverőről.
3. lépés: Tojáskeverés
A sütőt 200 c-fokra előmelegítjük, és az aljára betesszük egy forró vízzel félig töltött fém láboskát (vagy kisebb tepsit). A fánkok növekedéséhez gőzre van szükség.
4. lépés: Habzsákba szedés
Kibélelünk sütőpapírral egy nagy tepsit. A masszát 10-12 mm átmérőjű csillagcsőrös habzsákba szedjük, és kb. 4 cm távolságra kb. 3 cm átmérőjű habrózsákat nyomunk a papírra. A fánkok sütés közben alaposan megnőnek!
5. lépés: Rózsakészítés
A sütő középső rácsán kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük a fánkokat. A sütő ajtaját sütés közben tilos kinyitni, mert a tészta összeesik. A sütés végén a fánkokat kivesszük, recés késsel vagy ollóval azonnal levágjuk a tetejüket, hogy a gőz távozhasson a tészta belsejéből. Ha a gőz nem tud kijönni, a tészta összeesik, és nem lesz ropogós. A recept szerint dolgozhatunk a fánkokkal.
A kihűlt fánkokat töltelék nélkül lefagyaszthatjuk. Ehhez lazán tegyük nejlonzacskóba, és így a mélyhűtőbe. Szobahőmérsékleten rövid idő alatt felengednek, és a frissel azonos módon tölthetőek. A tepsit béleljük ki sütőpapírral. Megakadályozza, hogy leragadjanak a fánkok, és a tepsi mosogatást is mellőzhetjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.