Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Minestrone recept
Minestrone
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Érdekességek

Így lesz a legfinomabb a spárga - íme Széll Tamás pofonegyszerű receptje

Széll Tamás / Stand / Facebook / Foto: Juhasz Bogi
Most már hivatalosan is itt a spárgaszezon, és bizony, jó lesz minél hamarabb megfőzni belőle, amit csak lehet, mert ez, minden évben, csupán pár hétig tart. De mit érdemes spárgából készíteni, a spárgakrémlevesen kívül? Hogyan lesz a legfinomabb a spárga, és mi a különbség a zöld és a fehér változat között? Széll Tamás "spárga-kisokosa" következik.

"A spárga egy nagyon erősen szezonális növény, ideális esetben maximum 2 hónapig kapható, ahogy beköszönt a nyári meleg, már nem terem. Sem a fehér, sem a zöld - a kettő ugyanis egy és ugyanaz a növény" - kezdte az ismeretterjesztést Széll Tamás, a Michelin-csillagos Stand 25 tulajdonosa és séfje a Petőfi Rádió műsorában.

"Amit fontos tudni, hogy rendkívül gyorsan nő, és eredetileg fehér színű a spárga - de csak, amíg a föld alatt van. Ahogy kibukkan a növény feje a felszín fölé, és találkozik a napfénnyel, elkezd fotoszintetizálni, klorofilt termelni, és zöldre vált. Innentől nem csak látványban, ízben is nagyon markánsan elválik egymástól a zöld és a fehér spárga.

És, hogy mi a oka annak, hogy a spárgakrémlevesen kívül, nagyjából nem is nagyon van spárgarecept?

"Mert a spárga a legszebb arcát tényleg akkor mutatja, amikor csak pároljuk, sütjük - válaszolja meg a kínzókérdést az európai Bocuse d'Or győzetes séf.

"Persze lehet nagyon finom spárgakrémlevest is készíteni, de a spárga akkor a legjobb, ha citrusosan-vajasan megpároljuk, a zöld spárgát olívolajban picit meg is piríthatjuk."

Íme Széll Tamás pazar spárga receptje:

Egy csomag prágát megtiszítunk, sütőpapírra terítjük, sóval, és egy pici cukorral - a karamellizálódás miatt - , mellédobju a vajat és / vagy meglocsoljuk olívaolajjal, az egészet becsomagoljuk, és kb. 15-20 percre 180 fokos sütőbe tesszük.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.