Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A különféle gombákból készült fogások remek színt visznek a gyors, mégis ízletes otthoni menübe. Legalább kéthetente - de előfordul, hogy gyakrabban is - sor kerül valamilyen gombás finomság kieszelésére és persze megvalósítására is a konyhában.

Nagy barátja vagyok az ízletes gombáknak. Igaz, hogy zamatos erdei gombához sajnos viszonylag ritkán jutok, de a csiperke – legyen barna vagy fehér –, valamint a laska gyakori része a repertoárnak. Készül belőlük leves, saláta, szendvics, uzsonnakrém, egytálétel. A márciusi hol kifejezetten tavaszi meleget, hol meg telet idéző időjárás valahogy megint meghozta a kedvemet egy jó kis - akár többféle körettel is tálalható - gombás fogáshoz.

A friss laska nagyon gyorsan elkészül, ízeltes és egészséges
A friss laska nagyon gyorsan elkészül, ízeltes és egészséges

A piacozás ugyan a hét folyamán elmaradt, de az egyik élelmiszer-áruház zöldséges részlegében gyönyörű, friss laskagombába ütköztem. A laska akkor a legízletesebb, ha nagyon friss, amit könnyű megállapítani a színéről: halvány lemezei, fehér szára mindent elárul. Nem is kell késsel aprítani, elegendő, ha az ember a lemezeivel párhuzamosan csíkokra tépkedi. Igaz, hogy gondolatnyival hosszabb időt kell töltenie a serpenyőben, mint mondjuk az azonos méretűre aprított csiperkének, de még így is a gyorsan elkészíthető alapanyagok sorának előkelő helyét tudhatja magáénak.

Laskából minden olyan fogás remek, amit csiperkével készítene az ember, mégis van különbség. Az íze, az állaga kicsit más. A különféle szaftos fogásokhoz egyszerűen ideális. Mivel aromái a legkevésbé sem mondhatók intenzívnek vagy tolakodónak, jól harmonizál sokféle zöldséggel, fűszerrel.

Mustár és boróka – remek ízkombináció
Mustár és boróka – remek ízkombináció

Most kifejezetten karakteres ízvilágot szerettem volna a tányérokra varázsolni, így a méltatlanul kevéssé alkalmazott borókabogyó lett a fűszerek közül a domináns. Semmihez sem hasonlítható aromái az erdők világát idézik az ételekben. Nem is volt kérdés, hogy mély karakterei mellé valami pikáns fűszer kívánkozik. A csípős dijoni mustárral egyszerűen pompás párost alkottak. Így született meg a zöldségekkel készült mártás, amelynek ízesítését ez a két összetevő varázsolta tökéletessé.

Hogy a gomba ne süljön teljesen szét, két edényt használtam. Egyikben pirítottam a szálakra tépkedett laskát, egy másikban készült a pikáns mártás, aztán a végén összetalálkoztak.

Borókás-mustáros laskagomba

Villámvacsora laskából – különlegesen finom aromákkal, fűszerekkel
Villámvacsora laskából – különlegesen finom aromákkal, fűszerekkel

Hozzávalók 3-4 személynek:
30 dkg nagyon friss laskagomba
1 db kisebb sárgarépa
10 dkg zellergumó
1 db kisebb lilahagyma
2 dl erős zöldségleves
1,5 dl tejföl
1 teáskanál kukoricakeményítő
1 csapott evőkanál dijoni mustár
1 teáskanál sűrített paradicsom
6-8 szem egész borókabogyó
1 mokkáskanál szárított, őrölt rozmaring
1 teáskanál szárított petrezselyem (vagy 1 kis csokor friss, finomra aprítva)
tengeri só, frissen őrölt színes bors – ízlés szerint
2 evőkanál olívaolaj
2 dkg vaj

Elkészítés: A gombát megtisztítottam, nagyjából 1 cm széles csíkokra tépkedtem. A hagymát egészen apróra kockáztam. A sárgarépát és a zellert hámozást követően nagyjából 1 cm-es kis darabokra aprítottam.

A mártás lényegét a sárgarépa, a zeller és a lilahagyma adja
A mártás lényegét a sárgarépa, a zeller és a lilahagyma adja

Egy közepes méretű lábosban 1 evőkanál olajon üvegesre pirítottam a hagymát, majd hozzáadtam a felaprított zöldségeket. Kissé megpirítottam. A borókabogyókat széles pengéjű kés lapjával kissé ellapítottam. Hozzáadtam a zöldségekhez, felöntöttem a levessel, rozmaringgal fűszereztem. Lefedve addig főztem, míg megpuhultak.
Közben 1 evőkanál olívaolajat és a 2 dkg vajat felmelegítettem egy serpenyőben, erre dobtam az előkészített laskát. Sóztam, borsoztam, 4-5 perc alatt megpirítottam, majd félrehúztam a tűzhelyről.
A mártáshoz a már félig puha zöldségekhez kanalaztam a paradicsompürét, alaposan elkevertem, felforraltam. A tejfölt a mustárral és a keményítővel kis tálban elkevertem. Ezzel sűrítettem a mártást. Az egészet bormixerrel pürésítettem, ízesítettem sóval, borssal, ekkor adtam hozzá a petrezselymet, majd a pirított gombához adtam, egyet forraltam rajta.
Frissen őrölt borssal meghintve tálaltam.

Nagyvonalúan borsozva még pikánsabb!
Nagyvonalúan borsozva még pikánsabb!

Köretként a párolt rizs, a rövidcső tészta, de még a spagetti vagy épp a galuska is tökéletes hozzá, csakúgy, mint a zsemlegombóc.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.