- Óvja a sejteket, a bőrt ragyogóvá, a hajat erőssé varázsolja. Jó hatással van a szemekre. Ellenállóbbá teszi az orr és a száj nyálkahártyáját.
Ajánlott napi dózis: 400–800 mikrogramm
- Ez a mennyiség megtalálható kb. 100 g sárgarépában, kelkáposztában, spenótban vagy paradicsomban. A várandós nők A-vitamin-igénye az ajánlott mennyiség egyharmadával több.
- Szüksége van rá az ideg- és az immunrendszernek, részt vesz a fehérjék felépítésében, illetve lebontásában, a vérképzésben, valamint a homocisztein nevű aminosav kiürítésében. Utóbbi túl magas koncentrációja növeli az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Ajánlott napi dózis: 0,3–2,2 milligramm
- Gazdag forrása a csirke- és sertéshús, a hal, a káposzta, a bab, a lencse, a galambbegysaláta és a banán.
- Segít a kötőszövet, a csontok és a fogak egészségének megőrzésében, véd a szabad gyököktől, támogatja a sebgyógyulást, fontos szerepet játszik abban, hogy a máj lebontsa a koleszterint, emellett a vas felszívódását is megkönnyíti.
Ajánlott napi dózis: 100–200 milligramm
- A napi igényt fedezheti például 200 g paprika vagy brokkoli, 150 g fekete ribizli, 2-3 db narancs vagy 3-4 db kivi elfogyasztásával.
- Napfény segítségével a test saját maga is képes előállítani. Feladata a kalcium- és a foszfátanyagcsere szabályozása, emellett erősíti a csontozatot, és javítja a sejtek oxigénellátását.
Ajánlott napi dózis: 5–10 mikrogramm
- A napi szükséglet könnyedén fedezhető például 50–100 g lazaccal vagy 1/2 db tojással.
- A sejtek védelmi rendszerének kiépítésében van rá szükség. Természetes antioxidánsként óv a szabad gyököktől, ezáltal késlelteti a bőr öregedését, és a stresszel szemben is ellenállóbbá tesz.
Ajánlott napi dózis: 4–12 milligramm
- Legjobb forrásai: búzacsíra- és napraforgóolaj, margarin, mogyoró, mandula.
Tippek, trükkök, praktikák >>>
- Segít szabályozni a csontképződést, ezért a D-vitaminnal együtt kulcsszerepet játszik a csontritkulás megelőzésében. Fokozza a véralvadást, fontos a gyors sebgyógyuláshoz.
Ajánlott napi dózis: 10–70 mikrogramm
- Ideális K-vitamin-szállítók a zöld színű zöldségfélék (pl. spenót, kelbimbó vagy cikória). Kiegészítésként a tojássárgája, a tej és a tejtermékek, valamint a gabonafélék fogyasztása javasolt.
Az A-, a D-, az E- és a K-vitamint a szervezet csak akkor képes optimálisan feldolgozni, ha az adott élelmiszer elkészítésekor zsiradékot is használsz, ugyanis a felsoroltak kivétel nélkül zsírban oldódó vitaminok!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.