Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A kapor a magyar konyha megkerülhetetlen fűszere, amely főleg a nyári, szezonális fogásokban jut érvényre, de sokféle ételünkbe használjuk. Kapor nélkül elképzelhetetlen a tökfőzelék, a lucskos káposzta, a kovászos uborka, a kapros-túrós okozta függőségben is fontos szerepe van a kapornak és a kaporral készített lecsó is igazán megnyerő étel.
Kapor és a múlt

A kapor sokfelé őshonos. Megtalálható Dél-Oroszországban, Nyugat-Afrikában és a mediterrán térségben is. S nem csak hogy sokfelé fellelhető, hanem igen régóta rendelkezésre áll, feltételezések szerint már 5000 évvel ezelőtt is készültek kapros fogások, illetve a kapor gyógyító erejével kúráltak különféle betegségeket.

A kaprot már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták. Főleg nyugtató gyógyszerként és afrodiziákumként tekintettek rá, de afféle boszorkányűző képességet is tulajdonítottak neki, ami a későbbiekben is visszatérő eleme volt a kapor-kultúrának. Még a középkorban is divat volt a házak bejárata fölé vagy a csecsemők bölcsője mellé kaprot tenni, hogy távol tartsa a boszorkákat és az ártó szellemeket. Azt is tudni vélték, hogy a kaporból és kapormagból főzött tea segítségével a boszorkányokat meg lehet fosztani a bűverejüktől. A középkori Angliában bevett szokás volt a biztonság kedvéért zacskóba varrt kapor-talizmánt hordani, sőt a Balti-államok területén a kaprot szerelmi bájitalokhoz is felhasználták.

Könnyen termeszthetünk kaprot erkélyen, ablakban, konyhakertben
Könnyen termeszthetünk kaprot erkélyen, ablakban, konyhakertben

A görögök ennél csak egy kicsit józanabbul ítélték meg a kaprot, náluk a gazdagság és a jószerencse jelképe volt ez a növény. Hippokratész azonban – az egyiptomiakhoz hasonlóan – felfedezte a kapor gyógyító erejét, és többek között szájvizet készített belőle.

Rómában a háborús hősök számára nem csak babérból fontak koszorút, hanem alkalom adtán kaporból is, a növény gyógyító szerepével is tisztában voltak: a különféle égési sérülések gyorsabb, jobb gyógyulását elősegítendő égetett kapormagot használtak. Sőt a gladiátorokkal is előszeretettel etetettek kaprot, hogy rendben tartsák az emésztésüket, valamint erőssé és mozgékonnyá váljanak.

Friss, üde ízt ad a kapor a semlegesebb ízű ételeinknek is
Friss, üde ízt ad a kapor a semlegesebb ízű ételeinknek is

A kapor megjelent a Bibliában is, majd a különféle gyógynövényes könyvekben kapott szerepet, de a XVII. században már fűszerként is találkozunk vele egy angol szakácskönyvben. Nem meglepő módon a kapor a savanyúságok fűszerezése kapcsán jelenik meg itt.

A kapor a - Nagy Károly által megrendelt, közel 120 fejezetes - Capitulare de Villis-ben is megjelenik, a gyógynövények sorában, sőt maga Nagy Károly is előszeretettel alkalmazta a kaprot a különféle banketteken, mint a csuklás biztos ellenszerét.

Kapor, a sokoldalú gyógynövény

Kaporral azonban nem csak védekeztek az ártó szellemek ellen és ízesítették az ételüket, hanem a növény illóolajának felhasználásával elcsitították a csecsemőket vagy épp ébren tartották – pl. a mise alatt – a kisebb-nagyobb gyerekeket. A kapor illóolaja ugyanis kis mértékben serkenti a szervezetet, nagyobb mennyiség esetén viszont altató hatással bír, sőt a csecsemők számára ideális szélhajtó, mivel kíméletesen szünteti meg a puffadást.
A kaporban lévő illóolajak megakadályozzák a baktériumok elszaporodását, a kapor alkalmas a sebek fertőtlenítésére, erős antioxidáns hatásának köszönhetően védi a szervezetet, csökkenti a bélben történő gázképződést, enyhíti a hányingert, segíti az emésztést, jótékony hatással van a rossz leheletre, megoldást kínál a csuklásra, finoman vízhajtó és húgyúti fertőzések esetén is enyhít a tüneteken. A kapormagot annak idején még kolera ellen is bevetették.

A kapormag gyógynövényként, de fűszerként is használható
A kapormag gyógynövényként, de fűszerként is használható

A kaporban található kalcium, kálium, mangán, vas, foszfor, cink és magnézium, továbbá viszonylag maga C-vitamin tartalommal bír, de emellett tartalmaz még A-vitamint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint is.

Kapor a konyhában

Kapor vásárlásánál igyekezzünk friss fűszernövényt venni. A frissen vásárolt kaprot a felhasználás időpontjától függően – hogy megőrizze frissességét – beleállíthatjuk egy pohárnyi vízbe, illetve papírtörlőbe lazán beleforgatva betehetjük a hűtőszekrénybe is.

