Csikós tokány recept
Csikós tokány
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Vannak olyan aprósütemények, amelyek egyszerűen megunhatatlanok, abbahagyhatatlanok! Ízlés dolga, hogy ki melyik típust részesíti előnyben, számomra a hihetetlenül omlós, szinte elolvadó apró finomságok készítése olyan foglalatosságot jelent, ami a hétvégéket épp annyira ünnepivé varázsolja, mintha különös alkalomra készülnének.

Az igazán omlós sütemények egyik titka kétségtelenül a liszt mennyiségéhez képest jelentősnek mondható vaj (és soha nem margarin) hozzáadásában, valamint az ízesítés apró fortélyaiban rejlik. Az általam szívesen sütött apró, duplán mandulás csókok nem egyszerűen azért különlegesek, mert a tésztába dolgozva és a sütemények tetejére is kerül hámozott mandula, de a vaj a mandulával valami olyan tökéletes egységet alkot, ami egészen felülmúlhatatlanná teszi.

A hámozott, őrölt mandulával készült vajas tészta már kipihente magát, ideje, hogy golyóvá formálódjanak
A hámozott, őrölt mandulával készült vajas tészta már kipihente magát, ideje, hogy golyóvá formálódjanak

Az egészre az ősszel gondosan üvegekbe zárt cukormentes, mégis hihetetlenül zamatos szilvalekvár teszi fel a koronát. Garantáltan extra omlós és abbahagyhatatlan finomság!

A kis sütemények sütés közben szétterülnek
A kis sütemények sütés közben szétterülnek

A sütésnél érdemes óvatosnak lenni, mert ez a típusú tészta meglehetősen szétterül, ezért fontos, hogy valóban alacsony hőmérsékleten süljenek, sőt sokkal inkább száradjanak a kis apróságok.

Extra omlós mandulás csókok

Sűrű, cukormentes házi szilvalekvár a tetején
Sűrű, cukormentes házi szilvalekvár a tetején

Hozzávalók 30-32 darab süteményhez:
20 dkg süteményliszt
5 dkg hámozott, őrölt mandula
7 dkg porcukor
18 dkg vaj
1 db közepes méretű tojás szétválasztva
1 csipet só
5 dkg hámozott, szeletelt mandula
3-4 evőkanál házi szilvalekvár (ezúttal a blogban már ismertetett powidl került bele)

Elkészítés: A lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a porcukrot, csipet sót, az őrölt, hámozott mandulát. Az egészet alaposan elkevertem, majd nagylyukú reszelőn belereszeltem a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal összemorzsoltam, a tojássárgájával tésztává dolgoztam. A fehérjét félretettem.
A tésztát frissen tartó fóliába csomagoltam úgy, hogy nagyjából 3 cm vastag hengerré formáztam. 1 órán át pihentettem a hűtőszekrényben.
A kissé megkeményedett tésztát ½ cm vastag szeletekre vágtam, minden szeletből kis golyóbist formáztam.
Egy nagy tepsit sütőpapírral borítottam, a sütőt 160 fokra előmelegítettem.
A tojásfehérjét villával kissé felvertem. A szeletelt mandulát kissé összetörtem, tálba szórtam. A kis golyók közepébe egy méretes fakanál nyelével kis lyukat fúrtam ügyelve arra, hogy az aljukat véletlenül se szúrjam át. Az így kapott süteményeket előbb belemártottam a tojásfehérjébe, majd a mandulaszeletekbe.
Amikor mindegyikkel elkészültem, betettem a sütőbe, a hőmérsékletet 150 fokra mérsékeltem. 10-12 perc alatt világosra sütöttem. Néhány percet még a tepsiben hagytam várakozni a nagyon-nagyon omlós süteményeket, közben mindegyik közepére 1 mokkáskanálnyi szilvalekvárt biggyesztettem. Ezt követően a töltött csókokat rácson hagytam hűlni.
Nagyjából 1 órát hagytam őket várakozni, ennyi idő alatt a lekvár felszíne is kissé megszáradt.

Könnyű, omlós és nagyon finom!
Könnyű, omlós és nagyon finom!

Ideális apróság délutáni beszélgetéshez, teához, kávéhoz. Ha marad belőle, jól záródó dobozban az egyes rétegeket sütőpapírral elválasztva akár 3-4 napig is tárolható!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.