A koronázási ceremóniák ritka, pont ezért különleges alkalmak. Az Egyesült Királyságban a legutóbbi majdnem napra pontosan hetven évvel ezelőtt volt, ugyanis II. Erzsébetet 1953. június 2-án koronázták a szigetország és a Nemzetközösség királynőjévé. Fia, III. Károly pedig május 6-án, szombaton ül fel a híres trónra.
A nagy nap nemcsak ma tartja lázban a világot, hanem már annak idején is felfokozott figyelem övezte a ceremóniát. Hetven évvel ezelőtt Nagy-Britanniában több napon át tartó ünnepségsorozattal köszöntötték az új uralkodót, egymást váltották a bankettek és gálavacsorák, melyek impozáns menüi ma is ámulatba ejtik az olvasót.
A bankettekről és gálavacsorákról több, díszkötéses étlap is fennmaradt az utókornak, ezek alapján pedig jól látszik, hogy a királyi séfek és a patinás éttermek szakácsai jócskán megdolgoztatták a meghívott vendégek ízlelőbimbóit. A teknősleves több menükártyán is felbukkan, ahogyan spárgás fogásokat, báránybordát, nyelvhalat, rákot és csirkéből készült finomságokat is találunk a mennyei édességek mellett.
Miközben a vendégek a legkülönfélébb, ízletes fogásokat fogyasztották, a koronázás fárasztó napján a királyi család egy könnyed vacsorával zárta az estét. A The Old Foodie blog szerzője felidézi, hogy június másodikájának estéjén II. Erzsébet a családja és néhány vendég kíséretében levest, egyszerű főételt és egy kis édességet fogyasztott lefekvés előtt.
A consommé egy francia levesfajta, mely talán a legjobban az itthon is ismert erőleveshez hasonlít. A consommé egyfajta tisztított, koncentrált ízű húsleves, melybe tálaláskor nem kerül sem a belefőzött húsból, sem a zöldségekből, így csak magából a léből áll. Ehhez adhatnak levesbetétet, ami lehet zöldség, vagy mint a koronázási vacsora esetében, tojáskrémkocka is.
Amilyen egyszerű volt az előétel, annyira különleges volt a vacsora főfogása. A marhafilét negyedelt articsókaaljjal, szarvasgombaszeletekkel és a szokatlan nevű, vajon futtatott cocotte-burgonyával tálalták. A cocotte azonban nem a krumpli fajtájára, hanem elkészítési és formázási módjára utal, melynek során a burgonyát datolyaformájúra és méretűre faragják. Kiegészítésként salátát is felszolgáltak a királyi családnak.
A vacsora zárása egy könnyed desszert, mangóízű fagylalt volt, ám hogy pontosan milyen recept szerint készült, illetve mi dobhatta fel ezt az egyszerű édességet, arról nincs információ.
III. Károly koronázási menüjét lakat alatt őrzik, és csak annyit tudni, hogy vélhetően sem fokhagymát, sem csilit nem használnak majd, de annak érdekében, hogy a britek úgy érezzék, ők is részesei a ceremóniának, idén megalkották a koronázási quiche-t, az ünnepség hivatalos fogását, melyet bárki el tud készíteni az otthonában.
A quiche-t megsütötte a Mindmegette stábja is, a receptet és az erről készült videót ide kattintva találod! Kíváncsiak leszünk arra, hogy ebből is olyan időtálló fogás lesz-e, mint a híres koronázási csirkéből, melyet II. Erzsébet ceremóniájára készítettek, ám végül meghódította az „alattvalókat" is.
Borítókép: Northfoto/mediadrumimages/TopFoto
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.