Zsemlegombóc
Vadas marha
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell
Körömpörkölt csülökkel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Dödölle - az eredeti recept
Rakott zöldbab darált hússal
Babgulyás
Klasszikus stíriai metélt
Csupacsokis brownie
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus grízgaluska leves
Van, aki az egyikre esküszik, és olyan is, aki csak a másikat szereti. Mindkettő finom, a zsírtartalmuk miatt azonban nem mindegy, melyikből mennyit fogyasztunk!

A kutatások szerint a telített zsírsavak arányának csökkentésével, a telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírsavak arányának növelésével egészségesebb étrend állítható össze. Ennek ismeretében érdemes tudni, hogy az állati eredetű vajban sokkal több a telített zsírsav, míg a margarin növényi olajokból készül, így jóval nagyobb mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat.

Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a transzzsírokról sem! Ezek olyan zsírsavak, amelyek molekulaszerkezetükben eltérnek a telített zsíroktól, és kimutathatóan káros hatással vannak az emberi szervezetre. A transzzsírok, a növényi olajok hidrogénezése során, illetve a kérődző állatok gyomrában keletkeznek, így a tejben és az említett jószágok húsában is jelen vannak. A jó minőségű margarinok ma már nem tartalmaznak hidrogénezett növényi olajokat, így a transzzsírsavtartalmuk a megengedett határérték (1%) alatt van. A vaj viszont tartalmaz tejből származó transzzsírokat, ezek aránya azonban nincs feltüntetve az ilyen termékek csomagolásán.



Figyeljünk a koleszterinre!
A szív- és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora a magas koleszterinszint, így nagyon fontos odafigyelni erre is. Többnyire kétféle koleszterinről beszélünk: az egyik az LDL-, azaz a „rossz”, a másik a HDL-, azaz a „jó” koleszterin. Az állati eredetű, sok telített zsírsavat tartalmazó élelmiszerek – ebbe a csoportba tartozik a vaj is – túlzott fogyasztása emeli a szervezetben az LDL-koleszterin szintjét. A transzzsírsavak pedig emellett a koleszterinszint normalizálásában jelentős szerepet játszó HDL-, azaz „jó” koleszterin szintjét is csökkentik.

Ami a testnek kell
Az emberi szervezetnek szüksége van a zsírokra, mivel ezek nemcsak a zsírban oldódó vitaminok hasznosulásában, hanem más élettani folyamatokban (pl. energiaellátás, hormonális folyamatok, sejtmembránok épülése) is jelentős szerepet játszanak. Emiatt sem a telítetlen, sem pedig a telített zsírok nem iktathatóak ki teljesen az étrendből, a teljes energiabevitel 15−30%-ának a zsírokból kell származnia. Nem szabad elfeledkezni a jótékony hatású telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakról, hiszen ezekre különösen nagy szüksége van a testünknek!

A helyes arány
A WHO irányelvei szerint egy felnőtt ember napi energiabevitelének 10−15%-át kell adnia a fehérjéknek, a teljes energiabevitel legnagyobb részének, 50−60%-ának pedig a szénhidrátok köréből kell kikerülnie. Ám ezek mellett fontos a megfelelő zsírok fogyasztása is, ezek ajánlott értéke az energiabevitel 15−30%-a. Ez azt jelenti, hogy egy egészséges felnőtt nőnek naponta kb. 70 g zsírt kell elfogyasztania!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.