A legtöbb tea a nap bármely szakában fogyasztható, tetszőleges mennyiségben. A gyógyteák nagy részét azonban csak az előírt mennyiségben szabad fogyasztani, meghatározott időszakban és kúraszerűen.
A tea a nemzetek jelképe: a kínai, a japán, az orosz tea immáron fogalommá vált. Buddhista kínai szerzetesek vitték a teát a VI. században Japánba, ahol a teaszertartás (cha-no-yu, chado vagy sado) a Zen buddhizmushoz kötődik, és az elmélyülését szolgálja. A XIII. század közepére kialakult japán teaszertartáson felszolgált zöld portea az úgynevezett matcha.
Európa híres teázói az angolok. A szertartások közül legismertebb az ötórai tea szokása: az eredetileg a felső tízezer délutáni sziesztáját követő ceremónia szokását 1840-ben a bedfordi Anna hercegnő saját házában vezette be.
Magyarországon sajnos nincs igazi kultúrája a teának. Hazánkban is megtörtént, hogy a fogyasztóvédelem szennyező anyagokat tartalmazó, forgalomban lévő teakeverékekre bukkant. Tudni kell, hogy aki megfelelő helyen (gyógynövényboltokban vagy gyógyszertárakban) vásárol teafüvet, garantáltan tiszta termékhez jut! A sokféle ízű teából érdemes kikísérletezni a számunkra legélvezetesebb keveréket. Száríthatunk mi magunk is, de teafüvet vagy kész filteres teákat is vehetünk a szaküzletekben.
A nagy-britanniai TGI (Target Group Index – Célcsoport Index) hazánkban 1998 óta reprezentatív mintával dolgozik a 14-69 év közötti magyar lakosság körében nem, életkor és lakóhely szerint. 2003. évi felmérése szerint míg filteres teát a magyarok 89 százaléka, gyógyteát csak 28 százalék fogyaszt, de ez is jelentős a tízmillió fős országot tekintve. Intenzív gyógyteafogyasztó a lakosság 8, közepesen intenzív 5 százaléka, a többiek alkalmanként választják ezt a módot egészségügyi problémájuk kezelésére.
A tea segíti a szellemi tevékenységet, csökkenti az álmosságot és a fáradtságérzetet, fokozza a gyomorsav-elválasztást, hatásosan erősíti a bélflórát és a hajszálerek falát. Tágítja a vesék ereit, így megnő a vesén átfolyó vérmennyiség; a vérbőség hatására a vizelet mennyisége fokozódik.
Az italban találhatók illóolajok, ásványi anyagok (króm, kálium, kalcium, magnézium, cink, vas, réz, foszfor, nátrium, fluor, magnézium), vitaminok (C, B1, B2, B6, D, E, K, P), valamint karotinoidok.
A tea csersavtartalma azonban nem mondható túlzottan hasznosnak. Az italt ugyan testesebbé teszi, de akadályozza a vas felszívódását. Elkerülhetjük kioldódását, ha a teát nem ázatjuk sokáig a forró vízben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.