Klasszikus grízgaluska leves
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt
Farsangi szalagos fánk
Mézes-mustáros csirkemell
Tojásos nokedli fejes salátával
Mákos guba
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék
Klasszikus kuglóf
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Epres blondie
Zsemlegombóc
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Vadas marha
Dödölle - az eredeti recept
Tárkonyos csirkeraguleves
Érdekességek

Kiszabadultak a börtönmalacok, a mangalicamama és kicsinyei a fővárosban leltek új otthonra

Börtönmalacok érkeztek a fővárosi állatkertbe /Fotó: BvOP
Börtönmalacokat ajándékozott a büntetés-végrehajtás a Fővárosi Állat- és Növénykertnek.

Új lakókkal bővült június elején a Fővárosi Állat- és Növénykert állománya, méghozzá keményköteles, a börtönből frissen szabadult malacok vették birtokba a területet. Az állatkert egyik kiemelt célja, hogy megőrizze az utókornak és megismertesse a nagyközönséggel az őshonos háziállatfajokat, köztük a mangalicát is.

A börtönből az állatkertbe költözött a mangalicamama /Fotó: BvOP
A börtönből az állatkertbe költözött a mangalicamama /Fotó: BvOP

Az állatkert új lakói, a mangalicák pedig egészen szokatlan helyről, a büntetés-végrehajtási szervezethez tartozó Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.-től, azaz a börtönből érkeztek!

Több száz elítélt termeszt és gondozza az állatokat

Az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. a büntetés-végrehajtási intézményekkel szoros együttműködésben több száz elítéltet foglalkoztat, akik 10 ezer hektárnyi földön gazdálkodnak, gabonát, olajos növényeket és bio termékeket termesztenek. A növények mellett állatgazdálkodással is foglalkoznak, lovakat tartanak, baromfikat, juhokat és mangalicákat tenyésztenek, gondoznak.

Börtönmalacok érkeztek a fővárosi állatkertbe /Fotó: BvOP
Börtönmalacok érkeztek a fővárosi állatkertbe /Fotó: BvOP

Saját hús kerül a börtönkonyhára

A Mindmegette lehetőséget kapott arra, hogy ellátogathasson a budapesti, Kozmai utcai börtönbe, ahol megnézhettük, hogyan működik a börtönkonyha, mi kerül az elítéltek tányérjára és kik is dolgoznak a tűzhely mellett. Ahogy a riportvideóból is kiderült, a hazai börtönök sok mindent, köztük a húst, a zöldséget és a tésztát is a belső ellátási rendszerből szerzik be, azaz elítéltek termesztik, tenyésztik és készítik a többi rab számára az ennivalót.

Az állampusztai vállalat egy több mint ezer tonna baromfihús feldolgozására képes, az európai uniós előírásoknak megfelelő, korszerű baromfivágóhíddal rendelkezik, mely elő- és mélyhűtött hússal látja el a hazai büntetés-végrehajtási intézményeket.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.