Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Nagyapáink, annak idején még jóízűen falatoztak a füstölt szalonnából, ami mellől természetesen nem hiányozhatott a vöröshagyma és a friss, puha kenyér sem. Az évtizedek alatt azonban nagyot változott a világ, sokan vannak, akik egyáltalán nem esznek szalonnát, mert egészségtelennek tartják, de olyanok is szép számmal akadnak, akik ennek az ellenkezőjét állítják. Vajon melyik tábornak van igaza?

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a szalonna magas zsírtartalommal rendelkezik, és sokan pont ezért tartják egészségesnek. A szalonnában lévő omega-6 zsírsavak ugyanis hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. 

Egészséges a szalonna fogyasztás?
Akkor nem egészségtelen a szalonna, ha mértékkel fogyasztjuk
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Több kutatás megerősíti, hogy a szalonna zsírja sokkal jobb a főzéshez, mit a növényi olajok. De az is mellette szól, hogy nincsenek benne hozzáadott mesterséges adalékok, ételízesítők vagy színezékek. Ha szalonnát eszünk, akkor pontosan tudjuk, hogy mi kerül a tányérunkra. 

Egészségtelen hatásai is vannak

Sokan amiatt sorolják a szalonnát az egészségtelen ételek közé, mert a zsír- és a sótartalma egyaránt magas. A szakemberek szerint a telített zsírsavak felelősek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért, a túl sok só pedig nemcsak a vérnyomást emeli meg, hanem az ízületekre és a vesére sincs jó hatással. Emellett a WHO szerint a feldolgozott húsok, különösen azok, amelyek füstöléssel, sózással, szárítással, tartósítással készülnek, növelhetik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát - írja a Ripost.

Recept
Egyszerű
Abált szalonna
120 perc
5 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Együk, vagy ne együk?

Akkor most mit tegyük? Egyáltalán ne együnk szalonnát? Természetesen nem az a megoldás, hogy teljesen kiiktatjuk az étrendünkből, hanem az, hogy mértékkel fogyasztjuk. Még jobb, ha különféle zöldségeket is eszünk mellé, például úgy, mint azt nagyapáink tették, vöröshagymával készítjük a katonákat. De persze paprikával, paradicsommal, uborkával vagy retekkel is nagyon finom a mértékletes szalonna lakoma. 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.