Fröccsöt fehér és rosé borból szokás készíteni, de ritkán készítünk vörösborból is. A hígításhoz leginkább szódát használunk, sokan esküsznek rá, mint a klasszikus és igazi fröccs alapanyagára, de szénsavas ásványvízzel is keverik gyakran a bort.
A keverési arányokról összeállítottunk egy kis szótárt. Vigyázat, mire a végére érünk, nem fogunk tudni beszélni.
Kisfröccs: 1 dl bor - 1 dl szóda (rövidlépés, fütty)
Nagyfröccs: 2 dl bor - 1 dl szóda (hajtás, húzás)
Hosszúlépés: 1 dl bor - 2 dl szóda (fordított)
Házmester: 3 dl bor - 2 dl szóda (versa)
(Vice)házmester: 2 dl bor - 3 dl szóda
Háziúr: 4 dl bor - 1 dl szóda (Csongrádban bivalycsók)
Albérlő: 1 dl bor - 4 dl szóda (lakó fröccs)
Magyar - Angol: 6 dl bor - 3 dl szóda
Távolugrás: 1 dl bor - 9 dl szóda (sóher fröccs)
Polgármester: 6 dl bor - 4 dl szóda
Krúdy-fröccs: 9 dl bor - 1 dl szóda (megviccelt bor)
Vannak érdekes fröccsök, melyeknek semmi közük a borhoz. Ezek a vadászok (vörösboros kóla), a Tisza fröccs (vörösbor pezsgővel), a matróz fröccs (sör és rum) és a postás fröccs (duplakávé rummal).
A legviccesebb talán a Krúdy által is említett a színészfröccs, mely csapvíz szódával, ráadásul langyosan. Ha már a színészetnél tartunk, a Portugálban Jucika, alias Szirtes Ági mondata mára fogalom: Ha már itt vagyok, adjon egy fröcsit, Lajoska! :)
Bloggereink is írtak a fröccsről >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.