Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Desszert

Így készül: az égetett tészta

Bemutatjuk, hogyan kell tökéletes képviselőfánkot sütni. Ha velünk csinálod, és betartod a tanácsainkat, biztos lesz a siker!
Égetett tészta alaprecept

Hozzávalók 8 darabhoz:
7 dkg margarin
1 teáskanál cukor
3 dkg étkezési keményítő
12 dkg liszt
4 db tojás

Elkészítés:

1. lépés: Forralás
Felforrósítunk ¼ liter vizet a margarinnal, a cukorral és egy csipet sóval. Egyszerre beleszórjuk a keményítőt és a lisztet. Az egészet mérsékelt tűzön, egy fakanállal addig keverjük-pirítjuk (kb. 2 perc), amíg a massza gombóccá összeáll, elválik az edény falától, és az edény alján vékony fehér hártya képződik. Ekkor a tészta „sercegő” hangot hallat (innen a neve).

2. lépés: Lisztpirítás
A tésztát félrehúzzuk, és azonnal beledolgozunk egy tojást. A tésztát hagyjuk teljesen kihűlni. Áttesszük egy keverőtálba, és kézi robotgéppel egyenként beledolgozzuk a maradék tojást. A következő tojást csak akkor adhatjuk hozzá, ha az előzőt már tejesen elkevertük. Ettől lesz szép üreges a megsült fánkok belseje. Akkor jó a tészta, ha szép fényes, és csak nehezen cseppen le a habverőről.

3. lépés: Tojáskeverés
A sütőt 200 c-fokra előmelegítjük, és az aljára betesszük egy forró vízzel félig töltött fém láboskát (vagy kisebb tepsit). A fánkok növekedéséhez gőzre van szükség.

4. lépés: Habzsákba szedés
Kibélelünk sütőpapírral egy nagy tepsit. A masszát 10-12 mm átmérőjű csillagcsőrös habzsákba szedjük, és kb. 4 cm távolságra kb. 3 cm átmérőjű habrózsákat nyomunk a papírra. A fánkok sütés közben alaposan megnőnek!

5. lépés: Rózsakészítés
A sütő középső rácsán kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük a fánkokat. A sütő ajtaját sütés közben tilos kinyitni, mert a tészta összeesik. A sütés végén a fánkokat kivesszük, recés késsel vagy ollóval azonnal levágjuk a tetejüket, hogy a gőz távozhasson a tészta belsejéből. Ha a gőz nem tud kijönni, a tészta összeesik, és nem lesz ropogós. A recept szerint dolgozhatunk a fánkokkal.

A kihűlt fánkokat töltelék nélkül lefagyaszthatjuk. Ehhez lazán tegyük nejlonzacskóba, és így a mélyhűtőbe. Szobahőmérsékleten rövid idő alatt felengednek, és a frissel azonos módon tölthetőek. A tepsit béleljük ki sütőpapírral. Megakadályozza, hogy leragadjanak a fánkok, és a tepsi mosogatást is mellőzhetjük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.