Holstein szelet recept
Holstein szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Praktikus

Tuti trükk a főtt tojás pucolásához: így biztosan nem ragad a héjhoz a fehérje

Így főzd a tojást, és könnyen lejön majd a héja /Fotó: Shutterstock
Ha tojáskrémet készítesz, nem fontos, hogy a főtt tojás szép és formás legyen, ám ha egészben tálalnád, esetleg kaszinótojást készítenél, akkor nem túl szerencsés a darabos, töredezett fehérje. Mutatjuk, hogyan főzd a tojást, hogy a héja egyben lejöjjön és ne ragadjon a fehérjére!

A tojás az egészséges, kiegyensúlyozott étrend egyik alappillére, hiszen változatos formában fogyaszthatjuk, kiváló reggeli és vacsora készíthető belőle, és persze nem hiányozhat számtalan főétel, valamint sütemény hozzávalólistájából sem. Húsvétkor különösen népszerűek a tojásos fogások, illetve a főtt tojás, amely a hidegtálak elmaradhatatlan alkotóeleme.

Így főzd a tojást, és könnyen lejön majd a héja /Fotó: Shutterstock
Így főzd a tojást, és könnyen lejön majd a héja /Fotó: Shutterstock

Mutatjuk a legjobb trükköket, amelyekkel szép lesz majd a főtt tojás és a héj sem ragad rá a fehérjére, így megpucolni is gyerekjáték lesz.

1. Tedd a tojásokat már forró vízbe

Sokan hideg vízben kezdik megfőzni a tojást, ám a New York Times szerint ez a biztos módja annak, hogy a tojás megrepedjen és a fehérje rátapadjon a héjra. Mivel a víz lassan melegszik fel, így a hideg vízben feltett tojás fehérjéje lassan csapódik ki, nagyobb eséllyel tapadva meg a héj belső oldalán. A lap szerint érdemes megvárni, amíg a víz gőzölögni kezd, azaz lassan eléri a forráspontot és tegyük ekkor a vízbe a tojásokat. Fontos az is, hogy a víz teljesen ellepje a tojásokat.

A főtt tojást pucolt víz alatt, könnyebben lejön majd a héja /Fotó: Shutterstock
A főtt tojást pucolt víz alatt, könnyebben lejön majd a héja /Fotó: Shutterstock

2. Ne hagyd ki a sót sem

Egyes források szerint a főtt tojásokat könnyebb lesz megpucolni, ha a főzővízbe sót is teszel.

3. Sokkold hideg vízzel a főtt tojásokat

Ha letelt a főzési idő (ez attól függően változik, milyen keménységű tojást szeretnél), akkor tedd azonnal jéghideg vízbe a tojásokat. A sokkolás hatására megáll a főzési folyamat, a nagy hőmérséklet-különbség miatt a tojás térfogata a héjon belül kicsit csökken, a héj és a fehérje között kisebb űr keletkezik, ezáltal könnyebben lejön róla a héj hámozáskor.

Ezzel a trükkel könnyű lesz megpucolni a főtt tojást /Fotó: Shutterstock
Ezzel a trükkel könnyű lesz megpucolni a főtt tojást /Fotó: Shutterstock

4. Törd meg és pucold a tojásokat víz alatt

A tojások pucolása során használd a hűtővizet. Ha kissé megtöröd a főtt tojások héját, és hagyod állni a hideg vízben, akkor a víz beszivárog a héj alá, ezzel is megkönnyítve a pucolást. Másik működő módszer lehet, ha folyó víz alatt alatt próbálod leszedni a héjat, sőt akár azzal is megpróbálkozhatsz, hogy a héj eltávolítását a tojás vastagabb, szélesebb oldalán kezded.

Ha érdekel, hány percig kell főzni a tökéletes főtt tojást, kattints ide!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.