Az amerikaiak alapdesszertje, a cobbler csak kicsit más, mint az angolok népszerű morzsasütije, a crumble. Mindkettő friss nyári gyümölccsel az igazi, ami a saját levében párolódik-karamellizálódik a sütőben. Ha az egyiket kedveled, akkor a másikat is imádni fogod.
A kettő között lényegében csupán annyi a különbség, hogy crumble esetén rámorzsolunk, klasszikus cobblernél pedig rákanalazunk a töltelékre valamicske nem túl édes tésztát, ami enyhén ropogósra sülve nagyszerűen kiegészíti a szaftos gyümölcsöt.
A nálunk csak nemrég divatba jött desszertet állítólag európai telepesek találták ki Amerikában, amikor a rendelkezésükre álló kevés alapanyagból próbáltak meg az óhazában megszokott ételeikhez hasonlókat előállítani. Háromszáz évvel ezelőtt a pionírok egy eredetileg háromlábú öntöttvaslábost használtak, amelyben nemcsak főzni, hanem sütni is tudtak, ha izzó parazsat tettek a fedelére. A dutch ovennek nevezett alkalmatossággal együtt a benne készített egyszerű gyümölcsös pite is elterjedt szerte az USA-ban. A „holland edény” máig tartó népszerűségét érzékelteti, hogy ez Texas, Utah és Arkansas hivatalos állami főzőedénye.
Az epertől a szilváig bármiből készülhet. Cukorból csak mértékkel adj hozzá! Nem árt bele egy kevés étkezési keményítő, ami megfogja a lédús alapanyag által engedett szaftot. Szinte minden gyümölcsöt feldobhatsz fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, gyömbérrel vagy vaníliával, valamint némi rummal, likőrrel, továbbá kísérletezhetsz ízben harmonizáló zöldfűszerekkel, pl. rozmaringgal, bazsalikommal, korianderrel. A tésztát cukor- és gluténmentesen is összeállíthatod, az alatta rejtőzködő tölteléket pedig aprított diófélékkel és aszalt gyümölccsel gazdagíthatod.
Kínáld melegen vagy langyosan, és egy gombóc vaníliafagyival tedd fel az i-re a pontot!
4 adaghoz magozz ki 30 dkg cseresznyét és oszlasd el egy kikent tűzálló tálban. A tésztához vegyíts el 1/2 bögre gluténmentes rizspelyhet 3/4 bögre gesztenyeliszttel, 1 csipet sóval, valamint 1 tk őrölt fahéjjal, és dolgozd össze 3 púpozott ek kókuszzsírral. Kanalazd foltokban a gyümölcsre, takard le, és süsd 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig, majd takarás nélkül további 15 percig.
A sokféleképpen variálható gyümölcsös desszerttel gyorsan és fáradság nélkül csillapíthatod a család édességvágyát. A cobbler partira is ideális.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.