A ketogén diétát alapvetően az epilapszia étrendi kezelésére alkalmazták és alkalmazzák a mai napig is. Tudományos eredményei azzal magyarázhatóak, hogy a szervezet, az éhezés állapotában úgynevezett ketontesteket termel, amelyek a zsíranyagcsere melléktermékei és képesek energiát szolgáltatni a szervezetnek. Ha nem viszünk be szénhidrátokat a szervezetünkbe, akkor a zsírokból töltekezünk, ketózis állapotába kerülünk. Az epilepsziában alkalmazott dietoterápia nagyon szigorúan tartott zsírban gazdag étkezéseket takar, amelyet csak ellenőrzött orvosi keretek között lehet alkalmazni a gyógyszeres terápia mellett.
Ugye már látható, hogy egy rosszul összeállított ketogén étrend, akár az egészségre veszélyes is lehet? Teljesen átrendezi a szervezet energiafelhasználását, amely megterhelő, fárasztó folyamat, nem beszélve arról, hogy hosszú távon nehezen tartható.
A ketogén étrendre nincsen egységes gyakorlat, ami biztos, hogy a napi energiabevitel legnagyobb részét - körülbelül 40-75% között - a zsírokból fedezzük, míg csak maximum 10-15% jut a szénhidrátokra és a megmaradt rész a fehérjékre.
A diétánál kiiktatásra kerülnek a finomított szénhidrátok, pékáruk, cukrok, gyümölcsök és bizonyos zöldségek is. A low carb, tehát alacsony szénhidráttartalmú étkezési irányzat rövidtávon biztos fogyást ígér, főleg, ha a kalóriabevitelt is megszorítjuk, nincs ez máshogy a ketogén diétánál sem.
Javasolt alapanyagok a különböző állati és növényi zsírok és olajok, a zsírosabb tej- és tejtermékek, a zsíros húsrészek, belsőségek, bizonyos mennyiségben a tojássárgája. Fogyaszthatóak még az alacsony szénhidráttartalmú zöldségek – pl. a cukkini, salátafélék és az olajos magvak, puffasztott gabonák is.
Nem javasoltak a hüvelyesek, magasabb szénhidráttartalmú zöldségek és gyümölcsök –pl. sütőtök, banán, sovány tejtermékek – pl. joghurt, kefir és a sovány húsok, halak sem.
A zöldségek és gyümölcsök kiiktatásával a bevitt rostok mennyisége is csökkenni fog, értékes, az emésztőszervrendszer optimális működése szempontjából elengedhetetlen élelmi anyagoktól esik el így a szervezet.
A hosszú távú alacsony szénhidrátfogyasztás negatív hatással bír az idegrendszerre, koncentrációnkra egyaránt, hiszen minimum 120 gramm szükséges belőle naponta, csak az agyi funkciók ellátásához.
Anyagcserebetegségek, szív-érrendszeri betegségek, várandósság alatt TILOS, de egészséges felnőtt embereknél is csak gondosan megtervezett, dietetikus által beállított értékek alapján javasolom a diéta bevezetését.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.