A méz feltételezhetően már az ősember idejében megédesíthette eleink napjait, de annyi bizonyos, hogy az Ószövetségben többször is hivatkoznak rá, mint a gazdagság és termékenység jelképére. A méz valóban a gazdagságot jelentette, a feudális korban sok helyütt a parasztok mézben fizettek az uraik számára. A halhatatlanság egyik elixírjeként is számon tartott méz több okból is rendkívül jó édesítője lehet a süteményeinknek, desszertjeinknek.
A mézes desszerteknek sokféle válfaja létezik. Egyrészt különböző pohárdesszertek édesítéséhez és fűszerezéséhez használhatjuk a mézet, készíthetünk vele süteményeket, és sokféle keksznek is alapanyagává válhat. Mézzel a cukor is kiváltható, bár itt az anyaghányadok módosulása miatt nagy gyakorlatra van szükség, ha elsőre ugyanazt az állagot szeretnénk elérni. Legegyszerűbb a kevert tésztás sütemények illetve a pohárkrémek módosítása, elkészítése.
Klasszikus a karácsonyi asztalon a mézes krémes, amelynek rengeteg verziója ismert. A nagyanyáink soklapos mézestől egészen a tejföllel készített, mézzel édesített krémmel töltött változatig. Sok esetben a méz rejtve marad a sütemények nevében, csupán a készítők vannak tisztában azzal, hogy a flódni vagy a bejgli töltelékének édességét a méz adta meg. Mézzel nagyon jó állaga és íze lesz a darált mákból készített töltelékeknek is, de ezen kívül a méz ideális aszalványokhoz is, mint például az aszalt sárgabarack, datolya, füge, de a friss gyümölcsből készült töltelékek is jól édesíthetők mézzel. A méz kellemes partnere a különféle olajos magvaknak, mint például a mandula, a mogyoró, a dió, a gesztenye vagy épp a pekán- vagy paradió. Nem véletlen, hogy az ezer ízben készülő baklava is elképzelhetetlen a citrusos-mézes szirup nélkül.
Ha a magokat mézzel összepirítjuk, finom ropogtatnivalót kapunk eredményül. Az ehhez felhasznált mézet persze kedvünk szerint fűszerezhetjük is. A mézhez jól passzolnak a tipikus édességhez használt fűszerek, mint a szegfűszeg, a szegfűbors, a fahéj, a kardamom vagy épp a szerecsendió, de akár kissé sósra, erősebbre is fűszerezhetjük, ami - ha kellő körültekintéssel adagoljuk - a csípősebb ízeket nagyon kellemes eredményre vezet, s a mézes magból máris tökéletes sörkorcsolya válik.
A mézzel készíthető aprósütemények köre is igen széles. A klasszikus mézeskalácstól egészen a puszedliig számtalan aprósüteményben fedezhetjük fel a mézet, illetve mi magunk is kikísérletezhetjük a cukor helyett mézzel édesített sütemények egész hadseregét.
Mézzel készíthetünk törökmézet, amit nem csak a vendégeinknek, barátainknak kínálhatunk, hanem akár afféle gasztroajándék is lehet karácsonyra. A spanyol, francia nugátok mintájára készített magvakkal töltött, tojásfehérjében, mézben gazdag édesség szintén remek ajándék lehet.
A maradékból készített sütemények, csőben sütött édes tészták ízesítésére, édesítésére is jól használható a méz. Ahogy már említettük a méz kellemes édesítője a máknak, így nem véletlen, hogy a mákos gubát is gyakorta édesítik mézzel.
A méz tárolása nem igényel különösebb odafigyelést. Egy jól záródó edényben, hűvös, naptól védett helyen sokáig eláll. A tárolás folyamán a méz zavarossá válhat, ami nem jelent minőségromlást, csupán a mézben található cukor kristályosodik ki. Ennek a méznek a felhasználása is könnyedén megoldható, csupán fel kell melegíteni, s utána már dolgozhatunk is vele.
A méz ízével és állagával is hozzájárul a süteményeink, desszertjeink teljességéhez. A virágmézek között is megtalálhatóak a karakteresebb, fűszeresebb ízű, illetve a lágyabb, harmonikusabb ízű mézek. Épp ezért például a selyemfűméz, a gesztenyeméz vagy épp a fenyőméz felhasználási területe teljesen eltérő lehet. Emellett fontos érv a méz használata mellett, hogy segít a sütemények nedvességének megőrzésében, ezért is állnak el oly sokáig a mézzel elkészített kekszek.
A mézes desszertek, sütemények, kekszek kínálásakor győződjünk meg róla, hogy a vendégeink között nincs-e vegán, ugyanis a legtöbb vegán – mint állati közreműködéssel előállított terméket – ha lehet, kerüli a méz fogyasztását.
Hozzávalók:
18 dkg méz
15 dkg vaj
8 dkg barna cukor
2 tojás
20 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál őrölt kardamom
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés: A mézet egy forralóba merem, majd hozzáadom a vajat és a cukrot, finoman összeolvasztom. Amikor megolvadt, lehúzom a tűzről. A tojásokat felütöm, kissé felverem, majd hozzáadom a sütőporral, fűszerekkel elkevert lisztet és a mézes keveréket is, és egy masszívabb habverő segítségével homogén tésztává keverem. A masszát vajjal kikent, liszttel kiszórt kuglófformába öntöm, majd a 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából háromnegyed órát sütöm.
Hozzávalók:
10 dkg vaj
10 dkg darabos mogyoróvaj
1 evőkanál méz
1 tojás
1 teásjkanál sütőpor
10 dkg liszt
5 dkg fehér csokoládé
Elkészítés: A vajakat egy tálba teszem, hozzácsorgatom a mézet és a tojást, és habverővel világos krémmé keverem. A krémhez hozzáadom a sütőporral előre elkevert lisztet, s azt is alaposan beledolgozom. A csokoládét apró kockákra vágom, és a masszához keverem. Ezután a kész tésztából kézzel kisebb gömböket gyúrok, amelyeket egy sütőpapíros tepsire ültetek, és az ujjaimmal picit meglapítom őket. A keksszel teli tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, s addig sütöm, amíg az aljuk finoman meg nem színesedik és a tetejük ki nem reped.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.