Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Minestrone recept
Minestrone
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Praktikus

Tuti trükk a főtt tojás pucolásához: így biztosan nem ragad a héjhoz a fehérje

Így főzd a tojást, és könnyen lejön majd a héja /Fotó: Shutterstock
Ha tojáskrémet készítesz, nem fontos, hogy a főtt tojás szép és formás legyen, ám ha egészben tálalnád, esetleg kaszinótojást készítenél, akkor nem túl szerencsés a darabos, töredezett fehérje. Mutatjuk, hogyan főzd a tojást, hogy a héja egyben lejöjjön és ne ragadjon a fehérjére!

A tojás az egészséges, kiegyensúlyozott étrend egyik alappillére, hiszen változatos formában fogyaszthatjuk, kiváló reggeli és vacsora készíthető belőle, és persze nem hiányozhat számtalan főétel, valamint sütemény hozzávalólistájából sem. Húsvétkor különösen népszerűek a tojásos fogások, illetve a főtt tojás, amely a hidegtálak elmaradhatatlan alkotóeleme.

Így főzd a tojást, és könnyen lejön majd a héja /Fotó: Shutterstock
Így főzd a tojást, és könnyen lejön majd a héja /Fotó: Shutterstock

Mutatjuk a legjobb trükköket, amelyekkel szép lesz majd a főtt tojás és a héj sem ragad rá a fehérjére, így megpucolni is gyerekjáték lesz.

1. Tedd a tojásokat már forró vízbe

Sokan hideg vízben kezdik megfőzni a tojást, ám a New York Times szerint ez a biztos módja annak, hogy a tojás megrepedjen és a fehérje rátapadjon a héjra. Mivel a víz lassan melegszik fel, így a hideg vízben feltett tojás fehérjéje lassan csapódik ki, nagyobb eséllyel tapadva meg a héj belső oldalán. A lap szerint érdemes megvárni, amíg a víz gőzölögni kezd, azaz lassan eléri a forráspontot és tegyük ekkor a vízbe a tojásokat. Fontos az is, hogy a víz teljesen ellepje a tojásokat.

A főtt tojást pucolt víz alatt, könnyebben lejön majd a héja /Fotó: Shutterstock
A főtt tojást pucolt víz alatt, könnyebben lejön majd a héja /Fotó: Shutterstock

2. Ne hagyd ki a sót sem

Egyes források szerint a főtt tojásokat könnyebb lesz megpucolni, ha a főzővízbe sót is teszel.

3. Sokkold hideg vízzel a főtt tojásokat

Ha letelt a főzési idő (ez attól függően változik, milyen keménységű tojást szeretnél), akkor tedd azonnal jéghideg vízbe a tojásokat. A sokkolás hatására megáll a főzési folyamat, a nagy hőmérséklet-különbség miatt a tojás térfogata a héjon belül kicsit csökken, a héj és a fehérje között kisebb űr keletkezik, ezáltal könnyebben lejön róla a héj hámozáskor.

Ezzel a trükkel könnyű lesz megpucolni a főtt tojást /Fotó: Shutterstock
Ezzel a trükkel könnyű lesz megpucolni a főtt tojást /Fotó: Shutterstock

4. Törd meg és pucold a tojásokat víz alatt

A tojások pucolása során használd a hűtővizet. Ha kissé megtöröd a főtt tojások héját, és hagyod állni a hideg vízben, akkor a víz beszivárog a héj alá, ezzel is megkönnyítve a pucolást. Másik működő módszer lehet, ha folyó víz alatt alatt próbálod leszedni a héjat, sőt akár azzal is megpróbálkozhatsz, hogy a héj eltávolítását a tojás vastagabb, szélesebb oldalán kezded.

Ha érdekel, hány percig kell főzni a tökéletes főtt tojást, kattints ide!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.