Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy miután a tyúktojás fehérje-összetétele meglehetősen hasonló a többi szárnyaséval, ezért nem helyettesíthetjük más tojással, mivel valószínűleg az is allergiás reakciót fog kiváltani. Előfordulhat az is, hogy a tojássárgája, vagy a főtt/sült tojás nem okoz panaszt - ezt azonban csak orvosi ellenőrzés mellett szabad kipróbálni!
A tojásallergia jellemző tünetei között találjuk a bőrkiütést, a felső légúti panaszokat, az állandósult köhögést, sőt, az asztmát is. Gyakran a tojásra allergiásból már a madártoll is tüneteket vált ki.
Gomolyakörözöttel töltött paradicsom
Hozzávalók:
• 8 db paradicsom
• 25 dkg gomolyatúró
• 8 dkg margarin
• 1 teáskanál pirospaprika
• 1 mokkáskanál őrölt kömény
• 2 evőkanál tejföl
• só
Elkészítés: A margarint habosra keverjük a sóval, a gomolyatúrót villával krémesre törjük. A kettőt összekeverjük, rászórjuk a pirospaprikát, a köménymagot, és összedolgozzuk két kanál tejföllel. A paradicsomokat alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, és levágjuk a tetejüket. Kanállal kivájjuk a közepüket, púposan megtöltjük őket körözöttel, a levágott tetőket pedig kalapként visszaillesztjük a helyükre. Tálalás előtt legalább egy órán át hűtjük.
Kapros zöldbableves
Hozzávalók:
• 1 kg zöldbab
• 3 dl tejföl
• 1 csokor kapor
• 4 gerezd fokhagyma
• ételízesítő
• liszt
• pirospaprika
• olaj
• só
Elkészítés: A zöldbabot megtisztítom, felaprítom, felteszem főni. Belerakom a kapor felét, az összezúzott fokhagymát, az ételízesítőt, kevés sót. Ha megfőtt, mehet a paprikás rántás, tejföl. Néhány percig főzöm még, és a maradék kaprot apróra vágva beleszórom. Utólag még ízesíthető ecettel, cukorral.
Diétás brokkolikrémleves
Hozzávalók:
• 50 dkg brokkoli
• 3-4 db burgonya
• 2 dl kefir
• erőleveskocka
• só, bors ízlés szerint
Elkészítés: A brokkolit a burgonyával puhára főzöm, ízesítem a főzőlevet (só, bors, ételízesítő, fokhagyma), majd belekeverem a kefirt. Fél percig még forralom kis lángon, majd az egészet összeturmixolom. Kevés reszelt sajtot teszek a tetejére, és kész is.
Fűszeres krumplifőzelék
Hozzávalók:
• 1 kg krumpli
• 1 nagy fej hagyma
• 5 dl paradicsomlé
• oregánó
• bazsalikom
• só
• bors
• olaj
• babérlevél
Elkészítés: A krumplit megpucolom, karikákra vágom és bő olajban kissé megsütöm. Egy másik edényben, amíg sül a krumpli, apróra vágom a hagymát és nagyon kevés olajon üvegesre pirítom. Amikor ezzel megvagyok, feltöltöm paradicsomlével és hozzáadom a fűszereket. Ha már forró, beleteszem az olajtól leszűrt sültkrumplit, és hagyom összefőni (de csak keveset, mert a krumpli hamar szétmegy). Ha szükséges, és nagyon erős az íze, kis vizet is adok hozzá, meg cukrot.
Gyömbéres csirke
Hozzávalók:
• 2 db csirkemell filé
• 1 db citrom
• 1 fej hagyma
• őrölt gyömbér (vagy friss gyömbérgyökér)
• 2 db tyúkhúsleves-kocka
• 5 dl tejföl
• 2 evőkanál liszt
• 3-4 gerezd fokhagyma
• só
• fehérbors
Elkészítés: A kockára vágott hagymát némi olajon üvegesre pirítom, majd rászórom a reszelt gyömbért vagy a gyömbérport, és összekeverem. A felkockázott csirkemellet rádobom és megpirítom. Ha a hús megpuhult, rámorzsolom a leveskockákat, ráöntöm a citrom kifacsart levét, az apróra vágott fokhagymát, sózom, borsozom – csak módjával, mert a gyömbérnek alapvetően elég erős az íze, és még ott van a leveskocka is, ami szintén sós -, és hagyom még egyet rottyanni. Közben kikeverem a tejfölt a liszttel és körülbelü 1 deci vízzel, és ráöntöm a húsra. Még egyszer összeforralom, és kész.
