Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Desszert

Kandírozott narancshéj, narancsos tiramisu és palacsinta: mennyei édességek kedvenc citrusfélénkből

A téli szezon egyik kedvelt gyümölcse, az ízletes, illatos és egészséges narancs. A narancsot gyakorta tesszük salátákba, használjuk fel lekvárokhoz, facsarjuk ki a levét, ellenben desszerteket viszonylag ritkán szoktunk vele készíteni.

A narancs héját előszeretettel használja a gasztronómia. Nem véletlen, hisz csodálatos illóolajokban gazdag. Azonban arra minden esetben ügyeljünk, hogy - ha a vaníliasodóba vagy a kedvenc kekszünk tésztájába, a kuglófunkba készülünk narancshéjat reszelni - kizárólag kezeletlen narancsot használjunk, s ne reszeljük bele a héj alatt található fehér részt. A kezelt héj sajnos telis-tele van kemikáliákkal, s a héj alatti fehér rész pedig rendkívül keserű. Ugyanezek a szabályok érvényesek, ha bármilyen más, a narancs héját is feldolgozó finomságot készülünk alkotni.

A narancsos édességek közül az egyik nagy kedvenc a kandírozott narancshéj, amely önmagában is finom, de akkor az igazi, ha félig vagy egészen meg van mártva étcsokoládéban. Nagyon jó kiegészítése a délutáni kávézásnak, teázásnak, de akár torták, sütemények dekorálására is használható.

A narancs húsa jól felhasználható különféle pohárkrémekben. A narancsos tiramisu és a narancsos charlotte mellett számtalan változatot kitalálhatunk a különböző krémek, tészták, kiegészítők és a narancs összeboronálására.

Nagyon jó megoldást jelent, ha a narancsból különféle zseléket készítünk, amikkel pohárkrémeket rétegezhetünk, de ez a narancszselé kerülhet különféle tortákba, illetve nagyobb tepsi tésztát, tortát is bevonhatunk vele.

A narancsléből, narancsból nem csak zselé, hanem illatos, ízletes, izgalmas gyümölcsragu is készülhet. A narancs mellett tehetünk bele más citrusfélét is, vagy akár mangóval, ananásszal, datolyaszilvával is gazdagíthatjuk. Fűszerezéshez egy kevés vanília és egy pici szegfűszeg, csillagánizs pont elegendő. Az elkészült ragut ezután kínálhatjuk rizskoch, piskótatekercs, tejes pite, sajttorta, túrótorta vagy bármilyen más, önmagában kissé fújtós sütemény mellé, illetve egy kevés alkohol bevonásával a klasszikus francia palacsintát, a Crépes Suzette-t is elkészíthetjük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.