Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Hetek, sőt hónapok óta lázban ég a magyar gasztronómia: idén Magyarországon rendezik az egyik legrangosabb séfverseny, a Bocuse D'Or európai döntőjét.

A Bocuse d'Or-ról nagyjából mindenki akkortájt hallott először, amikor három évvel ezelőtt Széll Tamás az ONYX séfje tizedik lett a Lyonban megrendezésre kerülő nemzetközi döntőn. A fantasztikus és jópofa plakát bejárta az egész magyar sajtót, s valahogy akkortájt kezdett a Bocuse d'Or, mint fogalom megjelenni a magyar közbeszédben.

Drukkoljunk együtt Széll Tamásnak!

Vélhetően ez a tendencia most erősödni fog, hiszen a napokban, május tizedikén és tizenegyedikén kerül megrendezésre a 2016-os európai döntő, amelynek idén mi vagyunk a házigazdái, s nem csak maga a nemzetközi verseny ad okot az izgalomra, hanem újra Széll Tamásnak drukkolhatunk, hogy olyan teljesítményt nyújtson, ami jogosulttá teszi a nemzetközi döntőn való részvételre.

Mi is ez a verseny?

A Bocuse d'Or nem más, mint egy melegkonyhás szakácsverseny, amelynek ötletét Paul Bocuse vetette fel, még a nyolcvanas évek elején, pontosabban 1985-ben a lyon-i Sirha szakkiállításon, amelyen elnökölt. Úgy gondolta – teljes joggal -, hogy a szakma számára előremutató lenne, ha időről időre megmérettetne nemzetközi szinten, a verseny magával hozná a szakma fejlődését. Az ekkor megálmodott szakácsversenyt 1987-ben rendezték meg először és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Bár számos más szakácsverseny is létezik, a legrangosabbnak a Paul Bocuse által alapított Bocuse d'Or számít.

Hogy is működik a Bocuse d'Or?

A Bocuse d'Or esetében közel ötven országból érkeznek a versenyzők, akik a hazai döntők során jogot szereztek a nemzetközi, európai, ázsiai, amerikai és most más ausztrál döntőn való részvételre. A kontinentális döntők után, Lyonban a kétévenként megrendezésre kerülő döntőn 24 fiatal, ambiciózus és tehetséges szakember méri össze a tudását, mindezt lelkes tömeg előtt, s a döntést pedig nemzetközileg elismert szakemberekből álló zsűri hozza meg. Az európai döntő első 11 helyezettje jut tovább a 2017-es lyoni világdöntőbe.

Kik versenyeznek? Hogy áll össze egy csapat?

A selejtezők során és a döntőn is a versenyzőknek 5 órájuk és 35 percük van, hogy elkészítsenek egy halas és egy húsos fogást. A három fős csapatokból két fő vesz részt a versenyen: a séf, illetve a commis (kukta), mivel a harmadik tag, a felkészülést segítő tréner nem tartózkodhat a nyitott konyhaboxban. A verseny szabályai szerint a séfnek be kell töltenie a 23. életévét, a commis ellenben nem lehet több 22 évesnél, pontosabban a verseny idején még nem töltheti be a huszonkettőt.

Kik döntenek? Hogyan döntenek?

A budapesti döntő 20 versenyzőjét a résztvevő csapatok elnökeiből álló Kóstoló Zsűri és a Nemzetközi Szervezőbizottság tagjaiból, kisorsolt csapatok trénereiből álló Konyhai Felügyelő Zsűri bírálja el. A pontszámok meghatározásánál nem csak a megfelelő íz játszik fontos szerepet, elengedhetetlen a látvány, a tálalás és a kifogástalan mennyiség is. A húsz induló európai ország: Izland, Ausztria, Norvégia, Bulgária, Finnország, Németország, Észtország, Spanyolország, Egyesült Királyság,Törökország, Hollandia, Olaszország, Oroszország, Svájc, Horvátország, Franciaország, Belgium, Magyarország, Dánia, Svédország.

Az Európai döntőt május 10-11.-én tartják, az eredményekről természetesen a Mindmegette is tudósít majd!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.