Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Vannak olyan aprósütemények, amelyek egyszerűen megunhatatlanok, abbahagyhatatlanok! Ízlés dolga, hogy ki melyik típust részesíti előnyben, számomra a hihetetlenül omlós, szinte elolvadó apró finomságok készítése olyan foglalatosságot jelent, ami a hétvégéket épp annyira ünnepivé varázsolja, mintha különös alkalomra készülnének.

Az igazán omlós sütemények egyik titka kétségtelenül a liszt mennyiségéhez képest jelentősnek mondható vaj (és soha nem margarin) hozzáadásában, valamint az ízesítés apró fortélyaiban rejlik. Az általam szívesen sütött apró, duplán mandulás csókok nem egyszerűen azért különlegesek, mert a tésztába dolgozva és a sütemények tetejére is kerül hámozott mandula, de a vaj a mandulával valami olyan tökéletes egységet alkot, ami egészen felülmúlhatatlanná teszi.

A hámozott, őrölt mandulával készült vajas tészta már kipihente magát, ideje, hogy golyóvá formálódjanak
A hámozott, őrölt mandulával készült vajas tészta már kipihente magát, ideje, hogy golyóvá formálódjanak

Az egészre az ősszel gondosan üvegekbe zárt cukormentes, mégis hihetetlenül zamatos szilvalekvár teszi fel a koronát. Garantáltan extra omlós és abbahagyhatatlan finomság!

A kis sütemények sütés közben szétterülnek
A kis sütemények sütés közben szétterülnek

A sütésnél érdemes óvatosnak lenni, mert ez a típusú tészta meglehetősen szétterül, ezért fontos, hogy valóban alacsony hőmérsékleten süljenek, sőt sokkal inkább száradjanak a kis apróságok.

Extra omlós mandulás csókok

Sűrű, cukormentes házi szilvalekvár a tetején
Sűrű, cukormentes házi szilvalekvár a tetején

Hozzávalók 30-32 darab süteményhez:
20 dkg süteményliszt
5 dkg hámozott, őrölt mandula
7 dkg porcukor
18 dkg vaj
1 db közepes méretű tojás szétválasztva
1 csipet só
5 dkg hámozott, szeletelt mandula
3-4 evőkanál házi szilvalekvár (ezúttal a blogban már ismertetett powidl került bele)

Elkészítés: A lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a porcukrot, csipet sót, az őrölt, hámozott mandulát. Az egészet alaposan elkevertem, majd nagylyukú reszelőn belereszeltem a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal összemorzsoltam, a tojássárgájával tésztává dolgoztam. A fehérjét félretettem.
A tésztát frissen tartó fóliába csomagoltam úgy, hogy nagyjából 3 cm vastag hengerré formáztam. 1 órán át pihentettem a hűtőszekrényben.
A kissé megkeményedett tésztát ½ cm vastag szeletekre vágtam, minden szeletből kis golyóbist formáztam.
Egy nagy tepsit sütőpapírral borítottam, a sütőt 160 fokra előmelegítettem.
A tojásfehérjét villával kissé felvertem. A szeletelt mandulát kissé összetörtem, tálba szórtam. A kis golyók közepébe egy méretes fakanál nyelével kis lyukat fúrtam ügyelve arra, hogy az aljukat véletlenül se szúrjam át. Az így kapott süteményeket előbb belemártottam a tojásfehérjébe, majd a mandulaszeletekbe.
Amikor mindegyikkel elkészültem, betettem a sütőbe, a hőmérsékletet 150 fokra mérsékeltem. 10-12 perc alatt világosra sütöttem. Néhány percet még a tepsiben hagytam várakozni a nagyon-nagyon omlós süteményeket, közben mindegyik közepére 1 mokkáskanálnyi szilvalekvárt biggyesztettem. Ezt követően a töltött csókokat rácson hagytam hűlni.
Nagyjából 1 órát hagytam őket várakozni, ennyi idő alatt a lekvár felszíne is kissé megszáradt.

Könnyű, omlós és nagyon finom!
Könnyű, omlós és nagyon finom!

Ideális apróság délutáni beszélgetéshez, teához, kávéhoz. Ha marad belőle, jól záródó dobozban az egyes rétegeket sütőpapírral elválasztva akár 3-4 napig is tárolható!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.