Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Minestrone recept
Minestrone
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egészséges

Ayran, a török joghurt: frissítő, emésztést segítő ital, amit otthon te is elkészíthetsz

Ayran, vagyis a török joghurt, egy olyan nemzeti ital, amelyet jól ismerhetünk az idehaza is népszerű török sorozatokból. Remek ízű és hihetetlenül egészséges, a nyári melegben kiváltképp frissítő ital, amit otthon is könnyen le lehet készíteni.

Az ayran az egyike azon szavaknak, melyeket jól ismerhetnek a török sorozatok rajongói, hiszen a népszerű szériák sztárjai rendszeresen fogyasztják a habzó, fehér italt, és eszik a böreket, a simitet és csipegetik az édes lokumot.

Az ayran egy sós, joghurtital, a törökök egyik jellegzetes, hűsítő finomsága /Fotó: Shutterstock
Az ayran egy sós, joghurtital, a törökök egyik jellegzetes, hűsítő finomsága /Fotó: Shutterstock

A török sorozatok hatására Európa egyre több országában megjelent a boltok polcain, pontosabban a tejhűtőkben az ayran, melyet könnyen, akár mi magunk is elkészíthetünk. Az ayran, vagyis a törökök nemzeti itala ugyanis mindössze három összetevőből készül. Hihetetlenül frissítő és egészséges, de ami a legfontosabb, jó hatással van az emésztésre!

Mi az ayran?

Az ayran egy török joghurtital, ami ahogy a neve is elárulja, joghurtból készül. A zsíros joghurtot hideg vízzel (esetleg jégkockával) és sóval habosra keverik és pohárba töltve fogyasztják. Kínálják csak úgy, hűsítő vagy szomjoltó italként a nagy nyári melegben, de egyes éttermekben picike pohárba öntve aperitifként kerül az asztalra. A joghurt a benne lévő probiotikumoknak köszönhetően támogatja a bélflórát, az emésztést.

Miért érdemes ayrant inni?

Nagyobb fizikai megterhelés (például sportolás) után sokszor érezhettük, hogy pusztán a víz nem képes csillapítani a szomjúságot, és nem véletlen, hogy a különböző versenyek során izotóniás italokat kínálnak, hogy a futók pótolni tudják a kiizzadt sót, ásványi anyagokat.

Az ayrant sok helyen aperitifként kínálják, ugyanis jó hatással van az emésztésre /Fotó: Shutterstock
Az ayrant sok helyen aperitifként kínálják, ugyanis jó hatással van az emésztésre /Fotó: Shutterstock

Az ayran tökéletes választás nagy melegben vagy sportolás után, ugyanis a hideg vízzel habosra kevert sós joghurt friss, hűsítő, mindemellett tápláló ital. A joghurtnak köszönhetően az ayranban található magas minőségű tejfehérje, kalcium, kálium és magnézium, valamint B6- és B12-vitamin is.

A joghurt emellett probiotikumban gazdag, ezek a baktériumok pedig jótékony hatással vannak a bélrendszerre. Ezért kínálják egyes éttermekben a fűszeres, nehéz ételek előtt emésztést segítő italként – olvasható a breezykitchen cikkében.

Az ayran elektrolitokat is tartalmaz, ezek pedig szükségesek a szervezet egészséges működése szempontjából. Ha hiány lép fel belőlük, akkor izomgörcsöt, fáradtságot tapasztalhatunk.

Hogyan készül az ayran?

Az ayrant otthon villámgyorsan elkészíthetjük, sőt ízlésünk szerint változtathatjuk, hogy mennyire legyen krémes, sűrű, vagy éppen híg, valamint a sósságát is mi szabályozhatjuk! A házi ayran hűtőben egy-két napig eláll, de érdemes csak egy-két pohárral készíteni belőle, amit rögtön el is fogyasztunk.

Íme egy remek és pofonegyszerű ayranrecept >>>

Ayran, a török joghurtital /Fotó: Shutterstock
Ayran, a török joghurtital /Fotó: Shutterstock

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.