Töltike szőlőlevélben
Hozzávalók:
• 10-15 db szőlőlevél
• 1 kg darált sertéslapocka
• 1 bögre (kb. 2 dl) rizs
• 3 dl tejföl
• húslé vagy leveskocka
• liszt
• olaj
• só
• bors
• kevés citromlé
Elkészítés: A szőlőleveleket megmosom, lobogó vízben leforrázom. A rizst enyhén sós vízben megfőzöm, leszűröm, hideg vízzel leöblítem, s ha kihűlt, hozzákeverem a darált húshoz. A tölteléket sózom, borsozom (az utóbbit ne sajnáljuk). A megkevert masszával megtöltöm a leforrázott szőlőleveleket. Lábasba teszem, felöntöm húslével – vagy hideg vízzel, s majd főzés közben tegyünk bele húsleveskockát. Gyenge rántást készítek (kevés olaj és liszt) rá. Amikor majdnem elkészült, egy evőkanál citromlét öntök rá. A tejfölt egy kevés liszttel elkeverem csomómentesre, s ráöntöm a már megfőtt gombócokra. Ha egyet-kettőt rottyant, tálalom.
Erdélyi rakottas
Hozzávalók:
• 6 szelet sertéscomb
• 25 dkg szeletelt bacon
• 6 fej hagyma
• 70 dkg gomba
• só
• bors
• majoranna
Elkészítés: Az ételt kuktában szoktam főzni. Az edény alját befedem szalonnával. Erre fektetek 3 szelet sertéscombot úgy, hogy ne fedjék egymást. A húst sózom, borsozom, és jó sok majorannát teszek rá. Erre jön egy réteg szeletekre vágott gomba, annyi, hogy befedje teljesen a húst. Erre jön a karikára vágott hagyma, szintén fedje be a gombát. Megint hús, só, bors, majoranna, gomba, hagyma. A tetejét befedem a maradék szalonnával. Ráteszem a kukta tetejét, és 5 perc nagyláng, 10 perc kisláng után megint nagylángon megvárom, míg sistereg, aztán 25 percig kislángon főzöm. Semmi lé nem kell alá!!Ezután kinyitom a kuktát, és kislángon elfőzöm azt a levet, amit a hús-gomba-hagyma enged. Nagyon jól összeérnek az ízek ezalatt.
Póréval töltött karaj baconbe tekerve
Hozzávalók:
• 12 szelet kicsontozott karaj
• 3 szál póréhagyma
• 50 dkg szeletelt bacon
• őrölt feketebors
• sok mustár
• só
• 10 dkg zsír
• fogpiszkáló
Elkészítés: A karajt nagyon vékonyra kiklopfolom, besózom. A szeleteket egyenként fűszerezem és töltöm, vagyis mustárral megkenem, borssal meszórom, és akkora hagymát vágok, amekkora a hússzelet, majd felgöngyölöm, baconnel áttekerem, és fogpiszkálóval megtűzöm, hogy ne göngyölödjön ki. Szorosan tepsibe rakom. 2 dl vizet aláöntök, és 10 dkg zsírt teszek rá. Fóliával lefedem, és kis lángon puhára párolom a sütőben. Ha megpuhult, leveszem a fóliát, és pirosra sütöm.
Gesztenyegolyó
Hozzávalók:
Elkészítés: A gesztenyét megsütjük és áttörjük. A porcukorral és kevés langyos vízzel összekeverjük, hogy gyúrható masszát kapjunk. Golyókat formálunk, közepébe meggyet teszünk, és beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. A masszából formával bármilyen figurát szúrhatunk ki, amelyeket tortadarával vagy színes cukorral is díszíthetünk. Ha nem akarunk bajlódni a gesztenyével, akkor használhatunk fagyasztott gesztenyemasszát, amit azonban felengedés után nem tehetünk el túl sokáig.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.