Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Igen, mi is furcsállottuk, sosem hallottunk róla, és éppen ezért kipróbáltuk. Hát... ez valami fantasztikusan finom étel, gyorsan és sokféle módon elkészíthető! Lássuk csak, mi is a quinoa!

A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, az inkák a Magok Anyjának tartották. Peruban és Bolíviában termesztik elsősorban, főleg a sziklásabb, szikesebb vidékeken. 180 centisre is megnő, levelei spenótra emlékeztetnek, a magokat a szár csúcsán hozza ez a számunkra - még - ismeretlen növény. Magja kicsi, elefántcsont-színű, és a köleshez hasonló méretű gyöngyszemecske.



Magas tápértékű, dús fehérjeforrás (14%), rostban gazdag, valamint található benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Nem tartalmaz glutént, ezért könnyen emészthető.



Gyorsan megfőzhető, kellemesen semleges ízének és állagának köszönhetően készíthetjük köretnek, kásának, főeételnek vagy desszertnek is. Elkészíthetünk belőle mindent, amit rizsből vagy kölesből készítenénk. Csak a változatosság és az újítás kedvéért! :-)



Nálunk bioboltban kapható. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom!



És jöjjön néhány recept!


Rokfortos quinoa

Hozzávalók 4 személyre:


1,5 pohár quinoa


2 evőkanál rokfort


2,5 dl tejszín


egy maroknyi dióbél


Elkészítése: Öblítsük le a quinoát, és tegyük fel főni 3 pohár hideg vízzel. Amikor elfőtt a víz, fedjük le, és 5 percig hagyjuk a saját gőzében. Közben a rokfortot keverjük el a tejszínnel, verjük fel, majd forgassuk össze a quinoával. Tetejére szórjuk a dióbelet. Köretként vagy előételként kínáljuk.




Répás quinoa

Hozzávalók 4 személynek:


20 dkg quinoa


5-6 közepes sárgarépa


1 fej hagyma


kakukkfű


petrezselyem


pici olívaolaj



Elkészítése: Tisztítsuk meg a répát, és reszeljük le. A hagymát vágjuk vékony karikákra. Kevés vízben kezdjük el párolni a hagymát, majd amior kezd áttetszővé válni, adjuk hozzá a sárgarépát, a leöblített quinoát és a kakukkfüvet. Keverjük össze, majd öntsük fel 4 dl meleg vízzel. Takatjuk le, és pároljuk 10-15 percig. A legvégén sózzuk. Petrezselyemmel megszórjuk, és néhány csepp olívaolajat öntünk rá. Tökéletes köret halakhoz, húshoz.




Zöldséggel rakott quinoa

Hozzávalók 4 személyre:


2 dkg quinoa


2 hagyma


2 cukkini


1 padlizsán


4 paradicsom


kakukkfű


oregano


reszelt sajt


Elkészítése: Öblítsük le a quinoát, reszeljük le a hagymát, majd lassú tűzön, 4 dl vízzel főzzük meg. Eközben egy kevés olívaolajon forgassuk meg a felkockázott zöldségeket, sózzuk meg, és pároljuk puhára. Egy tűzálló tálba rétegezzük alulra a quinoát, majd a zöldságeket, szórjuk meg a zöldfűszerekkel, a tetejét borítsuk reszelt sajttal. Sütőben süssük még fél órát, hogy az ízek összeérjenek, és a sajt megpiruljon.




Fűszeres-almás quinoa

Hozzávalók 4 személyre:


15 dkg quinoa


2 alma


1 evőkanál mazsola


1 rúd vanília


1 kávéskanál fahéj


Elkészítése: Vágjuk hosszában ketté a vaníliát, kaparjuk ki a belsejét. Öntsük egy lábasba a quinoát, adjunk hozz 3 dl vizet, a megpucolt és felkockázott almát, a mazsolát, a fahéjat és a vaníliát. Fedjük le, majd lassú tűznél pároljuk 20 percig. Az alma és a mazsola kellemesen édessé teszi ezt a finom és egyszerű, ráadásul egészséges desszertet, tehát cukrozásra nincs szükség.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.