Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Érdekességek

Ezt vedd, ha igazán finom sült sütőtököt akarsz enni!

Októberben megjelennek a boltokban és a piacokon is a változatos formájú sütőtökök. Esszük-isszuk sütve, főzve, levesként és süteményben, smoothiek-ban is. Az íze jellegzetes, a magja egészséges. Az ősz nem teljes a sütőtök nélkül - de melyik a legfinomabb és a legegészségesebb? A Nébih Szupermenta terméktesztje most a tököket vizsgálta meg szuperalaposan!

A Szupermenta kedveltségi tesztje során szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenik a végeredményben, ami így a teljes szakértő-laikus csoport ízlését és véleményét tükrözik.

A résztvevők a teszt első körében különböző vásárlói szempontokat figyelembe véve hét kanadai típusú sütőtököt kóstoltak meg sült állapotban. A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz nem tudták mely sorszám, melyik terméket takarja.

A kanadai sütőtök színe jellemzően halvány narancs, belseje közepesen édes, krémes textúrájú és gazdag ízvilágú
A kanadai sütőtök színe jellemzően halvány narancs, belseje közepesen édes, krémes textúrájú és gazdag ízvilágú

A résztvevők négy szempont alapján bírálták a kanadai sütőtököket:

- külső megjelenés
- állomány
- illat
- íz

1. A külső megjelenés szempontjából megfelelő nyers tök kemény, vastag húsú, vastag, de száraz, kórószerű, világosbarna kocsányú. Héja teljesen homogén, narancssárga vagy bézs színű, nem tartalmaz zöld foltokat. Húsa narancssárga színű. Sütve narancsos színű, megfelelően karamellizálódik, pirul.

2. Állományát tekintve nyersen kemény húsú, nem bomlik szálakra, nem szálkásodik. Sütés után héja kenyérhéjszerűen száraz, húsa külső felülete megfelelően karamellizálódik, belseje omlós, krémes. .

3. Az illatára jellemző, hogy édeskés, sült, enyhén karamellre emlékeztető, jellegzetes, harmonikus és idegen szagtól mentes.

4. A jó sütőtök íze édeskés-karamelles, harmonikus, enyhe mogyoróra emlékeztető ízzel.

A kóstolóink által legfontosabbnak ítélt tulajdonság a kanadai sütőtökök esetén az íz volt.

A kedveltségi vizsgálat során, minden értékelési szempontot figyelembe véve, az élen a Kanadai sütőtök (Auchan) végzett. A második helyezést a Sütőtök lédig (Tesco) nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára a Sütőtök (Lidl) léphetett fel.

A kanadai sütőtökök értékelését követően a Szupermenta tesztcsapata arra kérte a résztvevőket, kóstoljanak meg és összbenyomás szerint értékeljenek öt kevésbé ismert, de szintén étkezési célra szánt tökfajtát. A tököket sült állapotban kóstolták és egyéni preferencia szerint sorrendet állítottak fel a kóstolók. Hogy melyek ezek a tökfajták és mit érdemes róluk tudni? Lássuk!

Kanadai sütőtök: Vékony nyak, szélesedő alsórész adja a jellegzetes harangalakot, színe jellemzően halvány narancs, belseje közepesen édes. Krémes textúrájú, gazdag ízvilágú.

Piros hokkaido vagy japán sütőtök: Harsány narancsszínű héjú. Intenzív, édes, gesztenyére emlékeztető ízű.

Nagydobosi sütőtök, úritök: Lapított gömb alakú, erősen bordázott. Világos kékes-szürkés héja vékony, kemény, bőrszerű. Húsa narancssárga, édes.

Delicata tök, édesburgonya tök: Héja sárga színű zöld csíkozással. A vékony héja ehető. Ízre kissé földes.

Provance-i muskotály sütőtök: Lapított gömb alakú, bordázott terméssel, ami okker barna lesz éretten. A húsa intenzív narancsvörös és nagyon aromás, muskotályos ízű.

Az eredmények azt mutatják, hogy a pontegyenlőséggel megosztott első helyen végzett kanadai sütőtök, valamint provance-i muskotály sütőtök a két legkedveltebb tökfajta. Ezeket szorosan követve második helyen végzett a nagydobosi típusú sütőtök. Kóstolóink véleménye alapján a japán sütőtök lett a harmadik, míg a lista végére a delicata, azaz tölteni való sütőtök került.

3 OK, AMIÉRT MUSZÁJ A SÜTŐTÖKBŐL RENGETEGET ENNI! >>>

10 SÜTŐTÖKKRÉMLEVES, AMIT KI KELL PRÓBÁLNOD, AMÍG TART A SZEZON! >>>

A LEGJOBB SÜTŐTÖKÖS RECEPTEK >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.