Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Érdekességek

Méreganyag került a diétázók kedvenc élelmiszerébe, Európa több országában is nagy a baj

Tuna,Natural,Canned,Food,Fish,Seafood,Fresh,Delicious,Healthy,Eating
Fotó: Alesia.Bierliezova / © Shutterstock
A változatos és egészséges étrend szerves részét képezik a halfélék, és közülük is a tonhal a legkedveltebb. A konzerv formájában szinte minden boltban megtalálható élelmiszer a diétázók és sportolók kedvence, hiszen magas a fehérjetartalma, vitaminban gazdag és egészséges is, ám a környezetszennyezés borzasztó hatással van a tengeri élővilágra.

Aki szereti a halat, esetleg aktívan sportol vagy diétázik, az biztosan rendszeresen eszik tonhalat. Népszerűségét nemcsak az ízének, sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti, hanem annak is, hogy konzervben, olajban vagy sós lében tartósítva sokáig eláll és minden boltban megtalálható a polcokon. Készülhet belőle tonhalas tészta, tortillatekercs, saláta vagy tonhalkrém is.

Tuna,Salad,,Tomato,,Green,Leaf,Lettuce,,Onion,Healthy,Eating,Cooking
Aki diétázik, gyakran eszik salátát, amibe remekül illik a tonhal is
FOTÓ: ALESIA.BIERLIEZOVA / SHUTTERSTOCK

Habár rendkívül egészséges a tonhal, és rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, jó hatással van a vérnyomásra, ráadásul a fehérjetartalmának is köszönhetően serkenti az izomfejlődést, mégis lehetnek hátulütői.

Méreganyagok kerülnek a halakba

A környezetszennyezés során nemcsak a levegőt vagy termőtalajt mérgezzük, hanem a vizeket is. Könnyű belátni, hogy egy növény, amely a talajból szívja fel a tápanyagokat, képes felszívni a különféle baktériumokat, mérgeket is, és nincs ez másként a tengeri élővilág esetében sem. A vizekbe kerülő szennyeződések bejutnak a halakba, megkötnek a halhúsban, és ha ilyet eszünk, akkor a méreganyagok bejutnak az emberi szervezetbe is, ahol szintén felhalmozódhatnak.

Az egyik legveszélyesebb méreganyag, a higany természetes forrásból és emberi közreműködéssel, azaz a gyáraknak köszönhetően is bekerülhet a légkörbe. Az Index cikke szerint a légkörbe jutó higany közel négyötöde az óceánba kerül, ahol az apró organizmusok egy részét metil-higany néven ismert mérgező vegyületté alakítják át. A méreganyag először a halak táplálékába kerül, amit a hal elfogyaszt, majd jönnek azok a ragadozó élőlények (tonhal, kardhal, cápa), amelyek kisebb halakat esznek, legvégül az emberek. A higany így végigjárja a táplálékláncot és idővel egyre nagyobb koncentrációban jelenik meg az élőlények szervezetében.

Tuna,Natural,Canned,Food,Fish,Seafood,Fresh,Delicious,Healthy,Eating
Higannyal szennyezett több tonhalkonzerv is
FOTÓ: ALESIA.BIERLIEZOVA / SHUTTERSTOCK

Mennyire ártalmas a higany? Milyen betegségeket okozhat?

A higany egy mérgező nehézfém, ami károsíthatja az agyi fejlődést, sőt rákos megbetegedésekért is felelős lehet, az óceánokban létrejövő metil-higany szintén nem veszélytelen. A metil-higany károsíthatja a veséket és az idegrendszert, látási problémákat okozhat és növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A terhes nők és a gyermekek vannak különösen veszélyben, de mindenkire káros hatással van a nagy koncentrációban megjelenő metil-higany.

Problémásnak találtak több tonhalkonzervet is

Az Index a Daily Mail nyomán arról ír, hogy Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és Nagy-Britanniában is találtak több olyan tonhalkonzervet, melyekben kimutatható volt a higany jelenléte. A Foodwatch France fogyasztóvédelmi szervezet és a párizsi székhelyű Bloom civil szervezet vizsgálata során mind a 148 bevizsgált tonhalkonzerv tartalmazott higanyt, ráadásul több mint a termékek fele meghaladt a 0,3 milligram/kg határértéket. A szervezetek az európai szabályok felülvizsgálatát és szigorítását szeretnék elérni.

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.