Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Magyarországon a becslések szerint a felnőttek 1 százaléka szenved táplálékallergiában. Ezek között talán a leggyakoribb, hogy valamilyen fehérje vált ki allergiás reakciót a szervezetben. Általában a tejfehérje bontása okoz problémát, de sajnos gyakori a tojásallergia is.
Már a madártoll is…

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy miután a tyúktojás fehérje-összetétele meglehetősen hasonló a többi szárnyaséval, ezért nem helyettesíthetjük más tojással, mivel valószínűleg az is allergiás reakciót fog kiváltani. Előfordulhat az is, hogy a tojássárgája, vagy a főtt/sült tojás nem okoz panaszt - ezt azonban csak orvosi ellenőrzés mellett szabad kipróbálni!

A tojásallergia jellemző tünetei között találjuk a bőrkiütést, a felső légúti panaszokat, az állandósult köhögést, sőt, az asztmát is. Gyakran a tojásra allergiásból már a madártoll is tüneteket vált ki.

És most lássunk néhány igazán ízletes fogást, amit a tojásallergiában szenvedők is bátran fogyaszthatnak!


Gomolyakörözöttel töltött paradicsom

Hozzávalók:

• 8 db paradicsom
• 25 dkg gomolyatúró
• 8 dkg margarin
• 1 teáskanál pirospaprika
• 1 mokkáskanál őrölt kömény
• 2 evőkanál tejföl
• só

Elkészítés: A margarint habosra keverjük a sóval, a gomolyatúrót villával krémesre törjük. A kettőt összekeverjük, rászórjuk a pirospaprikát, a köménymagot, és összedolgozzuk két kanál tejföllel. A paradicsomokat alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, és levágjuk a tetejüket. Kanállal kivájjuk a közepüket, púposan megtöltjük őket körözöttel, a levágott tetőket pedig kalapként visszaillesztjük a helyükre. Tálalás előtt legalább egy órán át hűtjük.

Kapros zöldbableves

Hozzávalók:

• 1 kg zöldbab
• 3 dl tejföl
• 1 csokor kapor
• 4 gerezd fokhagyma
• ételízesítő
• liszt
• pirospaprika
• olaj
• só

Elkészítés: A zöldbabot megtisztítom, felaprítom, felteszem főni. Belerakom a kapor felét, az összezúzott fokhagymát, az ételízesítőt, kevés sót. Ha megfőtt, mehet a paprikás rántás, tejföl. Néhány percig főzöm még, és a maradék kaprot apróra vágva beleszórom. Utólag még ízesíthető ecettel, cukorral.

Diétás brokkolikrémleves

Hozzávalók:

• 50 dkg brokkoli
• 3-4 db burgonya
• 2 dl kefir
• erőleveskocka
• só, bors ízlés szerint

Elkészítés: A brokkolit a burgonyával puhára főzöm, ízesítem a főzőlevet (só, bors, ételízesítő, fokhagyma), majd belekeverem a kefirt. Fél percig még forralom kis lángon, majd az egészet összeturmixolom. Kevés reszelt sajtot teszek a tetejére, és kész is.

Fűszeres krumplifőzelék

Hozzávalók:

• 1 kg krumpli
• 1 nagy fej hagyma
• 5 dl paradicsomlé
• oregánó
• bazsalikom
• só
• bors
• olaj
• babérlevél

Elkészítés: A krumplit megpucolom, karikákra vágom és bő olajban kissé megsütöm. Egy másik edényben, amíg sül a krumpli, apróra vágom a hagymát és nagyon kevés olajon üvegesre pirítom. Amikor ezzel megvagyok, feltöltöm paradicsomlével és hozzáadom a fűszereket. Ha már forró, beleteszem az olajtól leszűrt sültkrumplit, és hagyom összefőni (de csak keveset, mert a krumpli hamar szétmegy). Ha szükséges, és nagyon erős az íze, kis vizet is adok hozzá, meg cukrot.

Gyömbéres csirke

Hozzávalók:

• 2 db csirkemell filé
• 1 db citrom
• 1 fej hagyma
• őrölt gyömbér (vagy friss gyömbérgyökér)
• 2 db tyúkhúsleves-kocka
• 5 dl tejföl
• 2 evőkanál liszt
• 3-4 gerezd fokhagyma
• só
• fehérbors

Elkészítés: A kockára vágott hagymát némi olajon üvegesre pirítom, majd rászórom a reszelt gyömbért vagy a gyömbérport, és összekeverem. A felkockázott csirkemellet rádobom és megpirítom. Ha a hús megpuhult, rámorzsolom a leveskockákat, ráöntöm a citrom kifacsart levét, az apróra vágott fokhagymát, sózom, borsozom – csak módjával, mert a gyömbérnek alapvetően elég erős az íze, és még ott van a leveskocka is, ami szintén sós -, és hagyom még egyet rottyanni. Közben kikeverem a tejfölt a liszttel és körülbelü 1 deci vízzel, és ráöntöm a húsra. Még egyszer összeforralom, és kész.

