Ha egy igazán finom és egyszerű desszertre vágysz, ne keress tovább: a krémes almás sütemény pont ilyen! Ezt a sütit az alma frissessége mellett a tetején lévő sajtkrém teszi különlegessé: hidd el, minden falat igazi élvezet!
Az almás kevert sütemények tésztája soha nem száraz, mert az alma lédús gyümölcs, amelyből a nedvesség sütés közben felszabadul, és beivódik a tésztába. Minél lédúsabb az alma, annál több folyadékot enged ki sütés közben. A sütemény zsiradék- és cukortartalma szintén fontos tényező: a megfelelő arányban hozzáadott olaj, vaj vagy cukor fokozza a tészta nedvességtartalmát, amit az alma tovább erősít. Az alábbi recept tökéletes választás, hiszen a tetején lévő diós sajtkrémtől ez az egyszerű süti még fantasztikusabb lesz!
Előkészítés: 30 perc
Sütés: 40 perc
1 adag: 320 kcal
Hozzávalók:
Az alaphoz:
4 tojás
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj, olvasztva
25 dkg liszt
1 kávéskanál őrölt fahéj
fél csomag sütőpor
1 csipet só
1 csésze dió/mandula/mogyoró keverék
4 nagy alma
A tetejére:
10 dkg puha vaj
20 dkg sajtkrém
5 dkg porcukor
5 dkg darált dió
fél csésze durvára vágott dióféle
Elkészítése:
Habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk az olvasztott, langyos vajat.
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a fahéjjal, a sóval és a sütőporral. A fehérjékből habot verünk. Végül mindezt összedolgozzuk óvatosan, hogy ne törjük meg a habot.
Az almát meghámozzuk, negyedeljük, kivágjuk a csutkát, a negyedeket keresztben vékony kis szeletekre vágjuk, majd beleforgatjuk a nyers tésztába a durvára vágott diófélével együtt.
Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelünk, belekanalazzuk a masszát, elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és legalább fél óráig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe, akkor jó, ha szárazon húzzuk ki a beleszúrt fogpiszkálót. Ha kész, kivesszük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni (az a legszerencsésebb, ha átemeljük papírostul egy sütőrácsra).
Elkészítjük a krémet a tetejére, elektromos habverővel maximális fokozaton tíz percig verjük a puha vajat a sajtkrémmel és a porcukorral, hogy jó könnyű, habos legyen. A legvégén beleforgatjuk a darált diót is. Ezt kenjük rá a hideg tészta tetejére, végül megszórjuk durvára vágott diófélékkel.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.