A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Érdekességek

Borravaló, szervizdíj – te tudod, mi a különbség?

A borravaló kérdése mindig is megosztotta az embereket. Amióta azonban az éttermekben és a cukrászdákban szervizdíjat is számolnak, még inkább hangsúlyos a kérdés: kell-e adni, és ha igen, mennyit a számlán szereplő összegen túl?

Ha elégedettek vagyunk a kiszolgálással, az ételek és italok minőségével, nálunk Magyarországon természetes, hogy fizetéskor borravalót adunk. Ám az elmúlt években már ott virít egy plusz sor a számlán: ez pedig a szervizdíj. Sokan úgy gondolják, akkor nem adnak borravalót, hiszen azt már a vendéglátóhely „kiutalta” magának. Valóban így van? Ennek jártunk utána.

Ha jól érzed magad és elégedett vagy a kiszolgálással, adhatsz borravalót akkor is, ha a számla tartalmazza a szervizdíjat / Fotó: Shutterstock
Ha jól érzed magad és elégedett vagy a kiszolgálással, adhatsz borravalót akkor is, ha a számla tartalmazza a szervizdíjat / Fotó: Shutterstock

Mást gondolunk a szervizdíjról

„Miért adnék kétszer borravalót?” – van, aki erre gondol, amikor meglátja a szervizdíjat a számlán. Van némi igazság ebben, hiszen 2005-ben, amikor a szervizdíjat bevezették, valóban az volt a cél, hogy kifehérítsék, legalizálják a borravalót. A helyzet azonban némileg árnyaltabb, és nagyon fontos különbség van a szervizdíj és a borravaló között.

Mi a szervizdíj?

A szervizdíj a felszolgált ételek és italok kiszolgálásának a díja azokon a helyeken, ahol ezt alkalmazzák, így ezt mindenképpen ki kell fizetni. Ténylegesen a cég bevétele, de ez az összeg munkabérként kerül kifizetésre, amely után járulékokat is vonnak. A szervízdíjból ráadásul nemcsak a felszolgálók, hanem a vendéglátóhely egész csapata részesülhet. Az állam ezt a könnyített adókkal rendelkező bérfizetési módszert azért találta ki, mert a vendéglátásnak jellemzően olyan magas a munkaerőigénye, vagyis olyan alacsony az egy munkavállalóra jutó elérhető bevétele, hogy rendes adóterhek mellett nagyon nehezen lehet a béreket kigazdálkodni, illetve a bérek fehérítése is komoly cél lehetett a jogszabály megalkotásakor.

A borravaló a felszolgálóké, nem adóznak utána / Fotó: Shutterstock
A borravaló a felszolgálóké, nem adóznak utána / Fotó: Shutterstock

Mi a borravaló?

A borravalóval mi fejezzük ki az elégedettségünket a minket kiszolgáló pincér felé. Nem kötelező, nem szerepel a számlán ez a tétel, és nem is elvárható, hogy adjunk. Ha mégis úgy döntünk, hogy ily módon is megköszönjük a minket kiszolgáló személyzet munkáját, mi döntjük el, mennyit adunk. (Aki szeretne adni, de nem tudja belőni az összeget: a teljes összeg 10 százalékát „illik” adni.) Ez a pénz többnyire csak a felszolgálók között kerül kiosztásra.

Adjunk vagy ne adjunk?

Ebben nincs szabály, tényleg mi döntjük el az alapján, ahogy az adott helyen viselkedtek velünk, illetve hogy hogyan éreztük magunkat. Ha viszont adunk, készpénzt adjunk, mert azt egy az egyben megkapják a dolgozók.

Miért borravaló a borravaló?

A borravaló eredetileg szó szerint borravaló volt. A XVI-XIX. század között törvény írta elő a borravaló kötelezettséget. Minden adás-vétel csak akkor volt érvényes, ha utána a felek áldomást ittak, amit a vevő volt köteles fizetni, és ez minimum egy liter bor árának kellett, hogy megfeleljen. A XIX. században, a törvény megszűnése után a borravaló funkciója átalakult. Általában valamilyen szolgáltatás igénybevételét követően, elégedettségünk kifejezésére adjuk, de már nem bort adunk, hanem készpénzt.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.