Ha elégedettek vagyunk a kiszolgálással, az ételek és italok minőségével, nálunk Magyarországon természetes, hogy fizetéskor borravalót adunk. Ám az elmúlt években már ott virít egy plusz sor a számlán: ez pedig a szervizdíj. Sokan úgy gondolják, akkor nem adnak borravalót, hiszen azt már a vendéglátóhely „kiutalta” magának. Valóban így van? Ennek jártunk utána.
„Miért adnék kétszer borravalót?” – van, aki erre gondol, amikor meglátja a szervizdíjat a számlán. Van némi igazság ebben, hiszen 2005-ben, amikor a szervizdíjat bevezették, valóban az volt a cél, hogy kifehérítsék, legalizálják a borravalót. A helyzet azonban némileg árnyaltabb, és nagyon fontos különbség van a szervizdíj és a borravaló között.
A szervizdíj a felszolgált ételek és italok kiszolgálásának a díja azokon a helyeken, ahol ezt alkalmazzák, így ezt mindenképpen ki kell fizetni. Ténylegesen a cég bevétele, de ez az összeg munkabérként kerül kifizetésre, amely után járulékokat is vonnak. A szervízdíjból ráadásul nemcsak a felszolgálók, hanem a vendéglátóhely egész csapata részesülhet. Az állam ezt a könnyített adókkal rendelkező bérfizetési módszert azért találta ki, mert a vendéglátásnak jellemzően olyan magas a munkaerőigénye, vagyis olyan alacsony az egy munkavállalóra jutó elérhető bevétele, hogy rendes adóterhek mellett nagyon nehezen lehet a béreket kigazdálkodni, illetve a bérek fehérítése is komoly cél lehetett a jogszabály megalkotásakor.
A borravalóval mi fejezzük ki az elégedettségünket a minket kiszolgáló pincér felé. Nem kötelező, nem szerepel a számlán ez a tétel, és nem is elvárható, hogy adjunk. Ha mégis úgy döntünk, hogy ily módon is megköszönjük a minket kiszolgáló személyzet munkáját, mi döntjük el, mennyit adunk. (Aki szeretne adni, de nem tudja belőni az összeget: a teljes összeg 10 százalékát „illik” adni.) Ez a pénz többnyire csak a felszolgálók között kerül kiosztásra.
Ebben nincs szabály, tényleg mi döntjük el az alapján, ahogy az adott helyen viselkedtek velünk, illetve hogy hogyan éreztük magunkat. Ha viszont adunk, készpénzt adjunk, mert azt egy az egyben megkapják a dolgozók.
Miért borravaló a borravaló?
A borravaló eredetileg szó szerint borravaló volt. A XVI-XIX. század között törvény írta elő a borravaló kötelezettséget. Minden adás-vétel csak akkor volt érvényes, ha utána a felek áldomást ittak, amit a vevő volt köteles fizetni, és ez minimum egy liter bor árának kellett, hogy megfeleljen. A XIX. században, a törvény megszűnése után a borravaló funkciója átalakult. Általában valamilyen szolgáltatás igénybevételét követően, elégedettségünk kifejezésére adjuk, de már nem bort adunk, hanem készpénzt.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.