Holstein szelet recept
Holstein szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mákos guba  recept
Mákos guba
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Desszert

Krémes almás sütemény: szaftos tésztában az ősz legkedveltebb gyümölcse

Ha egy igazán finom és egyszerű desszertre vágysz, ne keress tovább: a krémes almás sütemény pont ilyen! Ezt a sütit az alma frissessége mellett a tetején lévő krémsajt teszi különlegessé: hidd el, minden falat igazi élvezet!

Az almás kevert sütemények tésztája soha nem száraz, mert az alma lédús gyümölcs, amelyből a nedvesség sütés közben felszabadul, és beivódik a tésztába. Minél lédúsabb az alma, annál több folyadékot enged ki sütés közben. A sütemény zsiradék- és cukortartalma szintén fontos tényező: a megfelelő arányban hozzáadott olaj, vaj vagy cukor fokozza a tészta nedvességtartalmát, amit az alma tovább erősít. Az alábbi recept tökéletes választás, hiszen a tetején lévő diós sajtkrémtől ez az egyszerű süti még fantasztikusabb lesz!

Krémes almás sütemény
Krémes almás sütemény / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Előkészítés: 30 perc
  • Sütés: 40 perc
  • 1 adag: kb. 320 kcal 

Hozzávalók: 

Az alaphoz: 

  • 4 db tojás 
  • 15 dkg cukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 10 dkg vaj 
  • 25 dkg liszt 
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj 
  • fél csomag sütőpor 
  • 1 csipet só 
  • 1 csésze dió/mandula/mogyoró   
  • 4 db nagy alma  

A tetejére: 

  • 10 dkg puha vaj 
  • 20 dkg krémsajt 
  • 5 dkg porcukor 
  • 5 dkg darált dió 
  • fél csésze durvára vágott dióféle 

Elkészítése:

  1. Habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk az olvasztott, langyos vajat.
  2. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a fahéjjal, a sütőporral és a sóval. 
  3. A fehérjékből habot verünk. 
  4. Végül a sárgájás keveréket összekeverjük a száraz hozzávalókkal, és óvatosan beledolgozzuk a fehérjehabot is. 
  5. Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, kivágjuk a csutkát, a negyedeket keresztben vékony kis szeletekre vágjuk, majd beleforgatjuk a nyers tésztába a durvára vágott diófélével együtt.
  6. Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelünk, belekanalazzuk a masszát, elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és legalább fél óráig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe, akkor jó, ha szárazon húzzuk ki a beleszúrt fogpiszkálót. Ha kész, kivesszük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni (az a legszerencsésebb, ha átemeljük papírostól egy sütőrácsra). 
  7. Elkészítjük a krémet a tetejére. Elektromos habverővel maximális fokozaton tíz percig verjük a puha vajat a krémsajttal és a porcukorral, hogy jó könnyű, habos legyen. A legvégén beleforgatjuk a darált diót is. Ezt kenjük rá a hideg tészta tetejére, végül megszórjuk durvára vágott diófélékkel. 

 

(Recept és fotó: Vidék íze magazin)

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (1)

LegfrissebbTörlés
A

astralbody

2024. 09. 29. | 15:52 • Szerkesztve
Sajnos ebből nem az lesz, amire a költő gondolt. A receptben leírtak szerint a felhabosított tojássárgája a sütés végeztével is még az asztalon fog várni a sorsára. De persze beleöntöm a lisztbe, mert nyilván, akkor az kőkemény tészta lesz, amibe bele kéne forgatnom a felvert tojásfehérjét úgy, hogy az közben ne törjön össze. És nem ez az egyetlen hiba a receptben. Az értő írásra ugyanúgy oda kellene figyelni, mint az értő olvasásra annak, aki a receptet elkészíti. El kell tudni képzelni, hogy olvasáskor annak a szerencsétlennek is ugyanaz érthető-e a szövegből, amit én az elkészítésről elképzelek. Hogy a szerencsétlennek ne menjen rá a fél délutánja meg az idegzete, mire felhúzza olyanra a tésztát, hogy az ehető legyen - a sütemény áráról nem is beszélve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.