Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Saját készítésű finomsággal meglepni az édesanyákat többszörös öröm: nagy szeretettel fog hozzá minden gyerek (legyen kiskorú vagy nagykorú), és mindenképp belecsempészi odaadását, figyelmét az iránt, akitől a legtöbb törődést, szeretet kapta, kapja – a fogadtatás örömének megélésében pedig mindenki osztozik.

Egy csokor virág, ölelés és néhány édes meglepetés a konyhából… – az ünnepi pillanatokhoz persze a legfontosabb az őszinte szeretet, melynek mindez jelképes, de koncentrált megnyilvánulása.

Habliliom Könnyed Konyhájában kétféle anyák napi finomság is készült. Az első megvalósításához egy kis ügyesség, konyhai jártasság szükségeltetik, a másodikat még azok is bátran vállalhatják, akik a kezdő konyhai lépeseknél tartanak – a meglepetés-finomságok persze nem csupán anyák napján készíthetők el, hisz mindenki megérdemel egy kis édes jutalmat.

Könnyű finomságok – sok szeretettel
Könnyű finomságok – sok szeretettel

Van-e erősebb szimbóluma a szeretet kifejezésének a szív alakú ajándéknál? A könnyű, eperrel és tejszínkrémmel töltött apró fánkok olyan szeretet- és finomság-ajándékok, melyekben formát ölthet minden figyelmesség!

Eperhabbal töltött fánkok

Az ünnepi alkalomra szív alakú fánkok készültek
Az ünnepi alkalomra szív alakú fánkok készültek

Hozzávalók:

Az égetett tésztához:
7,5 dkg finomliszt
5 dkg jó minőségű vaj, apró kockákban
0,75 dl tej
0,75 dl víz
2 db nagyobb tojás enyhén felverve

A töltelékhez és díszítéshez:
20 dkg zamatos eper
2-3 rózsaszín kekszmorzsa vagy összetört habcsók
2,5 dl alaposan lehűtött habtejszín
7 dkg porcukor
1 teáskanál narancslikőr (elhagyható)

Elkészítés: Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok, a sütőt 180 fokra előmelegítem.

Az égetetett tésztához a lisztet tálba szitálom, egy tapadásmentes lábosba öntöm a tejet és a vizet, a tojásokat enyhén felverem. A tej-víz keveréket melegíteni kezdem, folyamatos kevergetés mellett hozzáadom a felkockázott vajat, amikor forr, leveszem a tűzről és azonnal hozzáadom a lisztet, fényesre keverem. Mikor kissé kihűlt, apránként hozzáadom a tojásokat – fényes, homogén tésztát kapok. (Az égetett tészta készítése megegyezik a képviselőfánknál részletesen ismertetettel.)

A tésztát csillagcsőrrel felszerelt nyomózsákba töltöm, az előkészített tepsire nagyjából 5 cm átmérőjű szíveket formálok. A csillagcsőr átmérőjétől függően akár duplán is érdemes „átrajzolni” a szíveket, hogy a tészta szépen megemelkedjen. Kb. 12-15 darabhoz elegendő ez a tésztamennyiség. 20-22 perc alatt aranyszínűre sütöm a fánkokat, még azon melegében levágom a tetejüket, és a fánkok üregéből eltávolítom a puha tésztadarabokat, rácson hagyom kihűlni.

Közben elkészítem a krémet. Nagyjából 10-12 dkg epret villával vagy botmixerrel péppé zúzok, belekanalazom a porcukrot, alaposan elkeverem. A hűtőszekrényből kivett hideg habtejszínt elektromos habverővel 2-3 perc alatt keményre verem. Hozzáadom az epres keveréket, a narancslikőrt, fakanállal óvatosan elkeverem. Könnyű, rózsaszín krém lesz a végeredmény, melyet megint csak habzsákba kanalazok, megtöltöm vele az előkészített szív alakú fánkokat – egy keveset félreteszek a díszítéshez.

Már csak a fedél és néhány szelet eper hiányzik
Már csak a fedél és néhány szelet eper hiányzik

Az eperhabbal töltött fánkokat megszórom a keksz- vagy habcsókmorzsával, mindegyikre ráillesztem a „fedelét”. A félretett eperszemeket vékonyan felszeletelem. A már összeillesztett fánkok tetejére apró habrózsákat biggyesztek, az eperszeletekkel koronázom. Jól behűtve tálalom.

Legalább fél órát érdemes hűteni!
Legalább fél órát érdemes hűteni!

A blansírozott mandulalapocskákkal borított bonbonméretű golyócskák a teljesség szeretetteljes apróságai. Sütés nélkül, egyszerűen elkészíthetők – kicsiny papírgallérokba rejtve igazi ajándékok!

Igazi meglepetés!
Igazi meglepetés!

Mandulagolyócskák

Különleges mandulagolyócskák – ünnepi díszben
Különleges mandulagolyócskák – ünnepi díszben

Hozzávalók (kb. 50 db 1,5 cm átmérőjű édességhez):
20 dkg omlós keksz finomra darálva
10 dkg finomra őrölt mandula
2 teáskanál holland kakaópor (cukrozatlan!)
10 dkg porcukor
2 dkg finom forgácsokra reszelt vaj
1 teáskanál mandulaaroma
1 rúd vanília kikapart belseje (vaníliás cukorral is helyettesíthető)
2 evőkanál narancslikőr (narancslével is helyettesíthető)
kb. 2 evőkanál hideg víz – a keksz minőségétől függően akár több nedvességet is felvehet
3-4 dkg blansírozott (hámozott) mandulalapocska kissé összetörve
kb. 50 db papírkapszli

Elkészítés: A kekszmorzsát, mandulát, kakaóport, cukrot, vaníliamagokat tálba halmozom, hozzáadom a vajat, narancslikőrt, hideg vizet, és a kókuszgolyóhoz hasonló állagú masszává dolgozom – ha szükséges a folyadék mennyiségét növelem.

Lapos tálba öntöm a mandulalapokat. A papírkapszlikat tálcára rakosgatom.

A csomagolás hozzátartozik az ajándékhoz…
A csomagolás hozzátartozik az ajándékhoz…

Nedves kézzel 1,5 cm átmérőjű apró golyócskákat formálok a „tésztából”, mindegyiket meghempergetem a mandulalapokban, az előkészített papírgallérokba ültetem a kész golyócskákat. Illatos és intenzív finomság lesz a végeredmény, melyeket hűtőszekrényben érdemes tálalásig vagy csomagolásig tárolni.

Sok szeretettel!
Sok szeretettel!

Ezzel a két jelképes ajándékkal köszöntök minden édesanyát sok szeretettel – és persze jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki kedveli a szépen tálalt, izgalmas desszerteket!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.