A kapros-túrós pite szinte fogalom, a kapor nagyon jól illik az édes túróhoz is
A kapros-túrós pite szinte fogalom, a kapor nagyon jól illik az édes túróhoz is

Ha nincs lehetőségünk friss kaprot venni, akkor választhatunk szárított vagy fagyasztott kaprot is, sőt mi magunk is tehetünk el télire a fagyasztóba kaporkockákat. Ehhez semmi másra nincs szükségünk, csak egy jégkocka készítőre, nagyobb adag friss kaporra és egy kevés vízre. Az összevágott kaprot beleszórjuk a jégkockakészítő mélyedéseibe, majd vizet töltünk rá, és a mélyhűtőbe téve kifagyasztjuk. Az így kapott intenzív ízű fűszerkockát aztán már csak hozzá kell adni az adott ételhez.

Ha szárított kaprot tartunk otthon, akkor azt minden esetben jól záródó edényben, hűvös, fénytől védett helyen tároljuk, hogy minél jobban megőrizze az aromáját.

Az erős ízű fűszernövényt évszázadok óta használják, hogy fokozza a zöldségek, húsok, mártások és a tenger gyümölcseinek ízét. A kapor nagyon jó fűszere a legtöbb halnak, kifejezetten kellemes társa a csirkehúsnak, báránynak és a borjúnak, a zöldségek esetében többek között az uborka, a zöldbab, a cékla, káposzta, karfiol, sárgarépa, póréhagyma, krumpli és paradicsom méltó társa.

Hallal is fantasztikusan harmonizál a kapor
Hallal is fantasztikusan harmonizál a kapor

A különféle mártások, levesek, raguk mellett a kapor a savanyított fogásoknak is igazi partnere, nem csak ízét adja a különféle savanyúságokhoz, hanem gátolja a baktériumok szaporodását, ezért is hasznos felhasználni a mindenfajta házi savanyúságokhoz.

Kaporral nagyon finom mártásokat készíthetünk, amelynek alapja lehet paradicsom, majonéz, krémsajt vagy épp tejföl. Ezeket a mártásokat felhasználhatjuk húsokhoz, zöldségekhez, különféle snackekhez, de salátaöntetként is megállják a helyüket. A kapros salátaöntetekhez nyugodtan adjunk egy kevés jó minőségű ecetet.

A különféle cukkinis és tökös fogások sem nélkülözhetik a kaprot. Egy cukkinis tócsnihoz szinte kötezően jár a kapros tejföl, a tökfőzelék pedig elképzelehetet kapor nélkül.

A káposztafélékhez is jól illik a kapor. A nyári lucskos káposzta vagy a tartalmasabb, téliesebb töltött káposzta is kaprosan az igazi.

A káposztafélékhez is jól illik a kapor, érdemes kipróbálni karfiollal is!
A káposztafélékhez is jól illik a kapor, érdemes kipróbálni karfiollal is!

A legegyszerűbb és nagyon finom megoldás, ha a vékonyra gyalult és kinyomkodott uborkát némi joghurttal elkeverjük, finoman sózzuk, majd sok, frissen vágott kaporral megszórjuk. Magában is kitűnő, de főételek mellé vagy akár szendvicskrémként is kiváló, ha hígabban készítjük, máris készen van a hideg uborkaleves. Ugyancsak jó megoldás, ha a bevált tojássalátát, a tojáskrémet kaporral ízesítjük. A kicsit fullasztó krémen sokat lazít a rendkívül kellemes, nagyon zöld íz.

Frissen vágott kaporral szinte bármilyen halat, tengeri herkentyűt megszórhatunk, nagyon kellemes ízkombinációt alkotnak.

Az uborkasaláta szinte elképzelhetetlen kapor nélkül
Az uborkasaláta szinte elképzelhetetlen kapor nélkül
Kaporleves

Hozzávalók:
5 dkg vaj
3 csokor friss kapor
3/4 liter húsleves
25 dkg tejföl
2 evőkanál finomliszt
cseppnyi almaecet

Elkészítés: A kaprot alaposan megmosom, majd felaprítom. Egy lábasban megolvasztom a vajat, majd a kaprot megfuttatom. Húslevessel felöntöm. Egy tálba kimérem a tejfölt, hozzáadom a lisztet, és egy villával csomómentes habarást készítek. Ezt levessel lazítom, majd a lábasba öntöm. A levest picit sózom, és egy leheletnyi ecettel savanyítom. Pirított zsemlekockával tálalom.

A zsenge kaporlevél apróra vágva nagyszerűen illik tejfölhöz, joghurthoz
A zsenge kaporlevél apróra vágva nagyszerűen illik tejfölhöz, joghurthoz
Kapros-tejfölös lecsó

Hozzávalók:
1,5 kg fonnyadt édes paprika
5 nagyobb paradicsom
3 dl tejföl
1 csokor kapor

10 dkg zsírszalonna
2 fej vöröshagyma

Elkészítés: A szalonnát apró kockákra vágom, majd egy nagyobb edénybe teszem, és a zsírját kisütöm. Amíg készül a szalonna, addig vékony félholdakra vágom a hagymát, és a paprikákat is csumázom, felkarikázom.
Ha már jó ropogós a szalonna, akkor hozzáadom a hagymát, majd kis idővel később a paprikát, és kb. 1 dl vízzel felöntve fedő alatt párolom. Amikor már összeesett a paprika, hozzáadom a paradicsomot.
Végezetül sózom, tejföllel elkeverem, és a finomra vágott friss kaprot hozzákeverem.
Nokedlivel tálalom.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.