Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Alapételek

Amiből nem lehet eleget készíteni: főtt spárga, fűszeres házi majonézzel

spárga
Ha fehér spárga, akkor szinte biztos, hogy legalább egyszer hollandi mártást csinálunk hozzá, de olyakor előfordul, hogy nincs kedvünk gőz fölött öntögetni az olvasztott vajat a tojáshoz, azon izgulva közben, hogy túlfőzzük. Nos, ha nem akarunk a hollandival vesződni, a spárgát akkor is fel tudjuk öltöztetni, akár egy szexi, fűszeres házi majonézzel.

A házi majonéz ugyanúgy tojásalapú mártás, mint a hollandi, azonban nem igényel hőkezelést. S, hogy miért bajlódjunk vele, amikor majonézt a legutolsó kisboltban is árulnak? Nos azért, mert az íze összehasonlíthatatlanul finomabb! A majonézt össze tudjuk dobni pikk-pakk, és főzni egyáltalán nem kell.

Amire azonban fontos ügyelnünk, hogy nyers tojás van benne, így igyekezzünk a készítés napján, de legkésőbb másnap elfogyasztani. Mindig friss tojással dolgozzunk! Bár az olívaolaj egyébként majdnem mindenhez megy, a majonézben túl karakteres, kesernyés lehet az íze, így érdemesebb semleges ízű olajat választani az ételhez, amihez legfeljebb minimális olíva olajat adagoljunk, az íz kedvéért.

Hozzávalók (4 fő részére):

  • 1 csomag fehér spárga, (kb. 500g)
  • 1 tk citromlé
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • A fűszeres majonézhez
  • 1 db tojássárgája
  • 2 tk dijoni mustár
  • 6 ek olaj (ebből maximum 2 legyen olíva!)
  • 2 ek citromlé
  • 1 tk provanszi fűszerkeverék
  • só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:

1. Hámozzuk meg a spárgát felülről lefele haladva úgy, hogy a felső, rügyes rész kimarad. Vágjuk le az alsó, fás 1-5 cm-es részt. Mossuk meg alaposan.

2. Egy spárgafőző edénybe tegyünk annyi vizet, hogy a spárga felső ötöde kilógjon belőle. Forraljuk fel, adjuk hozzá a sót, a cukrot és a citromlevet.

3. Főzzük letakarva, alacsony lángon a spárgasípokat, míg meg nem puhulnak. Ez spárgától függően 7-20 perc lehet. Időnként szúrjunk finoman a zöldség oldalába hegyes késsel, így tudjuk ellenőrizni, épp hol tart a főzési folyamat.

4. Közben készítsük el a majonézt. Tegyük egy tálba a szobahőmérsékletű tojás sárgáját. Adjuk hozzá a mustárt, citromlevet, kevés sót és borsot.

5. Keverjük össze, majd folyamatos kevergetés mellett, először cseppenként, majd kissé bátrabban adagolva, lassan adjuk hozzá az olajat.

6. Amikor a majonéz már szép fényes, krémes és kemény állagú, adjuk hozzá a fűszereket is. Kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsünk utána.

7. Ha a spárga megfőtt, vegyük ki a vízből és csöpögtessük le. Tálaljuk még melegen, a fűszeres majonézzel.

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.