Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Minestrone recept
Minestrone
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Érdekességek

5 érdekesség a kürtőskalácsról, amit nem biztos, hogy tudtál

A kürtőskalács egész évben népszerű, de igazából ősszel és télen van szezonja a faszénen forgatott, kívül ropogós, belül omlós kalácsnak. Tudtad, hogy az első kürtőskalács recept 1784-ből származik? Íme néhány érdekesség az erdélyi süteményről.

Igazi Hungarikum

A Hungarikum Bizottság az erdélyi, a székely és a magyar hagyomány részének nevezte a kürtöskalácsot, amikor 2015-ben bekerült a Hungarikumok közé. Az egyik első ismert receptje egyébként gróf zabolai Mikes Mária 1784. évi erdélyi szakácskönyvéből származik. A sütemény a 18. század végére a teljes magyar nyelvterületen elterjedt és a polgári, valamint a népi konyhaművészetnek is meghatározó eleme lett.

Több neve is volt

Az elmúlt évszázadok során a sütemény megnevezésének és a nevek írásmódjának számos változata bukkant föl. Még a 19. században is több néven is hivatkoztak a süteményre például dorongfánk, botratekercs vagy botfánk. A mai ismert megnevezése a 20. század közepén vált uralkodóvá, de a század végéig azt sokan rövid ö-vel, vagy külön írták. A sütemény neve a tűzhelyek kürtőjére utal, hiszen a csonkakúppalást alakú, friss, gőzölgő sütemény kürtőre emlékeztet.

Fő a minősség

Ahogy egyre népszerűbb lett az édesség, a minőség megtartása érdekében, szabályozni kellett, hogy mit árulhatnak kürtőskalács néven. 2017 nyarán szigorításokat vezettek be. A leírás alapján kürtőskalácsnak csak azt a hagyományos technológiával, kelt tésztából készült csavart édességet lehet nevezni, amelynek hossza legalább 17 centiméter, kisebbik belső átmérője pedig eléri az öt centimétert. Készítése során a kelt tésztát a sütődorongra tekerik, felületét cukorral borítják, majd parázs vagy más sugárzó hő mellett kisütik. A külső, karamellizált cukormáz fényes, ropogós, az édes tészta egyenletesen átsült, puha és foszlós. A kürtőskalácsot csak frissen készíthetik az árusok, a sütéstől számított négy óra elteltével pedig tilos árulni.

A külföldiek is imádják

A kürtőskalácsosoknál szinte mindig kígyózó sor van, várakozás közben pedig rengetegféle nyelvet hallhatunk a körülöttünk állók beszélgetéseiből, ugyanis az édesség a külföldiek körében is igen népszerű. Nem csak az ízét és az állagát, de a különleges tekercses formáját is imádják. Angolul „chimney cake”-nek, azaz kémény sütinek hívják.

Extrákkal is kapható

A kürtöskalács önmagában is tökéletes, de volt, aki megpróbált még többet kihozni a különleges édességből és sikerrel is járt. Egyre több helyen kapható a fagyis változata is. A forró kürtőskalács ilyenkor tölcsérként funkcionál, amit fagyival töltenek meg és további édes öntetek, sőt gyümölcsök is kérhetőek hozzá. A fagyit kanállal lehet kikanalazni a kalácsból. Nem csak finom, de látványos is.

TESZT! HOL KAPJUK A LEGFINOMABB KÜRTŐSKALÁCSOT BUDAPESTEN? >>>

"KÍVÜL ROPPANÓS, BELÜL FOSZLÓS, PUHA" - ELÁRULJUK AZ EREDETI SZÉKELY KÜRTŐSKALÁCS TITKÁT! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.