Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Puncstorta  recept
Puncstorta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Érdekességek

Így lesz a legfinomabb a spárga - íme Széll Tamás pofonegyszerű receptje

Széll Tamás / Stand / Facebook / Foto: Juhasz Bogi
Most már hivatalosan is itt a spárgaszezon, és bizony, jó lesz minél hamarabb megfőzni belőle, amit csak lehet, mert ez, minden évben, csupán pár hétig tart. De mit érdemes spárgából készíteni, a spárgakrémlevesen kívül? Hogyan lesz a legfinomabb a spárga, és mi a különbség a zöld és a fehér változat között? Széll Tamás "spárga-kisokosa" következik.

"A spárga egy nagyon erősen szezonális növény, ideális esetben maximum 2 hónapig kapható, ahogy beköszönt a nyári meleg, már nem terem. Sem a fehér, sem a zöld - a kettő ugyanis egy és ugyanaz a növény" - kezdte az ismeretterjesztést Széll Tamás, a Michelin-csillagos Stand 25 tulajdonosa és séfje a Petőfi Rádió műsorában.

"Amit fontos tudni, hogy rendkívül gyorsan nő, és eredetileg fehér színű a spárga - de csak, amíg a föld alatt van. Ahogy kibukkan a növény feje a felszín fölé, és találkozik a napfénnyel, elkezd fotoszintetizálni, klorofilt termelni, és zöldre vált. Innentől nem csak látványban, ízben is nagyon markánsan elválik egymástól a zöld és a fehér spárga.

És, hogy mi a oka annak, hogy a spárgakrémlevesen kívül, nagyjából nem is nagyon van spárgarecept?

"Mert a spárga a legszebb arcát tényleg akkor mutatja, amikor csak pároljuk, sütjük - válaszolja meg a kínzókérdést az európai Bocuse d'Or győzetes séf.

"Persze lehet nagyon finom spárgakrémlevest is készíteni, de a spárga akkor a legjobb, ha citrusosan-vajasan megpároljuk, a zöld spárgát olívolajban picit meg is piríthatjuk."

Íme Széll Tamás pazar spárga receptje:

Egy csomag prágát megtiszítunk, sütőpapírra terítjük, sóval, és egy pici cukorral - a karamellizálódás miatt - , mellédobju a vajat és / vagy meglocsoljuk olívaolajjal, az egészet becsomagoljuk, és kb. 15-20 percre 180 fokos sütőbe tesszük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.