Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Minestrone recept
Minestrone
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sokszor enyhe betegségekre is túl erős gyógyszereket szedünk, bár a pirulák káros mellékhatásait régóta ismerjük. Kíméletesebb megoldás is van: a gyógynövényekből készített tea fogyasztásával nemcsak a kialakult betegség tüneteit enyhítjük, hanem a szervezet öngyógyító munkáját is segítjük, immunrendszerünket erősíthetjük.


A legtöbb tea a nap bármely szakában fogyasztható, tetszőleges mennyiségben. A gyógyteák nagy részét azonban csak az előírt mennyiségben szabad fogyasztani, meghatározott időszakban és kúraszerűen.


Emésztést javító 2 rész kamilla, 2 rész macskagyökér, 1 rész édeskömény, 1 rész libapimpó. Egy teáskanál teakeveréket áztassunk egy csésze vízben 8-10 órán keresztül, majd 2-3 percig forraljuk, és szűrjük le. Reggel és este igyunk belőle egy-egy csészényit. Ne fogyasszuk rendszeresen vagy hosszú ideig, mert könnyen hozzá lehet szokni! A keverék ötéves kortól gyermekeknek is ajánlható székrekedés esetén. Stresszoldó 2 rész komlóvirág, 2 rész macskagyökér, 1 rész mentalevél, 1 rész hibiszkuszvirág, 0,5 rész citromfű, 0,25 rész orbáncfű. Egy teáskanálnyi keveréket használjunk egy csésze forró vízhez, hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük le. Ízesítésére mézet, citromot, esetleg egy kis málnalevelet ajánlunk. Lefekvés előtt igyunk egy csészével. Vesetisztító Csalánvirág, nyírfalevél, fészekvirágzatú gyermekláncfű, egyenlő arányban. Egy púpozott teáskanálnyi keveréket forrázzuk le 2,5 dl vízzel, hagyjuk lefedve állni 10 percig, majd leszűrés után naponta két alkalommal fogyasszuk. A kúra háromhetes. Nőgyógyászati problémákra Körömvirág, kamilla, cickafarkfű, citromfű, egyenlő arányban. Egy púpos teáskanálnyi keveréket forrázunk le egy csésze vízzel, hagyjuk 15 percig állni, majd szűrjük le. Három héten át, naponta két alkalommal, melegen, étkezés előtt fogyasszuk. Ez a teakeverék javítja a petefészek működését, petefészek-gyulladás és klimaxos problémák esetén különösen sokat segít. A tejelválasztást serkentő 3 rész vasfű, 2 rész őrölt édeskömény, 2 rész ánizs, 2 rész kapor, 2 rész görögszéna, 1 rész kömény. A keverékből egy teáskanálnyit öntsünk le egy csésze forró vízzel, és kihűlés után szűrjük le. Ízesíthetjük citrommal, mézzel. Naponta 3-5 csészével ajánljuk! Fogyasztó Bodzavirág, kökényvirág, zsálya, zsurló, rebarbaragyökér, egyenlő arányban. A főzetből 2 dl-t igyunk étkezések előtt!

Hagyomány

A tea a nemzetek jelképe: a kínai, a japán, az orosz tea immáron fogalommá vált. Buddhista kínai szerzetesek vitték a teát a VI. században Japánba, ahol a teaszertartás (cha-no-yu, chado vagy sado) a Zen buddhizmushoz kötődik, és az elmélyülését szolgálja. A XIII. század közepére kialakult japán teaszertartáson felszolgált zöld portea az úgynevezett matcha.

Európa híres teázói az angolok. A szertartások közül legismertebb az ötórai tea szokása: az eredetileg a felső tízezer délutáni sziesztáját követő ceremónia szokását 1840-ben a bedfordi Anna hercegnő saját házában vezette be.

Magyarországon sajnos nincs igazi kultúrája a teának. Hazánkban is megtörtént, hogy a fogyasztóvédelem szennyező anyagokat tartalmazó, forgalomban lévő teakeverékekre bukkant. Tudni kell, hogy aki megfelelő helyen (gyógynövényboltokban vagy gyógyszertárakban) vásárol teafüvet, garantáltan tiszta termékhez jut! A sokféle ízű teából érdemes kikísérletezni a számunkra legélvezetesebb keveréket. Száríthatunk mi magunk is, de teafüvet vagy kész filteres teákat is vehetünk a szaküzletekben.

A nagy-britanniai TGI (Target Group Index – Célcsoport Index) hazánkban 1998 óta reprezentatív mintával dolgozik a 14-69 év közötti magyar lakosság körében nem, életkor és lakóhely szerint. 2003. évi felmérése szerint míg filteres teát a magyarok 89 százaléka, gyógyteát csak 28 százalék fogyaszt, de ez is jelentős a tízmillió fős országot tekintve. Intenzív gyógyteafogyasztó a lakosság 8, közepesen intenzív 5 százaléka, a többiek alkalmanként választják ezt a módot egészségügyi problémájuk kezelésére.

A szárított növény felső hajtásaiból (levél, virág) egy kiskanálnyi mennyiséget 2,5 dl vízzel forrázzunk le, majd tíz percig hagyjuk állni! A főzet szűrés után fogyasztható. Ha ízesíteni szeretnénk, akkor cukor helyett inkább mézet használjunk, de késhegynyi fahéjjal vagy gyömbérrel is aromát adhatunk az italnak. A tömörebb, aprított növényi részeket (gyökér, kéreg, termés) legalább öt percig kell főzni, majd tízpercnyi pihentetés után leszűrni.

Élettani hatások

A tea segíti a szellemi tevékenységet, csökkenti az álmosságot és a fáradtságérzetet, fokozza a gyomorsav-elválasztást, hatásosan erősíti a bélflórát és a hajszálerek falát. Tágítja a vesék ereit, így megnő a vesén átfolyó vérmennyiség; a vérbőség hatására a vizelet mennyisége fokozódik.

Az italban találhatók illóolajok, ásványi anyagok (króm, kálium, kalcium, magnézium, cink, vas, réz, foszfor, nátrium, fluor, magnézium), vitaminok (C, B1, B2, B6, D, E, K, P), valamint karotinoidok.

A tea csersavtartalma azonban nem mondható túlzottan hasznosnak. Az italt ugyan testesebbé teszi, de akadályozza a vas felszívódását. Elkerülhetjük kioldódását, ha a teát nem ázatjuk sokáig a forró vízben.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.