A Bocuse d'Or-ról nagyjából mindenki akkortájt hallott először, amikor három évvel ezelőtt Széll Tamás az ONYX séfje tizedik lett a Lyonban megrendezésre kerülő nemzetközi döntőn. A fantasztikus és jópofa plakát bejárta az egész magyar sajtót, s valahogy akkortájt kezdett a Bocuse d'Or, mint fogalom megjelenni a magyar közbeszédben.
Vélhetően ez a tendencia most erősödni fog, hiszen a napokban, május tizedikén és tizenegyedikén kerül megrendezésre a 2016-os európai döntő, amelynek idén mi vagyunk a házigazdái, s nem csak maga a nemzetközi verseny ad okot az izgalomra, hanem újra Széll Tamásnak drukkolhatunk, hogy olyan teljesítményt nyújtson, ami jogosulttá teszi a nemzetközi döntőn való részvételre.
A Bocuse d'Or nem más, mint egy melegkonyhás szakácsverseny, amelynek ötletét Paul Bocuse vetette fel, még a nyolcvanas évek elején, pontosabban 1985-ben a lyon-i Sirha szakkiállításon, amelyen elnökölt. Úgy gondolta – teljes joggal -, hogy a szakma számára előremutató lenne, ha időről időre megmérettetne nemzetközi szinten, a verseny magával hozná a szakma fejlődését. Az ekkor megálmodott szakácsversenyt 1987-ben rendezték meg először és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Bár számos más szakácsverseny is létezik, a legrangosabbnak a Paul Bocuse által alapított Bocuse d'Or számít.
A Bocuse d'Or esetében közel ötven országból érkeznek a versenyzők, akik a hazai döntők során jogot szereztek a nemzetközi, európai, ázsiai, amerikai és most más ausztrál döntőn való részvételre. A kontinentális döntők után, Lyonban a kétévenként megrendezésre kerülő döntőn 24 fiatal, ambiciózus és tehetséges szakember méri össze a tudását, mindezt lelkes tömeg előtt, s a döntést pedig nemzetközileg elismert szakemberekből álló zsűri hozza meg. Az európai döntő első 11 helyezettje jut tovább a 2017-es lyoni világdöntőbe.
A selejtezők során és a döntőn is a versenyzőknek 5 órájuk és 35 percük van, hogy elkészítsenek egy halas és egy húsos fogást. A három fős csapatokból két fő vesz részt a versenyen: a séf, illetve a commis (kukta), mivel a harmadik tag, a felkészülést segítő tréner nem tartózkodhat a nyitott konyhaboxban. A verseny szabályai szerint a séfnek be kell töltenie a 23. életévét, a commis ellenben nem lehet több 22 évesnél, pontosabban a verseny idején még nem töltheti be a huszonkettőt.
A budapesti döntő 20 versenyzőjét a résztvevő csapatok elnökeiből álló Kóstoló Zsűri és a Nemzetközi Szervezőbizottság tagjaiból, kisorsolt csapatok trénereiből álló Konyhai Felügyelő Zsűri bírálja el. A pontszámok meghatározásánál nem csak a megfelelő íz játszik fontos szerepet, elengedhetetlen a látvány, a tálalás és a kifogástalan mennyiség is. A húsz induló európai ország: Izland, Ausztria, Norvégia, Bulgária, Finnország, Németország, Észtország, Spanyolország, Egyesült Királyság,Törökország, Hollandia, Olaszország, Oroszország, Svájc, Horvátország, Franciaország, Belgium, Magyarország, Dánia, Svédország.
Az Európai döntőt május 10-11.-én tartják, az eredményekről természetesen a Mindmegette is tudósít majd!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.