Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mákos guba  recept
Mákos guba
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Desszert

Így lesz tökéletes a piskótarolád: sütési és tekerési praktikák

A piskótarolád igazi házi kedvenc. Bár sok cukrászdában találkozni vele, azért ez az a sütemény, amiből mindig a nagymama sütötte a legjobbat. Éppen ezért sokszor félve állunk neki, holott a piskótarolád nem ördöngösség, kis odafigyeléssel könnyedén elkészíthető sütemény.

A klasszikus piskótarolád egyetlen titka a piskóta ideális állapotának elérése, azaz olyan piskótát kell sütnünk, amit utána könnyedén fel tudunk tekerni. Persze ehhez is léteznek különféle technikák, de alapvetően sok múlik magán a tésztán is.

A jó piskótában nincs sütőpor, csak sok-sok tojás és viszonylag kevés liszt.

A piskótát sütőlapon vagy a gáztepsi (esetleg más nagy méretű tepsi) hátán, sütőpapíron érdemes sütni, hogy könnyedén leválasztható, tekerhető legyen.

Piskótatekercset készíteni egyáltalán nem bonyolult feladat (Fotó: Shutterstock)
Piskótatekercset készíteni egyáltalán nem bonyolult feladat (Fotó: Shutterstock)

Hogyan tekerjük fel a piskótát?

A piskóta feltekerése sokban függ attól, hogy milyen töltelékkel szeretnénk elkészíteni. Abban az esetben, ha a klasszikus, sárgabarack lekvárral töltött piskótát szeretnénk reprodukálni, akkor a megsült, tűpróbát kiállt piskótát melegen kell megkenni a lekvárral, s úgy, melegen feltekerni. Azért érdemes minél hamarabb dolgozni vele, mert ahogy hűl a tészta, úgy veszíti el a rugalmasságát, és bizony nagyobb az esélye, hogy törni vagy repedni fog.

Ha valamilyen bonyolultabb tölteléket szeretnénk a tésztába tenni, akkor a piskótát nedves konyharuhával célszerű feltekerni, s ebben, a feltekert állapotban tartani, amíg meg nem töltjük. A nedves konyharuha megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon, repedjen, illetve a beletekert konyharuhának köszönhetően könnyebben tudjuk mozgatni, szétnyitni, kihajtogatni a tésztát.

Apró trükkökkel tökéletes lesz a piskótarolád (Fotó: Shutterstock)
Apró trükkökkel tökéletes lesz a piskótarolád (Fotó: Shutterstock)

+ 2 tipp a tökéletes piskótaroládhoz

A sütőpapíron kisült piskótát egy másik sütőpapírra célszerű átfordítani, majd amin sült, azt egyszerűen lehúzni a tésztáról. Ezután már csak tölteni kell, majd feltekerni.

A piskóta töltésekor vagy folyósabb lekvárral dolgozzunk, vagy a már kicsit bekötött lekvárjainkat egy kevés víz hozzáadásával melegítsük, lazítsuk föl.A meleg lekvár nem csak azért hasznos, mert könnyebben elkenhető, hanem a már meghűlt piskótát is picit puhítja, azaz könnyebben fogjuk tudni feltekerni.

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A PISKÓTA - TRÜKKÖK ÉS PRAKTIKÁK AZ ALAPRECEPTHEZ! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.