A legtöbb embernek a gesztenyéről a gesztenyepüré jut elsőként az eszébe vagy különféle gesztenyés édességek. Az ok prózai: a legtöbben egyszerűen nem tudjuk, hogyan ízesítsük a gesztenyemasszát vagy a sütőben sütött gesztenyét, ha éppen húsételekhez, köretekhez, levesekhez vagy netán salátához szeretnénk felhasználni. Az alábbiakban olyan különleges gesztenyés recepteket szeretnénk bemutatni, amelyek nemcsak a hétköznapokon, de a közelgő ünnepek alkalmával megállják a helyüket.
Gesztenye és gabona
Dél és Közép-Európa hegyvidékein ősidők óta él a gesztenye, és termése az itt élő emberek számára hosszú időn keresztül fontos táplálékforrást jelentett. Ahol nem voltak szántóföldek, csak erdők, sok helyen a gabonát helyettesítette. Megszárított termését megőrölték, és a lisztből kenyeret sütöttek. A meghámozott termést pirítva is szívesen fogyasztották. Olaszország északi részén ma is nagyon népszerű. Ha itteni vendéglátónk "marónival" kínál bennünket, az nem más, mint gesztenye.
Téli vitaminbomba
A gesztenye nemcsak finom és tápláló gyümölcs, de alacsony, alig 1 százalékos zsírtartalma miatt nagyon egészséges is. Magas kálium, foszfor, kén és magnéziumtartalma miatt erősíti az immunrendszert a hidegebb hónapok és az influenzaszezon beköszöntével. Magas (45 %-os) szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona és a burgonyaféléket, hiszen sós és édes változatban is rendkívül ízletesen elkészíthető.
Hozzávalók kb. 16 darabhoz: 1 adag mélyhűtött leveles vajas tészta, 30 dkg gesztenyemassza, 3 evőkanál rum + a babapiskótára, 1 tasak hidegen készíthető vanília krém, 3 dl tej, 5 dkg vaj, 1 doboz babapiskóta, tojás a kenéshez, porcukor a szóráshoz Előkészítés: A leveles vajas tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. A gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörjük, hozzáadjuk a rumot. A vaníliakrémet a tasakon lévő utasítás szerint elkészítjük a tejjel, és jól lehűtjük. Elkészítés: 1. A vajat habosra keverjük, hozzátesszük a gesztenyét és jól összedolgozzuk. 2. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A deszkát megszórjuk liszttel, rátesszük a felengedett vajas tésztát, ezt is meglisztezzük, és akkora téglalapot nyújtunk belőle ami a tűzhelyünk tepsijébe belefér. 3. A tepsit vízzel megkenjük, kettévágjuk a kinyújtott tésztalapot, és egymás mellé ráfektetjük a tepsire. Villával megszurkáljuk, tojással megkenjük, és kb. 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük. Amikor kivesszük a sütőből az egyik lapot négyzetekre vágjuk, (ez lesz a sütemény teteje), és a tésztát kihűtjük. 4. Az egész lapot megkenjük a gesztenyemasszával, kirakjuk a babapiskótával, kicsit belenyomkodjuk, és megcsepegtetjük rummal. A tetejére simítjuk a vanília krémet, rárakjuk egymás mellé a négyzeteket, óvatosan lenyomkodjuk, és 1-2 órára behűtjük. 5. Amikor a hűtőből kivesszük megszórjuk porcukorral, és meleg vízbe mártott késsel a tetején lévő négyzeteknek megfelelően felszeleteljük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.