A joghurtban lévő kultúrák különleges mikroorganizmusokat tartalmaznak, melyek jótékonyan befolyásolják emésztésünket, ami egészségünk egyik záloga. Sajnos a bélrendszerünkben élő mikroorganizmusok folyamatosan károsodnak, így a kipusztult baktériumokat kívülről kell pótolni.
Ez a tejtermék kitűnő fehérje-, kalcium-, foszfor- és B-vitamin forrás. Őseink nemcsak étkezések alkalmával, de szépítkezéshez is szívesen használták: egy joghurtos arcpakolás például csodákat művel a vízhiányos bőrrel.
A reggeli minden nap 1 dl natúr joghurt és az alábbi három szendvics valamelyike:
Paradicsomos pirítós: 1 szelet korpás toastkenyeret megpirítunk, megkenjük 1/2 teáskanál vajjal és beborítjuk 1 karikára vágott paradicsommal, megszórjuk snidlinggel(197 kcal);
Sajtos Abonett: 2 szelet Abonettet megkenünk 1/2 teáskanál vajjal, és beborítjuk 1-1 szelet (2 dkg) sovány sajttal (207 kcal);
Sonkás zsemle: 1 rozsos zsemlét megkenünk 1/2 teáskanál vajjal, és beborítjuk 3 dkg füstölt pulykasonkával. Uborkakarikákkal díszítjük (213 kcal).
Zöldségleves joghurtos krémmel
1 teáskanál olajon üvegesre párolunk 1 fej kockára vágott hagymát és 1 gerezd fokhagymát. Hozzáadunk 20 dkg karikára vágott cukkinit, 1 szál sárgarépát és 1 piros húsú paprikát. Felöntjük 2,5 dl húslevessel és megfõzzük. 0,5 dl joghurtot zúzott fokhagymával, 1-1 teáskanál reszelt parmezánnal és darált mandulával kikeverünk. A levest a joghurtkrémmel díszítve kínáljuk. (312 kcal)
Gyümölcskehely
1 banánt megtisztítunk és felaprítunk. Hozzáadunk 25 dkg mirelit vegyes bogyós gyümölcsöt (eper, málna, ribizli, szeder stb). 1 dl joghurtot kikeverünk 2 teáskanál tejföllel, édesítõszerrel és 1 teáskanál citromlével. A gyümölcsöket kehelybe tesszük, és leöntjük az ízesített joghurttal. (300 kcal)
Gyümölcsös omlett
2 tojást szétválasztunk. A fehérjét kemény habbá verjük, majd belekeverjük a sárgáját. A tojásmasszát zsiradék nélkül, teflonserpenyõben megsütjük. 1 dl joghurtot édesítőszerrel és néhány csepp citromlével kikeverünk. Beleforgatunk 15 dkg mirelit málnát. Az omlettet megtöltjük a gyümölcsös joghurttal. (318 kcal)
Szárnyassaláta
Kockára vágunk 8 dkg pulykamellsonkát. Meghámozunk és vékonyan felszeletelünk egy friss körtét. Összekeverjük 1 fej salátával. 1 dl joghurtot friss zöldfűszerekkel és curryval ízesítünk, majd a salátára öntjük. 2 vékony szelet bagetttel fogyasztjuk. (284 kcal)
Rozmaringos burgonya zöldséges joghurttal
20 dkg burgonyát héjában megfőzünk. Meghámozzuk, félbevágjuk. 1 teáskanál olajon megpirítjuk, sóval, borssal, rozmaringgal ízesítjük. 1 dl joghurtot pritaminpürével ízesítünk, majd belekeverünk 1-1 kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot és lila hagymát. A zöldséges joghurtot a pirított burgonyára öntjük. (307 kcal)
Gyümölcspüré vaníliás joghurttal
20 dkg mirelit epret pürésítünk, édesítőszerrel összekeverjük. Belekeverünk 10 dkg egész málnaszemet. Hozzá 1,5 dl vaníliás joghurtot és 2 szem háztartási kekszet fogyasztunk. (304 kcal)
Fóliában sült hal
15 dkg tengeri halfilét megsózunk, borsozunk, nagy alufólialapra fektetjük. Ráhalmozunk 12-12 dkg reszelt sárgarépát és karalábét. Beborítjuk 1/2 szál felkarikázott póréval. 0,5 dl joghurtot kikeverünk 1 teáskanál tejföllel. Sóval, citromborssal, friss zöldfűszerekkel ízesítjük és a zöldséges halra öntjük. A fóliát lezárjuk, és forró sütőben 15 percig sütjük. (316 kcal)
Almakehely
30 dkg jonatán almát megtisztítunk. A gyümölcshúst összeturmixoljuk 1 dl joghurttal, 1 teáskanál tejföllel és néhány csepp folyékony édesítőszerrel. A pürébe belekeverünk 15 dkg mirelit ribizlit. 1 kétszersültet fogyasztunk hozzá. (210 kcal)
Müzli sütve
1 dl joghurtot kikeverünk 1 evőkanál tejföllel és 2 evőkanál zabpehellyel. Folyékony édesítőszerrel és citromlével ízesítjük. 25 dkg mirelit vegyes bogyós gyümölcsöt (eper, málna, ribizli, szeder stb.) tűzálló tálba halmozunk, ráöntjük a krémet, és forró sütőben 6-8 percig sütjük. (280 kcal)
Zöldségtál sonkás öntettel
12 dkg főtt burgonyát felkarikázunk. Tálra rendezzük 10 dkg félbevágott koktélparadicsommal, 1 csíkokra vágott zöldpaprikával és 20 dkg felszeletelt kígyóuborkával. 0,5 dl joghurtot kikeverünk 1 evőkanál tejföllel, 5 dkg kockára vágott nyers, füstölt sonkával, apróra vágott petrezselyemmel, snidlinggel, sóval, borssal. A mártást a zöldségekre öntjük. (300 kcal)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.