Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mákos guba  recept
Mákos guba
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Érdekességek

Kiherélték a juhot, a híres író levesébe került

Mikszáth Kálmán, a „Nagy Palóc” igencsak szerette a hasát, ez írásművészetén és testalkatán a kor előrehaladtával egyre jobban látszott. Szöveg: Cserna-Szabó András

Törzshelye az István Főherceg Szálloda volt, ahol a vendéglős, Gundel János egy külön „Mikszáth-szobát” alakított ki neves vendége számára. Itt azután az író az ő „lassú, keleti temperamentumával” egyre csak tűrte, hogy barátai (köztük Tisza Kálmán és Jókai Mór) világboldogító eszmékkel, friss anekdotákkal, a vendéglős pedig Magyarország legízesebb falatjaival szolgáljanak neki. Mikszáth neje, Ilonka szerint ehelyütt sertésaprólékok, galócák, pisztrángok, ritka vadak, muflonok, szarvasok, fajdkakasok, foglyok és túzokok gyakran kerültek az asztalra.

Gundel János alkotta meg a Nagy Palóc tiszteletére a híres Palóclevest is: ürülapockából (ürü = kiherélt himnemű juh, főleg hízlalásra használják, húsa jobb a kos és anyajuh húsánál), zöldbabból, kaporból, tejfölből és a többi klasszikus alkatrészekből.

A mű az István-beli Mikszáth-szoba megnyitására készült a többi (ugyancsak Mikszáth-írásokra rímelő) fogással: Lohinai füves hal, Tót atyafiak haluskája, Brézói ludak Mikszáth-módra, Galamb a kalitkába, Ami a lelket megédesíti. A Palócleves pontos receptjét mindenki megtalálhatja János fia, Károly legendás szakácskönyvében.

A HÍRES SZÍNÉSZ DEBRECENBEN KAKASKODOTT

AKI MÉG REGGELIRE IS GULYÁST EVETT - HÍRES ÍRÓK MEGLEPŐ KEDVENCEI

A híres magyar írók és költők kedvenc ételeit - újragondolva - megkóstolhatják januártól a
Bártfai Vendéglőben, akár gluténmentesen is!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.