Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Puncstorta  recept
Puncstorta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Érdekességek

Becsinált leves és bocspor - Somogy megye finomságai

Csirkebecsinált leves
Körbe kóstoljuk Magyarországot! Sorozatunk egy-egy tájegység finomságait és gasztronómiai érdekességeit mutatjuk be. Jöjjön először Somogy megye!

Somogy a Dunánt úl legnagyobb kiterjedésű megyéje, melyet a helybéliek találóan csak Somogyországnak neveznek. Északon a Balaton, délen pedig a Dráva határolja. Lankás dombok, sík alföldek és kanyargó folyók teszik igazán sokszínűvé a vidéket. A régió konyhája rendkívül változatos, nem véletlenül alakult meg az izgalmas és egyre több érdeklődőt vonzó Különleges asztali örömök Somogyországban elnevezésű rendezvénysorozat, amely Somogy hagyományos népi ételeit és az itt található történelmi Balatonboglári borvidék nedűit népszerűsíti.

A megye számos borászának köszönhetően a délbalatoni borturizmus virágzik, amelyhez kapcsolódva a régi somogyiak ételeit is megismerhetjük. A tájegységben egykor hetente dagasztottak kenyeret. Mindig készült lángos, langalló és cipó formájú, kisebb pompos is. Kelt tésztafélék hétköznapokon és ünnepek alkalmával is gyakran kerültek a helyiek asztalára. Az öntött, sült tészták lisztből, tejből vagy aludttejből, kizsírozott tepsiben készültek. Elne vezésük prósza. Tetejükre általában kis csomókban lekvárt szórtak, melyet macskatiprásnak hívtak.

Somogy megyében úgy tartják, hogy a káposzta az egyik legkedveltebb alapanyag a konyhában, melyhez gyakran adnak szegfűszeget, birsalmát a savanyításnál. Levesek közül igencsak népszerű a tyúkaprólékból elkészülő becsinált leves , vagy a vegyes aszalt gyümölcsöket felvonultató aszalékleves. Ha már somogyi ételek, akkor beszéljünk kicsit a krumpliról! Itt ugyanis szívesen készítenek a burgonyából egy sűrű, pépes ételt, mely a bocspor névre hallgat.

MEGLEPŐ, HOGY KINEK KÖSZÖNHETJÜK A VATTACUKROT >>>

ANANÁSZOS HURKA, KÖRÖZÖTTES KAVICS ÉS KÁVÉS VATTACUKOR -KREATÍV ÉTELEK >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.