Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Érdekességek

Kiherélték a juhot, a híres író levesébe került

Mikszáth Kálmán, a „Nagy Palóc” igencsak szerette a hasát, ez írásművészetén és testalkatán a kor előrehaladtával egyre jobban látszott. Szöveg: Cserna-Szabó András

Törzshelye az István Főherceg Szálloda volt, ahol a vendéglős, Gundel János egy külön „Mikszáth-szobát” alakított ki neves vendége számára. Itt azután az író az ő „lassú, keleti temperamentumával” egyre csak tűrte, hogy barátai (köztük Tisza Kálmán és Jókai Mór) világboldogító eszmékkel, friss anekdotákkal, a vendéglős pedig Magyarország legízesebb falatjaival szolgáljanak neki. Mikszáth neje, Ilonka szerint ehelyütt sertésaprólékok, galócák, pisztrángok, ritka vadak, muflonok, szarvasok, fajdkakasok, foglyok és túzokok gyakran kerültek az asztalra.

Gundel János alkotta meg a Nagy Palóc tiszteletére a híres Palóclevest is: ürülapockából (ürü = kiherélt himnemű juh, főleg hízlalásra használják, húsa jobb a kos és anyajuh húsánál), zöldbabból, kaporból, tejfölből és a többi klasszikus alkatrészekből.

A mű az István-beli Mikszáth-szoba megnyitására készült a többi (ugyancsak Mikszáth-írásokra rímelő) fogással: Lohinai füves hal, Tót atyafiak haluskája, Brézói ludak Mikszáth-módra, Galamb a kalitkába, Ami a lelket megédesíti. A Palócleves pontos receptjét mindenki megtalálhatja János fia, Károly legendás szakácskönyvében.

A HÍRES SZÍNÉSZ DEBRECENBEN KAKASKODOTT

AKI MÉG REGGELIRE IS GULYÁST EVETT - HÍRES ÍRÓK MEGLEPŐ KEDVENCEI

A híres magyar írók és költők kedvenc ételeit - újragondolva - megkóstolhatják januártól a
Bártfai Vendéglőben, akár gluténmentesen is!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.