Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Vannak olyan aprósütemények, amelyek egyszerűen megunhatatlanok, abbahagyhatatlanok! Ízlés dolga, hogy ki melyik típust részesíti előnyben, számomra a hihetetlenül omlós, szinte elolvadó apró finomságok készítése olyan foglalatosságot jelent, ami a hétvégéket épp annyira ünnepivé varázsolja, mintha különös alkalomra készülnének.

Az igazán omlós sütemények egyik titka kétségtelenül a liszt mennyiségéhez képest jelentősnek mondható vaj (és soha nem margarin) hozzáadásában, valamint az ízesítés apró fortélyaiban rejlik. Az általam szívesen sütött apró, duplán mandulás csókok nem egyszerűen azért különlegesek, mert a tésztába dolgozva és a sütemények tetejére is kerül hámozott mandula, de a vaj a mandulával valami olyan tökéletes egységet alkot, ami egészen felülmúlhatatlanná teszi.

A hámozott, őrölt mandulával készült vajas tészta már kipihente magát, ideje, hogy golyóvá formálódjanak
A hámozott, őrölt mandulával készült vajas tészta már kipihente magát, ideje, hogy golyóvá formálódjanak

Az egészre az ősszel gondosan üvegekbe zárt cukormentes, mégis hihetetlenül zamatos szilvalekvár teszi fel a koronát. Garantáltan extra omlós és abbahagyhatatlan finomság!

A kis sütemények sütés közben szétterülnek
A kis sütemények sütés közben szétterülnek

A sütésnél érdemes óvatosnak lenni, mert ez a típusú tészta meglehetősen szétterül, ezért fontos, hogy valóban alacsony hőmérsékleten süljenek, sőt sokkal inkább száradjanak a kis apróságok.

Extra omlós mandulás csókok

Sűrű, cukormentes házi szilvalekvár a tetején
Sűrű, cukormentes házi szilvalekvár a tetején

Hozzávalók 30-32 darab süteményhez:
20 dkg süteményliszt
5 dkg hámozott, őrölt mandula
7 dkg porcukor
18 dkg vaj
1 db közepes méretű tojás szétválasztva
1 csipet só
5 dkg hámozott, szeletelt mandula
3-4 evőkanál házi szilvalekvár (ezúttal a blogban már ismertetett powidl került bele)

Elkészítés: A lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a porcukrot, csipet sót, az őrölt, hámozott mandulát. Az egészet alaposan elkevertem, majd nagylyukú reszelőn belereszeltem a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal összemorzsoltam, a tojássárgájával tésztává dolgoztam. A fehérjét félretettem.
A tésztát frissen tartó fóliába csomagoltam úgy, hogy nagyjából 3 cm vastag hengerré formáztam. 1 órán át pihentettem a hűtőszekrényben.
A kissé megkeményedett tésztát ½ cm vastag szeletekre vágtam, minden szeletből kis golyóbist formáztam.
Egy nagy tepsit sütőpapírral borítottam, a sütőt 160 fokra előmelegítettem.
A tojásfehérjét villával kissé felvertem. A szeletelt mandulát kissé összetörtem, tálba szórtam. A kis golyók közepébe egy méretes fakanál nyelével kis lyukat fúrtam ügyelve arra, hogy az aljukat véletlenül se szúrjam át. Az így kapott süteményeket előbb belemártottam a tojásfehérjébe, majd a mandulaszeletekbe.
Amikor mindegyikkel elkészültem, betettem a sütőbe, a hőmérsékletet 150 fokra mérsékeltem. 10-12 perc alatt világosra sütöttem. Néhány percet még a tepsiben hagytam várakozni a nagyon-nagyon omlós süteményeket, közben mindegyik közepére 1 mokkáskanálnyi szilvalekvárt biggyesztettem. Ezt követően a töltött csókokat rácson hagytam hűlni.
Nagyjából 1 órát hagytam őket várakozni, ennyi idő alatt a lekvár felszíne is kissé megszáradt.

Könnyű, omlós és nagyon finom!
Könnyű, omlós és nagyon finom!

Ideális apróság délutáni beszélgetéshez, teához, kávéhoz. Ha marad belőle, jól záródó dobozban az egyes rétegeket sütőpapírral elválasztva akár 3-4 napig is tárolható!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.