Európába csak a 16. században jutott el a mai csokoládé alapját képező kakaóbab. Leleményes kereskedők remek üzleti lehetőséget láttak benne, így hajóra pakolták, és megérkeztek vele az „Öreg kontinensre”. Még majd’ egy évszázad telt el, mire a maihoz hasonló készítmények hozzáférhetők lettek – ekkoriban persze még csak a kiváltságosok számára. Ez az állapot évszázadokig nem sokat változott.
Mára azonban a csokoládékínálat felsorolhatatlanul széles spektruma tényleg minden igényt kielégít, bárki számára elérhető csemege. A szinte fekete, rendkívül magas kakaótartalmú keserű csokoládéktól, a tejcsokoládéból készült desszerteken keresztül a fehér csokoládén át a különféle olajos magvakkal ízesített, chilivel fűszerezett, különféle krémekkel töltött nyalánkságokig se szeri, se száma a készen kapható csokoládéknak – de talán (a téma mára bizonnyal klasszikussá vált komoly animációs szakértője) Gombóc Artúr se tudná felsorolni, mennyire széles is a paletta. A fehér csokoládé pedig, ha szigorúan vesszük, nem is tekinthető klasszikus értelemben csokoládénak, hisz benne a cukor mellett kakaóvaj és tejpor, no meg vanília – az esetek többségében persze inkább aroma – található, kakaó pedig egyáltalán nem, de az egyre népszerűbb fehér készítményből is igen sokféle kapható.
A csokoládéval készült cukrászdai és házi finomságok kimeríthetetlen variációihoz, mindezek kiemelt státusához kétség sem fér, hisz ünnepi asztalok desszertjeiből ritkán hiányzik a csokoládétorta (ki tudná megszámlálni hányféle is?), a csokoládéba mártott aprósütemény, a csokoládémázzal bevont szeletelt sütemény. De a legegyszerűbben elkészíthető csokoládépuding vagy a csodás csokoládémousse (lánykori nevén: mousse au chocolat) is gyakori kedvenc.
Húsvét közeledtével számos csokoládés finomság kerül napirendre majd’ minden sütni szerető konyhájában, ezúttal két olyan apróságra esett a választásom, melyek könnyen elkészíthetők, nagyon csokoládésak, igencsak látványosak, mégsem bonyolultak, és akár előre is elkészíthetők.
Az omlós tészta és a csokoládé találkozása szinte mindig nyertes kompozíciót alkot, az alábbi aprósüteményekből egy-egy falat is ünnepi hangulatot idéz.
Hozzávalók:
15 dkg rétesliszt
10 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 teáskanál finomra reszelt citromhéj
1 teáskanál vanília kivonat
10 dkg étcsokoládé (legalább 50 %-os kakaótartalommal)
2 dkg vaj
Elkészítés: A puha vajat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a vanília kivonatot, a citromhéjat és a tojás sárgáját, alaposan elkeverem, majd beleszitálom a lisztet. A szinte krémszerű tésztát vékony, csillagcsőrű habzsákba töltöm. Sütőpapírral fedett tepsire kb. 4 cm hosszú csíkokat formálok úgy, hogy 2-2 vékony csíkot ívesen összezárok, majd kb. 1,5-2 cm-nyi helyet hagyva mellettük újabb hosszúkás falatkákat formálok.
Ebből a mennyiségből egy teljes gáztepsit tudok megtölteni. 170 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt világosra sütöm. Néhány percet a tepsiben hagyom, mert a tészta ilyenkor nagyon törékeny, majd rácson hagyom kihűlni.
Gőz felett felolvasztom a csokoládét, a végén hozzáadom a vajat. A már kihűlt omlós falatokat gazdagon megmártom a csokoládéban. Villával barázdákat húzok a csokoládéba. Szobahőmérsékleten hagyom megszilárdulni. Tálalom, vagy jól záródó fémdobozba teszem. Több sor is nyugodtan egymásra helyezhető, a rétegeket uzsonnapapírral (zsírpapírral) választom el egymástól. Akár 1 hétig is őrzik frissességüket. A finom csokoládéréteg alatt annyira omlós és könnyű sütemény, hogy szinte szétolvad az ember nyelvén!
A csokoládé persze az egyik legnagyszerűbb töltelék is! A vajkrémes csokoládétöltelékkel nem vagyok valami jó viszonyban, de más típusú gazdagság és ízharmónia irányában nagyon is nyitott vagyok. Így kísérleteztem ki az alábbi nagyon csokoládés falatnyi torták töltelékét is.
Hozzávalók 20 darabhoz:
A tésztához:
13 dkg rétesliszt
5 dkg kukoricakeményítő
6 dkg finom szemű kristálycukor
½ rúd vanília kikapart belseje (1 cs. jó minőségű vaníliás cukorral helyettesíthető)
10 dkg hideg vaj
1 tojás sárgája
1 teáskanál krémes tejföl
A töltelékhez:
10 dkg jó minőségű csokoládé (min. 50 %-os kakaótartalommal)
5 dkg nagyon hideg, nyers marcipánmassza
½ rúd vanília kikapart belseje (1 csomag jó minőségű vaníliás cukorral helyettesíthető)
1 teáskanál kukoricakeményítő
½ dl tej
2 dkg vaj
A tetejére:
2-3 dkg szeletelt mandula, ízlés szerint: marcipándarabka
Elkészítés: A tésztához a lisztet és a keményítőt tálba halmozom, hozzáadom a cukrot és a vaníliát, majd ráreszelem a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal összemorzsolom, majd belekanalazom a tejföllel elkevert tojássárgáját. Összeállítom a tésztát, amit azonnal fóliába csomagolok, és 1 órára beteszem a frizsiderbe.
Közben előkészítem a töltelék hozzávalóit, valamint egy 12 adagos, tapadásmentes aprósütemény-sütő tepsit. Ez abban különbözik a muffintepsitől, hogy kb. fele olyan mélyek kicsiny „horpadásai”.
A csokoládét apró kockákra tördelem, a keményítőt elkeverem a hideg tejben, a marcipánt almareszelőn lereszelem. Minden hozzávalót kis lábosba adagolok, állandó kevergetés mellett közepesen sűrűre főzöm. Kb. 5 perc alatt elkészül közepes tűzön – az állaga hamar nagyon krémszerű lesz, de nem olyan sűrű, mint a puding. Kevergetve hagyom langyosra hűlni.
A tésztát két fólialap között kb. 3 mm vékonyra nyújtom, 5 cm átmérőjű kerek kiszúróval körlapokat szaggatok belőle, ezekkel bélelem a tepsi horpadásait. A kis tészták alját villával megszurkálom, hogy ne hólyagosodjanak fel sütés közben. 175 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt világosra sütöm. Óvatosan kiemelem a kis tortaburkokat a tepsiből, rácson hagyom kihűlni.
A maradék tésztát közben ismét összegyúrom, kiszaggatom, majd a következő körben megsütöm. A vékony tészták gyorsan hűlnek, mindegyikbe kb. 2 teáskanálnyi csokoládékrémet kanalazok. A tetejükre szeletelt mandulát szórok, ha még maradt marcipánmasszám, apró marcipán pöttyökkel díszítem.
Szobahőmérsékleten hagyom megdermedni a tölteléket, majd beteszem a frizsiderbe. 1-2 órát érdemes hűteni fogyasztás előtt, de másnap, harmadnap is remek.
Nagyon intenzív, gazdag csokoládés desszert, egyetlen apró tortácska is tökéletes ünnepi desszert – csokoládéimádóknak ajánlott!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.