Töltike szőlőlevélben

Hozzávalók:

• 10-15 db szőlőlevél
• 1 kg darált sertéslapocka
• 1 bögre (kb. 2 dl) rizs
• 3 dl tejföl
• húslé vagy leveskocka
• liszt
• olaj
• só
• bors
• kevés citromlé

Elkészítés: A szőlőleveleket megmosom, lobogó vízben leforrázom. A rizst enyhén sós vízben megfőzöm, leszűröm, hideg vízzel leöblítem, s ha kihűlt, hozzákeverem a darált húshoz. A tölteléket sózom, borsozom (az utóbbit ne sajnáljuk). A megkevert masszával megtöltöm a leforrázott szőlőleveleket. Lábasba teszem, felöntöm húslével – vagy hideg vízzel, s majd főzés közben tegyünk bele húsleveskockát. Gyenge rántást készítek (kevés olaj és liszt) rá. Amikor majdnem elkészült, egy evőkanál citromlét öntök rá. A tejfölt egy kevés liszttel elkeverem csomómentesre, s ráöntöm a már megfőtt gombócokra. Ha egyet-kettőt rottyant, tálalom.

Erdélyi rakottas

Hozzávalók:

• 6 szelet sertéscomb
• 25 dkg szeletelt bacon
• 6 fej hagyma
• 70 dkg gomba
• só
• bors
• majoranna

Elkészítés: Az ételt kuktában szoktam főzni. Az edény alját befedem szalonnával. Erre fektetek 3 szelet sertéscombot úgy, hogy ne fedjék egymást. A húst sózom, borsozom, és jó sok majorannát teszek rá. Erre jön egy réteg szeletekre vágott gomba, annyi, hogy befedje teljesen a húst. Erre jön a karikára vágott hagyma, szintén fedje be a gombát. Megint hús, só, bors, majoranna, gomba, hagyma. A tetejét befedem a maradék szalonnával. Ráteszem a kukta tetejét, és 5 perc nagyláng, 10 perc kisláng után megint nagylángon megvárom, míg sistereg, aztán 25 percig kislángon főzöm. Semmi lé nem kell alá!!Ezután kinyitom a kuktát, és kislángon elfőzöm azt a levet, amit a hús-gomba-hagyma enged. Nagyon jól összeérnek az ízek ezalatt.

Póréval töltött karaj baconbe tekerve

Hozzávalók:

• 12 szelet kicsontozott karaj
• 3 szál póréhagyma
• 50 dkg szeletelt bacon
• őrölt feketebors
• sok mustár
• só
• 10 dkg zsír
• fogpiszkáló

Elkészítés: A karajt nagyon vékonyra kiklopfolom, besózom. A szeleteket egyenként fűszerezem és töltöm, vagyis mustárral megkenem, borssal meszórom, és akkora hagymát vágok, amekkora a hússzelet, majd felgöngyölöm, baconnel áttekerem, és fogpiszkálóval megtűzöm, hogy ne göngyölödjön ki. Szorosan tepsibe rakom. 2 dl vizet aláöntök, és 10 dkg zsírt teszek rá. Fóliával lefedem, és kis lángon puhára párolom a sütőben. Ha megpuhult, leveszem a fóliát, és pirosra sütöm.

Gesztenyegolyó

Hozzávalók:

  • 50 dkg szelídgesztenye
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag kókuszreszelék
  • 20 szem meggy

Elkészítés: A gesztenyét megsütjük és áttörjük. A porcukorral és kevés langyos vízzel összekeverjük, hogy gyúrható masszát kapjunk. Golyókat formálunk, közepébe meggyet teszünk, és beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. A masszából formával bármilyen figurát szúrhatunk ki, amelyeket tortadarával vagy színes cukorral is díszíthetünk. Ha nem akarunk bajlódni a gesztenyével, akkor használhatunk fagyasztott gesztenyemasszát, amit azonban felengedés után nem tehetünk el túl sokáig.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.