Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Desszert

Itt és így készült az Őrség Zöld Aranya - ismerd meg az ország tortájának kulisszatitkait!

Őrség Zöld Aranya - Magyarország tortája 2016
Új édes-krémes csodákat álmodott és Egerben is cukrászdát nyitott Szó Gellért, az Ország Tortája verseny kétszeres győztese.

A fiatal salgótarjáni mestercukrász 2015-ben a pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltortájával, idén pedig az Őrség Zöld Aranya elnevezésű kreációjával nyerte meg a versenyt.

Az Őrség Zöld Aranya, Magyarország tortája 2016
Az Őrség Zöld Aranya, Magyarország tortája 2016

Elmondása szerint mindene a cukrászat. Az alapokat tizenéves korában a Pesti Barnabás Élelmiszer-ipari Szakképző Iskolában sajátította el, majd Franciaországban és Olaszországban tökéletesítette a tudását: a franciáknál a sütemények és desszertek, az olaszoknál a fagylaltok készítésének titkait leste el. Három éve dolgozott a szakmában, amikor megnyitották meg családi vállalkozásban a G&D Kézműves Cukrászat és Pékséget Salgótarjánban.

G&D Kézműves Cukrászat és Pékség
G&D Kézműves Cukrászat és Pékség

Az üzlet nevében a "G" Gellértet, a "D" pedig Dánielt jelenti, aki pékmesterként ugyanolyan szenvedéllyel műveli a szakmáját, mint testvére a cukrászatot. Ha csak tehetik, elutaznak 2-3 hetekre, hogy neves mesterek mellett sztázsoljanak. (A sztázsolás ellenszolgáltatás nélkül, a tanulási lehetőség fejében végzett munkát jelent.) Dániel ilyen alkalmakkor sem válik meg féltett vadkovászától, magával viszi a hátizsákjában!
Szakmaszeretetüket jellemzi, hogy még az autójukat is eladták, csak hogy új keverő- és dagasztógépet vehessenek az árából.

Szó Dániel és Szó Gellért
Szó Dániel és Szó Gellért

Mindketten elsődleges fontosságúnak tartják a minőségi alapanyagokat, és nem árulnak másnapos terméket. Dániel hosszú távú terveiben szerepel, hogy a saját földjükön aratott búzából és rozsból őröljenek lisztet a pékségnek, Gellért pedig megállapodott egy mátranováki gazdasággal, hogy tartsanak Jersey fajtájú teheneket, mert ezek 6% zsírtartalmú tejet adnak. Az Őrség zöld aranyával készülő tortához is személyesen kutatta fel a tökmagolajat, ami egyébként Dánielt is új receptekre inspirálja.

Idén tavasszal az egri Junior Expón megismerkedtek Harmati Lászlóval, a Hotel Eger & Park igazgatójával, aki felkínálta nekik a lehetőséget, hogy nyissanak üzletet a szállodában. Az elhatározást tett követte, és egriek nagy örömére mindennap frissen érkeznek a sütik Salgótarjánból az új Szó ami Szó cukrászda desszertpultjába.
Az etalon Ország Torták mellett keresett Gellért idei 2. helyezett tortája, a Zuzorka is (amely hajszál híján maradt le a dobogó legfelső fokáról).

Zuzorka, háttérben az Őrség Zöld Aranya
Zuzorka, háttérben az Őrség Zöld Aranya

A mester nem pihen a babérjain: az egerszalóki St. Andrea pincészet felkérésére megalkotta azonos nevű borukból a Kedves tortát, a G&D cukrászdát befogadó szállodának pedig megkomponálta a ház tortáját, a zöld alma friss ízvilágára építő Harmatos Virágot.

Harmatos Virág
Harmatos Virág

AZ ŐSRÉG ZÖLD ARANYÁNAK RECEPTJE >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.