A kávékészítés csínjáról-bínjáról már több szót is ejtettünk, arról azonban még nem írtunk, hogyan készül a tökéletes tejhab. Na, nem a méregdrága tejhabosító beszerzésére gondolunk, hanem arra, hogy enélkül, az egyébként valóban csodálatos szerkezet nélkül, hogyan tudjuk előállítani a fényes, krémes, habos állagot a kapucsínónk, latte macchiatónk vagy éppen cortadónk tetejére.
A művelethez nem kell más, mint egy kisebb, jól záródó befőttesüveg. Ezt töltsük meg félig tejjel, szorítsuk rá a kupakot, és rázzuk össze erőteljesen, körülbelül fél-egy percig. Vegyük le az üveg kupakját, tegyük a tejet mikrohullámú sütőbe, és melegítsük nagyjából fél percig, majd óvatosan, lassan öntsük a kávénk tetejére.
Ha van otthon úgynevezett french press kávéfőzőnk – vagy régebbi nevén török kávéfőző masinánk –, akkor ezzel a teljesen manuális szerkezettel is elő lehet állítani a centi magas tejhabot. Ennél a módszernél meleg tejjel dolgozunk – minél forróbb, annál jobb, de ne lobogjon –, ezt öntjük az üvegkannába, a drótos szegélyű, rugós szerkezettel pedig kezdjünk el pumpálni. Ezzel tulajdonképpen habbá verjük a meleg tejet, és az így képződött vastag habot csúsztatjuk rá a kávéra.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.