Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Puncstorta  recept
Puncstorta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Érdekességek

A pisztáciás kürtőskalácsé lesz a főszerep most hétvégén a budapesti állatkertben

Pisztáciás kürtőskalács /Fotó: Vitéz Kürtős
Harmadik alkalommal kerül sor a Kürtőskalács Vigalomra a fővárosi állatkertben, melyre ezúttal is egy különleges ízvilágú édességgel készülnek a szervezők.

Megalapításának huszadik évét ünnepli idén a Vitéz Kürtős, mely egy erdélyi, családi vállalkozásból nőtte ki magát az ország egyik legismertebb márkájává. A körtőskalács receptje szinte semmit sem változott az évek során, még ma is úgy készítik, ahogy az alapítók nagymamája kitalálta, csak picit finomítottak rajta: margarin helyett francia vajat, valamint kézműves biolisztet használnak a tésztához.

A kürtőskalács egyike azon vásári csemegéknek, melyért felnőttek és fiatalok egyaránt rajonganak, a lángos, a palacsinta és a fánk mellett pedig szinte semmit sem kopott a fényük az elmúlt évtizedek során.

Kürtőskalács-különlegességeket is kóstolhatunk hétvégén az állatkertben /Fotó: Vitéz Kürtős
Kürtőskalács-különlegességeket is kóstolhatunk hétvégén az állatkertben /Fotó: Vitéz Kürtős

A kürtőskalácsra is igaz, hogy minél egyszerűbb, annál finomabb, ám ezt a klasszikus édességet sem hagyta érintetlenül a XXI. század szele, és a különleges, kulináris élvezeteket kereső bátor vállalkozók is megtalálhatják az izgalmat ebben a finomságban. Legyen szó töltött vagy mentes változatokról, a megszokottól eltérő ízesítésekről, sokféle kürtőssel találkozhatunk a „boltokban".

A választék a május 12. és 14. között megrendezésre kerülő Kürtőskalács Vigalom idején egy újabb ízzel bővül, ugyanis a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Holnemvolt Vár bejáratánál debütál a Vitéz Kürtős új, pisztáciás kürtőskalácsa, rögtön két változatban, melyet helyben gyúrt tésztából, faszénen sütve készítenek.

A most készülő kürtőskalácsokhoz nem hétköznapi, hanem brontei pisztáciát használnak, melyet Olaszországban csak zöld aranyként emlegetnek. A smaragzöld színe, és az Etna vulkanikus talajának köszönhető egyedi íze miatt előszeretettel hasznosítják ezt a fajtát az édesiparban, sőt még a mortadella sonkába is kerülhet belőle – olvasható a pisztaciawebaruhaz.hu weboldalon.

A brontei pisztáciát Olaszországban csak zöld aranynak nevezik /Fotó: Vitéz Kürtős
A brontei pisztáciát Olaszországban csak zöld aranynak nevezik /Fotó: Vitéz Kürtős

"Azért erre esett a választásunk, mivel ezt a szicíliai pisztáciát nem pörkölik és nem is sózzák, emellett nemcsak az íze, hanem a színe is intenzív, így jól is mutat a kürtőskalácson" – mesélte a Mindmegettének Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős társalapítója.

"Megpróbáltunk úgy csavarni a kürtőskalácson, úgy hozzáadni valami újat, hogy közben megtartjuk a klasszikus formát, azt a hengeralakot, amitől kürtőskalács a kürtőskalács. Az egyik változatot kívülről megszórjuk a tört pisztáciával, a másiknak pedig a tésztájába kerül a pisztáciakrém. Mivel magában a tésztában van benne a töltelék, a vendégek nem kenik össze magukat és ez is fontos szempont volt."

Nem ez a cég első kísérlete, hogy új, a kürtőskalácstól szokatlan ízzel gazdagítsák ezt az édességet. Nem is olyan régen mutatták be a liofilizált (fagyasztva szárított) málnával díszített kalácsot, melyben jól keveredik egymással a gyümölcs savanykás és a kalács édes íze. Az izgalmas ízkombinációk mellett a mentes termékekre is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek, ám a cukormentes kürtőskalácsra még várnia kell a vásárlóknak.

Pisztáciával szórt és pisztáciás krémmel töltött kürtőskalácsot is kóstolhatunk /Fotó: Vitéz Kürtős
Pisztáciával szórt és pisztáciás krémmel töltött kürtőskalácsot is kóstolhatunk /Fotó: Vitéz Kürtős

"Egy ideje már kaphatók nálunk tej- és gluténmentes kürtőskalácsok. Ez utóbbi esetében nem is olyan régen váltottunk receptúrát és a korábbi, rizslisztes változatot lecseréltük egy olyan keverékre, mely ízében és állagában is jobban hasonlít a hagyományos, búzalisztes tésztához. Most köles- és csicseriborsólisztből készítjük a gluténmentes kalácsokat."

A cukrot meglepő módon nem olyan könnyű kiváltani vagy lecserélni, ugyanis semmi sem karamellizálódik olyan jól, mint a nádcukor.

"A kürtőskalács egyik lényeges eleme a tésztát borító ropogós cukormáz, ebbe ragadnak bele az ízesítők. A cukoralkoholokkal, mint amilyen az eritrit vagy a xilit, ezt nehezen lehet megoldani, a szőlőcukor pedig nemcsak, hogy leolvad a kalácsról sütés közben, de rossz hatással is lenne a cukorbetegekre. A cukormentes kürtőssel még kísérleteznünk kell" – mondta lapunknak Bálint Gáspár, aki azt is elárulta, hogy a vásárlók kedvence a fahéjas kürtőskalács, ő személy szerint viszont a diósat szereti.

Borítókép: Vitéz Kürtős

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.