Búzaliszt
Két alapvető változatán, a rétes- és a sima- vagy finomliszten kívül jóval többféle létezik. Valamennyi malom gyárt fehér kenyérlisztet és félfehér kenyérlisztet szinte kizárólag sütőipari felhasználásra. Kapható viszont sok, a meghatározott minőségi szintnél magasabb kategóriába tartozó lisztféle is. Ezek általában a minőségre utaló fantázianévvel kerülnek forgalomba (pl. Extra búzaliszt). A gyártók igyekeznek a csomagoló anyagon elhelyezett felhasználási útmutatókkal segítséget adni ahhoz, mit érdemes belőlük készíteni.
Ezeknél egészségesebb a korparészeket is tartalmazó, s ezáltal magas rosttartalmú Graham-liszt. Fogyaszthatjuk például a sima lisztekhez keverve. Búzakorpával és búzacsírával is dúsíthatók a különböző töltelékek, húsgombócok, panírok...
Szójaliszt
Szójababból készül, krémszínű. Erősen mogyoró, illetve dióízű, ezért célszerű más lisztekkel keverni. Gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Magas tápértéke (magas fehérje- és zsírtartalom) miatt alkalmas lábadozó betegek étrendjének kialakításához. Töltelékekbe, húskrémekbe, édessüteményekbe ideális, de a hagyományos töltött káposztába, töltött paprikába is kiváló.
Zabliszt
Van teljes kiőrlésű változata is. A jellegzetes ízű zablisztből sűrű, nehéz sütemények készíthetők. Az északi országokban elterjedt, mivel arrafelé a hideget jobban tűrő zabot termesztik. Teasütemény, keksz készítésekor próbáld ki!
Hajdinaliszt
Gluténmentes. Sötét és világos változatban kapható. Az erős ízű hajdinalisztből készül a híres orosz lepény, a blini. Természetesen kenyér, száraztészta alapanyagául is szolgálhat, de hajdinakását is készíthetünk belőle.
Burgonyaliszt
A szárított burgonya lereszelésével nyert gluténmentes lisztet általában más lisztekkel keverik, ha sütésre használják. Konyhai segédanyagként nagyon jó leves- és szószsűrítő. Burgonyás kenyér sütéséhez is ezt használják.
Kukoricaliszt
Gluténmentes. Európa több országában fontos alapanyag, de a kínai konyha is gyakran dolgozik vele. Kiváló mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek dúsításához. Belőle készül két híres népi étel: a puliszka, a gánica vagy prósza. Édes süteményekhez is jól használható. Erősen sárga színe miatt gusztusos a belőle készített tészta.
Sárgaborsóliszt
Sárgaborsóból készült levesek, főzelékek sűrítőanyagaként gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Sárgaborsópuding is készülhet belőle, amely kitűnő előétel lehet a lisztérzékenyek étrendjében.
Rizsliszt
Barna és fehér rizsből is készülhet. Selymes textúrájú, gluténmentes. Ebből készül a híres rizstészta is, ami a kínai ételek gyakori alkotója. Sütéshez rendszerint más lisztekkel keverik. Nagyon jó porhanyós, omlós tésztákhoz. Galuska, palacsinta, krémleves is készülhet belőle. Édestésztákhoz is kitűnő, szószokat is sűríthetünk vele.
Tönkölybúzaliszt
Sokan a tönkölybúzát tartják az igazi öko- vagy biobúzának. A tönkölybúza lisztjéből készült termékek fehérjetartalma magasabb, mint a normál búzáéból készült liszteké. Tojás nélkül is különböző tésztaféleségek jó alapanyaga.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.