Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Érdekességek

Becsinált leves és bocspor - Somogy megye finomságai

Csirkebecsinált leves
Körbe kóstoljuk Magyarországot! Sorozatunk egy-egy tájegység finomságait és gasztronómiai érdekességeit mutatjuk be. Jöjjön először Somogy megye!

Somogy a Dunánt úl legnagyobb kiterjedésű megyéje, melyet a helybéliek találóan csak Somogyországnak neveznek. Északon a Balaton, délen pedig a Dráva határolja. Lankás dombok, sík alföldek és kanyargó folyók teszik igazán sokszínűvé a vidéket. A régió konyhája rendkívül változatos, nem véletlenül alakult meg az izgalmas és egyre több érdeklődőt vonzó Különleges asztali örömök Somogyországban elnevezésű rendezvénysorozat, amely Somogy hagyományos népi ételeit és az itt található történelmi Balatonboglári borvidék nedűit népszerűsíti.

A megye számos borászának köszönhetően a délbalatoni borturizmus virágzik, amelyhez kapcsolódva a régi somogyiak ételeit is megismerhetjük. A tájegységben egykor hetente dagasztottak kenyeret. Mindig készült lángos, langalló és cipó formájú, kisebb pompos is. Kelt tésztafélék hétköznapokon és ünnepek alkalmával is gyakran kerültek a helyiek asztalára. Az öntött, sült tészták lisztből, tejből vagy aludttejből, kizsírozott tepsiben készültek. Elne vezésük prósza. Tetejükre általában kis csomókban lekvárt szórtak, melyet macskatiprásnak hívtak.

Somogy megyében úgy tartják, hogy a káposzta az egyik legkedveltebb alapanyag a konyhában, melyhez gyakran adnak szegfűszeget, birsalmát a savanyításnál. Levesek közül igencsak népszerű a tyúkaprólékból elkészülő becsinált leves , vagy a vegyes aszalt gyümölcsöket felvonultató aszalékleves. Ha már somogyi ételek, akkor beszéljünk kicsit a krumpliról! Itt ugyanis szívesen készítenek a burgonyából egy sűrű, pépes ételt, mely a bocspor névre hallgat.

MEGLEPŐ, HOGY KINEK KÖSZÖNHETJÜK A VATTACUKROT >>>

ANANÁSZOS HURKA, KÖRÖZÖTTES KAVICS ÉS KÁVÉS VATTACUKOR -KREATÍV ÉTELEK >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.